Ο Δήμαρχος διαβιβάζοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά, εν΄ όψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων της περιοχής των Δήμων της Λέσβου, να ισχύσουν για τα εντός ορίων οικισμού Αγιάσου ευρισκόμενα ακίνητα οι κατώτατες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν για τους υπόλοιπους ορεινούς Δήμους του νησιού.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή αναφέρεται:
«Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της ΔΟΥ Μυτιλήνης, σύμφωνα με τα οποία η κατώτατη τιμή ζώνης για τα εντός ορίων οικισμού Αγιάσου ευρισκόμενα οικόπεδα είναι 190 ευρώ ανά τ.μ., για τα δε κτίσματα ανέρχεται στο ποσό των 351 ευρώ ανά τ.μ. (αθροιστικά δηλαδή δεν ξεπερνά τα 541 ευρώ). Ωστόσο, οι τιμές που προτείνονται από την ΔΟΥ για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού είναι μεγαλύτερες και πιο συγκεκριμένα διαμορφώνονται στα 800 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα της κεντρικής ζώνης και 600 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλοιπα ακίνητα.
Ο Δήμος Αγιάσου είναι παραμεθόριος, μειονεκτικός, νησιωτικός και ο μοναδικός αμιγώς ορεινός της Λέσβου. Η φορολόγηση των αστικών αλλά και των αγροτικών ακινήτων στο Δήμο μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη όλων των άλλων Δήμων του Νομού μας, αλλά και της Περιφέρειάς μας και γι΄αυτό την θεωρούμε κατάφωρα άδικη. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων συνεχώς υποβαθμίζεται λόγω της ανεργίας, της ακρίβειας, του αυξημένου κόστους αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, του "παγώματος" των μισθών και συντάξεων κλπ. Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη θέσπισης κινήτρων παραμονής των - νέων ιδιαίτερα - δημοτών στη γενέθλια γη, αφού ο πληθυσμός είναι κατεξοχήν γεροντικός.
Ένα τέτοιο κίνητρο μπορεί και πρέπει να είναι η μη επαχθής φορολογία, η οποία θα συμβάλλει επίσης στην τουριστική ανάπτυξη της Αγιάσου και στην προσέλκυση επισκεπτών - επενδυτών».
πηγές: "Δημοκράτης", 31/01/2009 & "Κυρ. Αιολικά Νέα", 01/02/2009
..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου