Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου να βγούμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, διεκδικώντας να καρπωνόμαστε εμείς των πλούτο που παράγουμε: Τετάρτη 30 του Μάη στις 11:30, Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας. Οι τιμές σε γάλα, κρέας και λάδι, βρίσκονται σε συνεχή πτώση και οι προβλέψεις για το αύριο είναι δυσοίωνες. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της φοροληστείας, την αύξηση των εισφορών στο ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ, στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ και στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Η δίκαιη ανάπτυξη που ήρθε να αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα δεν αφορά τους φτωχούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά μια μερίδα μεγαλοαγροτών, μεγαλεμπόρων και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και λυμαίνονται τον ιδρώτα μας, αγοράζοντας πάμφθηνα από τον παραγωγό και πουλώντας πανάκριβα στον καταναλωτή.   
     
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να βγούμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, διεκδικώντας να καρπωνόμαστε εμείς των πλούτο που παράγουμε. 
Σας καλούμε όλους και όλες την Τετάρτη 30 του Μάη στις 11:30 το πρωί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην πλατεία του ΙΚΑ
Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Σαπφούς για να ενωθούμε με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων που απεργούν και δίνουν την μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εκμετάλλευση. 
Αυτή τη μέρα, κανένας κτηνοτρόφος να μην παραδώσει ούτε ένα κιλό γάλα σε τυροκομεία και παραληπτήρια, ούτε ένα αρνί στα σφαγεία.

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε:
1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
2. Άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού μας απ’ τη ζωονόσο της ευλογιάς, με αποζημιώσεις που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα και όχι ψίχουλα.  Να συνεχιστεί η επιδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών τους.
3. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
4. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
5. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
6. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
7. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
8.  Άμεσα δημιουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων (αποτεφρωτήρας ) στο νησί με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.
9. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί θα επιταχύνει τη φτωχοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
10. Να σταματήσουν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Μυτιλήνη 22/05/2018           

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί

Την πρότασή της για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία τους στο νησί, επαναφέρει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής με βίαιες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Σήμερα περίπου 300 από τους Κούρδους έφυγαν από τον καταυλισμό με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία στο ύψος του καταυλισμού Καρά Τεπέ.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου αναφέρει:

«Οι πολύ συχνές πλέον διαμάχες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Μόριας, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν και σε τραυματισμούς, αποτελούν συνέπεια των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε αυτό το κέντρο. Έχοντας γίνει κυριολεκτικά το μπαλάκι στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με την απελπισία να τους κυριεύει, αφού μετά από πολύμηνη ή και πολυετή παραμονή τους στη Λέσβο δεν βλέπουν μπροστά τους καμία λύση στο πρόβλημά τους, εύκολα παρασύρονται σε διαμάχες από εθνοτικές, φυλετικές ή θρησκευτικές αιτίες και ξεσπούν μεταξύ τους, διοχετεύοντας σε λάθος δρόμο την αγανάκτηση για όσα βιώνουν.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ επαναφέρει για μία ακόμα φορά την πρότασή της:
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
  • Εκεί, στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στη Λέσβο, να γίνονται οι αιτήσεις ασύλου, οι εξετάσεις αυτών των αιτήσεων, η υποβολή και η έκδοση όποιων εγγράφων είναι απαραίτητα, είτε για να συνεχίσουν όσοι από αυτούς θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα είτε για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να ανακουφίσει όλους όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα σε αυτό στο νησί και είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί τώρα. Μιλάμε για ανακούφιση και όχι για οριστική λύση, γιατί αυτή προϋποθέτει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στα διάφορα σημεία της υδρογείου, πόλεμοι που γεννούν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές.

