Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: Oμόφωνη απόφαση για Παλεσβιακό συλλαλητήριο τη Τρίτη 6 Νοέμβρη

Την Τετάρτη 24 Οκτώβρη στη κατάμεστη αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του πολύκεντρου Παππάδου Γέρας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Θέματα που συζητήθηκαν:
α) Η αποζημίωση που ζητάει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού για τη χαμένη φετινή ελαιοπαραγωγή.
β) Η δακοπροστασία των ελαιώνων. Πως πρέπει να γίνεται η δακοκτονία, από ποιον και γιατί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η ανάγκη για αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που συντάσσονται με αυτή, έχοντας σαν αποτέλεσμα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, υπηρεσιών και προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτικό πρωτογενή τομέα, τη προστασία και ανάπτυξή του. Μια πολιτική που μας οδηγεί στο μακρύ κατάλογο των ανέργων αυτής της χώρας, στο μαρασμό της υπαίθρου και την εξαθλίωση. Τέλος πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για Παλεσβιακό συλλαλητήριο τη Τρίτη 6 Νοέμβρη, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει δέσμευση για άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Με τον αγώνα μας διεκδικούμε:
Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, όπως γινόταν μέχρι και το 2011, με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αύξηση της χρηματοδότησης του έργου στα προ κρίσης επίπεδα.
Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού (μόνιμου και εποχικού ) για την
κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα.
Πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έρευνα,
παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοκτονίας.
Άμεση καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, που προκλήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες και από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.


Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο: 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

www.peklesvou.blogspot.com

14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Η κοροϊδία της συγκυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ, καλά κρατεί μήνες μετά το λεγόμενο «τέλος» των μνημονίων.
Νέες θυσίες ζητάνε από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους, ενώ τάζουν ψίχουλα αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, αποκρύπτοντας βεβαίως ότι από την μία τσέπη θα σου βάζει πέντε και από την άλλη θα σου παίρνουν δέκα, με την κατάργηση του αφορολόγητου. Στον ίδιο δρόμο κινείται και η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας καθημερινά διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό – αντεργατικό έργο των προηγούμενων.

Οι λεγόμενοι «μνημονιακοί» νόμοι, είναι έργο όλων των κυβερνήσεων από την απαρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα. Μόνο με την συλλογική πάλη και τον αγώνα μέσα από δυνατό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε όλες τις απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει εξόφθαλμα όταν μιλάει για την επαναφορά των ΣΣΕ ή για αυξήσεις ψίχουλα. Την απαίτηση πεντακοσίων και πλέον συνδικαλιστικών οργανώσεων με αίτημα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 € την πέταξαν στο καλάθι, γυρίζοντας την πλάτη στους εργαζόμενους και στα συλλογικά τους όργανα, ενώ παράλληλα έφεραν τον συνδικαλιστικό νόμο για ψήφιση στην βουλή,  όπου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την λειτουργιά των σωματείων, βάζοντας περεταίρω εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών, στην δράση και την οργάνωση των εργαζομένων.
 
Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης !
 
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην ύπαρξη των “στρατοπέδων συγκέντρωσης” hot spot. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να απομονώσουν ρατσιστικές και ακροδεξιές φωνές που καλλιεργούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, τόσο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, όσο και για τους κατοίκους των νησιών, αφού σφυρίζει αδιάφορα στα προβλήματα των κατοίκων γύρω από τα hot spots χωρίς να κάνει λόγο ούτε για προστασία, ούτε για αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.
 

"Ηρθαμαν μονάχες μας". Ο ρόλος των γυναικών στην αντίσταση

Άραγε τι θα είχε γίνει χωρίς την συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες και την ιστορία; Ποια θα ήταν η εξέλιξη αν "κοιτούσαν τη δουλειά τους" παίζοντας το ρόλο που τους είχε ορίσει ο κόσμος της εκμετάλλευσης;
Τι θα είχε συμβεί στο μέτωπο της Αλβανίας;
Τι θα ήταν το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΔΣΕ χωρίς αυτές;

'- Ποιος σας έφερε εδώ; 
- Ηρθαμαν μονάχες μας. 
- Ποιος σας έστειλε; 
- Είπαμαν, ήρθαμε μονάχες μας. 
- Τι θα πει μονάχες; Πώς συνεννοήθηκαν οι γυναίκες του Λιόπρασου και της Παληοσαμαρίνας, της Συκιάς και της Σκλάταινας; Ποιος σας οργάνωσε; 
Αυτό θέλουμε να μας πείτε, ακούγεται βροντερή η φωνή του Γερμανού διοικητή.''
 
Αγνωστη παραμένει για τους πολλούς η συμβολή των γυναικών στην επαρχία και ιδιαίτερα στα χωριά για τη ματαίωση της επιστράτευσης, το 1944. Σαν λύκαινες ορμούσαν να προστατεύσουν τα σπλάχνα τους, απέναντι στις απαιτήσεις των κατακτητών αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα.
 
"...Ξημερώματα της 11 του Μάρτη.1944 Στην πλατεία του χωριού Ζούλιανη, έξω από τα Τρίκαλα, είναι συγκεντρωμένες 700 γυναίκες, μαχητικές και καλά κατατοπισμένες, που κατάγονται απ' τα χωριά όλης της περιφέρειας. Συγκροτούνται σε δεκαρχίες, με μια υπεύθυνη επικεφαλής της κάθε δεκαρχίας, μια σειρά άλλα γυναικεία στελέχη είναι προορισμένα να οδηγήσουν αυτή τη μάζα των γυναικών στις τοπικές και γερμανικές αρχές της πόλης, ενώ 24 άλλες γυναίκες αποτελούν την επιτροπή που θα μιλήσει με τις αρχές. Ολες ντυμένες με τις τοπικές στολές, τα καραγκούνικα, μπαίνουμε στην πόλη από διάφορα σημεία και κατευθυνόμαστε στη Νομαρχία.
 
...Πάνω στο μεγάλο τραπέζι, το στρωμένο με πράσινο τραπεζομάντιλο, μια επιτροπή γράφει τα ονόματα των γυναικών και των χωριών που κατάγονται, ενώ ο Γερμανός διοικητής κάνει ανακρίσεις.