Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ στην εφημ. "ΕΜΠΡΟΣ"

Με τον υποψήφιο δήμαρχο της Λέσβου Βαγγέλη Παλαιολόγο συνομιλεί σήμερα το «Ε». Αντικείμενο της συζήτησής μας είναι τόσο οι επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, όσο και τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους, τους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Ο κ. Παλαιολόγος υπογραμμίζει ότι εάν εκλεγεί δήμαρχος της Λέσβου, δε θα ασχολείται μόνο με την καθημερινότητα των δημοτικών πραγμάτων, αλλά και με τα μεγάλα ζητήματα. Όπως είναι η πολιτική του μνημονίου, για το οποίο, όπως σημειώνει, οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν καμμία αναφορά. Ή είναι όψιμοι αντίπαλοι του μνημονίου και των πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αφού τα προηγούμενα χρόνια δε συμμετείχαν σε καμμία κινητοποίηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Βαγγέλη Παλαιολόγο είναι η μεγάλη πείρα του στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Έχει διατελέσει δήμαρχος Πολιχνίτου και έχει μια πολύ μεγάλη θητεία ως νομαρχιακός σύμβουλος επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Η παρουσία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου και στις νομαρχιακές επιτροπές είναι πάντα θετική. Χωρίς ποτέ να ξεχνάει τα πολιτικά ζητήματα, βοηθάει στην αντιμετώπιση διαχειριστικών ζητημάτων, μια και ως μηχανικός γνωρίζει ποια είναι τα δύσκολα σημεία στην παραγωγή έργων.

Κύριε Παλαιολόγε, θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό στη Λέσβο.
«Η διαπίστωσή μας από τις περιοδείες που κάνουμε στα χωριά της Λέσβου και στις υπηρεσίες στην πόλη της Μυτιλήνης, είναι πως όλοι κατανοούν την κατάσταση που διαμορφώνεται από την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων. Εμείς ζητούμε από τους εργαζομένους να σκεφτούν και να πουν πού οφείλονται τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται. Ένα μεγάλο μέρος του λαού διαπιστώνει ότι υπεύθυνες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι υπάρχει αγανάκτηση, απογοήτευση και θυμός σε πολλές περιπτώσεις. Όμως είναι ένα ζήτημα που θα δούμε το επόμενο διάστημα, το πώς θα εκφραστεί ο θυμός, η αγανάκτηση και η απογοήτευση. Δηλαδή μένει να δούμε αν ο θυμός θα γίνει συγκεκριμένη ενέργεια, αν θα καταψηφιστούν οι υποψήφιοι που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές. Είναι αλήθεια ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες στο κοινωνικό σώμα.»

Αυτή την περίοδο είναι φανερό ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Ως ένα βαθμό αυτά τα προβλήματα αποτυπώνονται και στους συνδυασμούς που στηρίζουν. Πιστεύετε ότι αυτό θα εκφραστεί στην κάλπη;
«Εμείς πάντα θέτουμε το ερώτημα: “είναι κανείς ευχαριστημένος από τα μέτρα που λαμβάνονται και από την πολιτική που εφαρμόζεται;”. Η απάντηση είναι καθολικά “όχι”. Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό, δεν κρυβόμαστε. Του λέμε ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Να εντοπίσει πού βρίσκεται το πρόβλημα και ποιες είναι οι αιτίες που το δημιουργούν. Κι αν είναι ικανοποιημένος από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, να συνεχίσει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν είναι ικανοποιημένος, να καταψηφίσει αυτούς και να υπερψηφίσει το συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που έχει συγκεκριμένη φιλολαϊκή πολιτική, που στηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με το Κ.Κ.Ε. σε κάποια πράγματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παλεύουμε για ζητήματα υγείας και παιδείας. Το επισημαίνω αυτό γιατί ο ρόλος του δημάρχου είναι κυρίως πολιτικό πρόσωπο και παράλληλα έχει να διαχειριστεί ορισμένα ζητήματα.»

Να δώσει μήνυμα ο λαός...
Η διαχείριση δεν είναι πολιτικό ζήτημα;
«Ναι, πραγματικά εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Τι είδους διαχείριση θα κάνει ο δήμαρχος στον αυριανό καλλικρατικό δήμο. Θα υπηρετεί τις βασικές αρχές της κεντρικής εξουσίας και της κυβέρνησης; Ή θα αντιδρά και θα αντιστέκεται στα αντιλαϊκά μέτρα που είναι έτοιμη η κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως μετά τις εκλογές; Και παράλληλα θα διεκδικεί λύσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Πρέπει εδώ να επισημάνω ότι δεν μπαίνει από τους άλλους υποψηφίους αυτό το ζήτημα. Έτσι είναι σαφές ότι ακόμη και η διαχείριση έχει πολιτική διάσταση. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι αυτές οι εκλογές γίνονται μέσα σε μια περίοδο κρίσης, που έχουν φορτωθεί όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει στα όρια της αντοχής τους. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα από το λαό. Το μήνυμα πρέπει να είναι καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Των κομμάτων που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση.»

Γιατί την αποκαλείτε τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση;
«Εμείς την λέμε τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση γιατί με τον “Καλλικράτη” οι δήμοι και περιφέρειες θα έχουν ως κυρίαρχο ρόλο να εξειδικεύσουν τις πολιτικές του μνημονίου. Δηλαδή θα ενσωματωθούν πλήρως στον κύριο μηχανισμό του κράτους που έχει συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης.»

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αυτές τις εκλογές; Τι θέλει να πετύχει;
«Εμείς θέλουμε πάνω από όλα να επηρεάσουμε τη λαϊκή συνείδηση, να την αφυπνίσουμε. Το λέμε καθαρά ότι έχει ευθύνη, ρόλο και δύναμη. Τη δύναμή του αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσει. Ο στόχος είναι να χτυπηθεί ο δικομματισμός και η ανατροπή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο λαός. Παράλληλα, εμείς λέμε ότι θα συμπαρασταθούμε και θα βρεθούμε στο πλευρό όλων των λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζονται. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα είμαστε πρωτοπόροι στους αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των λαϊκών αναγκών. Αλλά ο λαός θα πρέπει να πάρει θέση.»

Ας υποθέσουμε ότι φθάνουμε στις 7 Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα είναι θετικό για εσάς. Δηλαδή έχετε επιτύχει μια πολύ μεγάλη άνοδο των ποσοστών σας. Τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα;
«Αν μπούμε στο δεύτερο γύρο, θα παλέψουμε για να πάρουμε την εξουσία. Οπότε, από άλλη θέση πια, θα έχουμε ένα λόγο να πούμε ότι θα παλέψουμε με μεγαλύτερες δυνατότητες για όλα τα ζητήματα που αναφέραμε πιο πριν.»

Απέναντι έχουμε πολιτικές
Στην περίπτωση που δεν μπείτε στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ποια θα είναι η στάση σας;
«Εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Δεν έχουμε πρόσωπα απέναντί μας, αλλά πολιτικές. Οι πολιτικές των μεγάλων κομμάτων και των τοπικών εκπροσώπων τους δεν αλλάζουν στο δεύτερο γύρο. Είναι ίδιες. Σε καμμία περίπτωση, λοιπόν, δε θα στηρίξουμε κάποιον στο δεύτερο γύρο. Βεβαίως θα πάρουμε μέρος στις εκλογές και θα ψηφίσουμε λευκό ή άκυρο. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να περάσουμε στο δεύτερο γύρο. Έχουμε μια δύναμη της τάξης τού 15% από την οποία ξεκινάμε. Κατά συνέπεια, αν εκφραστεί ένα δυναμικό πολιτικό ρεύμα της κοινωνίας για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο γύρο.»

Όμως σε αυτές τις εκλογές, πέρα από τους υποψηφίους που στηρίζονται ή έχουν το χρίσμα κομμάτων, υπάρχουν και υποψήφιοι που δηλώνουν ανεξάρτητοι από τα κόμματα. Πώς βλέπετε αυτές τις υποψηφιότητες;
«Είναι ένα ζήτημα αυτό. Βασικά στελέχη κομμάτων εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Εμείς θεωρούμε ότι κάθε παράταξη και κάθε άτομο έχει συγκεκριμένη αντίληψη για την τοπική διοίκηση. Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι θα ασχοληθεί με τα τοπικά ζητήματα και δε θα ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική. Δεν μπορεί κανείς να κατεβαίνει στις τοπικές εκλογές και να αγνοεί ότι έχουν παρακρατηθεί θεσμοθετημένοι πόροι που αφορούν τους δήμους. Εμείς υπολογίζουμε ότι οι πόροι αυτοί ανέρχονται στα εννιά δισεκατομμύρια ευρώ. Κι εδώ υπάρχει μεγάλη ευθύνη των αιρετών, γιατί δε διεκδίκησαν δυναμικά αυτά τα λεφτά. Αντίθετα, δεχθήκανε τις κεντρικές πολιτικές, την περικοπή της ΣΑΤΑ και των άλλων εσόδων. Έτσι, σήμερα φθάσαμε στο σημείο να είναι οι δήμοι υπερχρεωμένοι. Τα χρέη αυτά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες. Ή θα έρθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα μας πει “κόψτε το σβέρκο σας, πουλήστε ό,τι έχετε για να ξεχρεώσετε”. Έτσι, το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση ανταποδοτικών τελών, επιβολή τοπικής φορολογίας και πολλά άλλα. Εμείς θα αντιπαλέψουμε όλα αυτά τα μέτρα, με όλες μας τις δυνάμεις. Κι αν χρειαστεί, θα βγούμε και έξω από τα όρια του νόμου για να υπηρετήσουμε τους αγώνες αυτούς. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.»

Περί αποχής
Σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα διαμορφώνεται η αντίληψη της αποχής από τις εκλογές. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι δεν τους αφορά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και σκέφτονται να απόσχουν από τις εκλογές. Πώς κρίνετε αυτήν τη στάση εσείς;
«Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι σε βάρος του κάθε πολίτη. Διότι δε στηρίζει τα δικά του συμφέροντα, αλλά εκείνα της αντίπαλης παράταξης. Πρέπει να πάρουν θέση με ποια πολιτική συμφωνούν και με ποια διαφωνούν.»

Τι λένε σε εκείνους που λένε «όλοι ίδιοι είναι»;
«Δεν μπορεί να λέγεται αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το Κ.Κ.Ε. με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.»

Πώς αντιμετωπίζετε το λαϊκό αίτημα να μπουν οι κλέφτες στη φυλακή;
«Εμείς λέμε ξεκάθαρα ναι, να μπουν όλοι αυτοί στη φυλακή. Βέβαια, η νομοθεσία έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ξεγλιστράνε όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι του Βατοπεδίου, της Siemens και των άλλων σκανδάλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι αυτά τα σκάνδαλα είναι ψίχουλα μπροστά στη νόμιμη κλοπή από την πολιτική που εφαρμόζεται. Για παράδειγμα, την πενταετία που πέρασε, οι τράπεζες είχαν κέρδη πάνω από 300 δισ. ευρώ. Τι είναι οι τραπεζίτες; Είναι επίσημοι τοκογλύφοι, οι οποίοι λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των νόμων που έχουν διαμορφωθεί. Κατά συνέπεια, αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, δεν πρόκειται να αντιμετωπισθούν ούτε οι συνθήκες που δημιουργούν τα σκάνδαλα ούτε το ζήτημα της ληστρικής αντιμετώπισης των λαϊκών στρωμάτων από τις τράπεζες.»