Καλούμε όλο το λεσβιακό λαό και τις μαζικές οργανώσεις του -σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ- να αγωνιστούν για να λάβει σάρκα και οστά το παραπάνω προτεινόμενο τρίπτυχο. Να απομονώσουν, ταυτόχρονα, τις ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές που διαιωνίζουν και οξύνουν το πρόβλημα. Να αρνηθούν πλέον να δεχθούν τα καθησυχαστικά και παρηγορητικά λόγια της κυβερνητικής ηγεσίας και των παρατρεχάμενών της, λόγια που τέσσερα χρόνια τώρα παραμένουν χωρίς αντίκρισμα». 

Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης: 10 χρόνια αρωγός της επιστημονικής έρευνας και της ιστορικής αλήθειας

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης (ΕΚΧΦ) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης.
 
Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας.

Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). 

Στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκονται και πάνω από 3.000 βιβλία σχετιζόμενα με τις επεξεργασίες του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος καθώς και τις κοινωνικές επιστήμες. Ο εμπλουτισμός τόσο του αρχείου όσο και της βιβλιοθήκης είναι συνεχής.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Το Κέντρο με τα τεκμήρια που διαθέτει έχει τις προϋποθέσεις να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη γνωριμία με αυθεντικές πηγές της ιστορίας - της ταξικής πάλης και μεγάλους σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία, στην Ελλάδα και διεθνώς. Φιλοδοξεί να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους εργάτες και εργάτριες, ιστορικούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και γενικότερα όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια. 

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από την 100χρονη πορεία και δράση του ΚΚΕ:

Για το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα»

Με αφορμή τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ και τα όσα διάφορα γράφονται για τις θέσεις του ΚΚΕ, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από σχετικό κείμενο του ΠΓ που είχε συζητηθεί εσωκομματικά στην Οργάνωση Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, το 1995
Ορισμένες ιστορικές πλευρές του ζητήματος
Στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια ιστοριογραφία, το «Μακεδονικό ζήτημα» αναφέρεται ως μέρος του γνωστού «Ανατολικού ζητήματος». Ομως, μεταξύ του «Ανατολικού» και του «Μακεδονικού ζητήματος» υπήρξε μια ουσιαστική διαφορά:
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι οδήγησαν στο μοίρασμα του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας
Το πρώτο ήταν, κυρίως, αγώνας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το μοίρασμα των οθωμανικών εδαφών ανάμεσά τους. Το δεύτερο υπήρξε ένας αδυσώπητος αγώνας, διαπλεκόμενων διεκδικήσεων, τριβών και ένοπλων αναμετρήσεων, για την προσάρτηση των εδαφών του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας, μεταξύ των γειτονευομένων με αυτό, βαλκανικών κρατών, που υποκινούνταν και ενθαρρύνονταν από τις τότε μεγάλες δυνάμεις, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Το 1878, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου, δίπλα στα τρία βαλκανικά κράτη που υπήρχαν (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο), εμφανίστηκε και ένα τέταρτο, η Βουλγαρία, που τα σύνορά της εκτείνονταν από τον Δούναβη έως το Αιγαίο. Μεταξύ των τεσσάρων αυτών βαλκανικών κρατών, εξακολουθούσε και μετά το 1878 να υπάρχει μια οθωμανική ζώνη, η οποία άρχιζε από την Κωνσταντινούπολη και εκτεινόταν μέχρι την Πρέβεζα και το Δυρράχιο και χώριζε τα νεοσύστατα βαλκανικά κράτη.
Κοινή, λοιπόν, επιδίωξη και των τεσσάρων βαλκανικών κρατών ήταν η απελευθέρωση των αλύτρωτων ομοεθνών τους, που ζούσαν σ' αυτήν τη ζώνη, και η προσάρτηση αυτών των οθωμανικών εδαφών. Καθένα από αυτά τα κράτη έβλεπε με διαφορετικά κριτήρια τη σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής: Οι Ελληνες έβλεπαν κυρίως Ελληνες, οι Βούλγαροι Βούλγαρους και οι Σέρβοι Σέρβους. Για τη δικαιολόγηση των διεκδικήσεών τους, καθένα από τα βαλκανικά κράτη χρησιμοποιούσε διάφορα επιχειρήματα ή προσχήματα.