Απρόσωπος δήμος
Ο συνδυασμός σας θέτει μια σειρά από πολιτικά ζητήματα. Όμως, στην περίπτωση του δήμου Λέσβου υπάρχει ένα ζήτημα διοικητικό και λειτουργικό. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε μια νύχτα να ενοποιηθούν 13 δήμοι, να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες τους, να γίνει νέα κατανομή του προσωπικού και να λειτουργήσει ο νέος δήμος αποτελεσματικά; Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα των συσσωρευμένων χρεών των δήμων που θα ενοποιηθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο νέος δήμος να πνιγεί στα χρέη. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτά τα ζητήματα;
«Δεν είμαστε αδιάφοροι για το χωροταξικό ζήτημα. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι ένας τόσο μεγάλος δήμος είναι αδύνατον να διοικηθεί. Νομίζω ότι ο δήμος της Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα και σε πληθυσμό ο 18ος της χώρας. Θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα. Κι αυτό προκύπτει και απ’ το ότι πολλά πράγματα δεν ξεκαθαρίζονται από το θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον, ο νέος δήμος θα είναι απρόσωπος. Θα πρέπει να δημιουργηθούν άτυπα συμβούλια, τα οποία θα λειτουργούν για να έχουν παρέμβαση στα τοπικά τους ζητήματα. Σημειώστε εδώ ότι ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων που προβλέπει ο “Καλλικράτης” είναι γνωμοδοτικός κι όχι αποφασιστικός. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ακόμη και τα τοπικά συμβούλια που θα εκλεγούν, να ατονήσουν ακριβώς επειδή δε θα έχουν αρμοδιότητες και πόρους. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ακούω από άλλους συνδυασμούς ότι θα μοιραστούν τα χρήματα με αναλογικό τρόπο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Το κύριο, κατά τη γνώμη μου, είναι οι πόροι και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι δήμοι και τα τοπικά συμβούλια. Πρόσφατα στο Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ καταγγέλθηκε ότι περικόπτονται κατά 75% οι πόροι με τους οποίους θα κληθούν να λειτουργήσουν οι καλλικρατικοί δήμοι. Από τα τέσσερα δισεκατομμύρια που προβλεπόνταν να δοθούν, θα δοθεί μόλις ένα δισεκατομμύριο. Πώς θα λειτουργήσουν, λοιπόν, οι δήμοι χωρίς πόρους; Η θέση μας όσον αφορά στη λειτουργία των δήμων είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει η συμμετοχή των πολιτών, έστω και μέσα από άτυπα συμβούλια ή τα τοπικά συμβούλια που προβλέπει ο “Καλλικράτης”, για να έχουν μια γνώμη και να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται

Κοινωνικές συνεργασίες
Το Κ.Κ.Ε. συγκρότησε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ανακοίνωσε πολύ νωρίς τούς επικεφαλής των συνδυασμών του. Νομίζω ότι είναι το κόμμα που ανακοίνωσε νωρίτερα από κάθε άλλο τούς επικεφαλής των συνδυασμών του. Δε σας απασχόλησε το ζήτημα των συμμαχιών με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς;
«Για το ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση του κόμματός μας. Εμείς επιδιώκουμε συμμαχίες και συνεργασίες σε κοινωνικό επίπεδο και όχι με άλλα κόμματα. Νομίζω ότι αυτή η θέση μας είναι γνωστή. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με συλλόγους ή αγωνιστές με τους οποίους αγωνιζόμαστε στην ίδια ταξική κατεύθυνση. Εμείς το επιδιώκουμε να αναπτυχθούν τέτοιας μορφής συνεργασίες, που θα μπορούσαν να περάσουν και σε ένα δεύτερο, ανώτερο επίπεδο. Για να διεκδικήσουμε από κοινού τοπικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεών μας.»

Κύριε Παλαιολόγε, μια τελευταία ερώτηση. Τι θα σημαίνει για το λαό αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει το κυβερνητικό στρατόπεδο να μιλάει για νίκη ή να θεωρεί ότι δε έχασε; Δηλαδή, αν δεν υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί που τίθενται ενάντια στο μνημόνιο, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που εμείς το λέμε πάντα. Αν ο λαός κάνει το ίδιο λάθος που έκανε και όλα τα προηγούμενα χρόνια και κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, τότε η κυβέρνηση θα πει σε όλους όσοι αγωνίζονται ότι ο λαός στηρίζει την πολιτική της. Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και θα πάρει ακόμη πιο βαριά μέτρα. Αν ο λαός με την ψήφο του αμφισβητήσει αυτή την πολιτική, τότε θα στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε δέχεται αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Παράλληλα, εμείς ως “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητάμε την ψήφο του λαού, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση της δύναμής μας θα είναι για το δικό του καλό. Ανεξάρτητα αν ο λαός συμφωνεί με κάποια επιμέρους ζητήματα με το Κ.Κ.Ε.. Αυτήν τη φορά ο λαός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Δεν μπορεί να ψηφίζει είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ και τους υποψηφίους τους και την επομένη των εκλογών να κάνει παράπονα. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας συμφωνεί με την πολιτική του μνημονίου κι αν αυτή βρισκόταν στην εξουσία, θα εφάρμοζε τα ίδια ή χειρότερα μέτρα.»

συνέντευξη στον Ν. Μανάβη (εφημ. "Εμπρός", 2/10/2010)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου