Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΟΛΙΓΟ ΑΠΟ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ Η ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ν’ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΤΟ ΚΡΙΜΠΑΤΣΙ;

Του Ρωμύλου Αβδή *

Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω αυτό το σημείωμα το σχετικό με τον προϋπολογισμό για το 2012 κι όσα πρόκειται να μας συμβούν το επόμενο έτος. Έκανα όμως το λάθος και αντί να περιποιηθώ τις τομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μου παρακολούθησα αρκετές από τις ομιλίες των «πατέρων» του Έθνους στη Βουλή.
Εμείς τους στείλαμε εκεί, εμείς απεμπολούμε κάθε 4 χρόνια τα συμφέροντά μας και ψηφίζουμε μαζοχιστικά. Ας προσέχαμε...

Όποιος έτυχε να παρακολουθήσει έστω και λίγους ομιλητές πρέπει να έχει μείνει με μια απορία: “Χασίσια καπνίζουν εκεί μέσα, ναρκωτικά παίρνουν, ενέσεις ηρωίνης βαράνε;”.
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκθέσεις ιδεών των απολογητών της αστικής πολιτικής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος στη χώρα μας, και όχι μόνο;
Μόνο τα κλάματα που δεν έβαλε ο κ. Γιαννίτσης - τον θυμάσαι, ε; - υπερασπιζόμενος τους χειμαζόμενους Τραπεζίτες, ο δε κ. Κρεμαστινός είναι σίγουρος, ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει ελπίδα υλοποίησης αν δεν πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητα των μέτρων και δεν βάλει πλάτη στην υλοποίησή τους. Τόσο θράσος από ένα καθηγητή Πανεπιστημίου.
Αμ ο άλλος; Ο Χρυσοχοΐδης ντε, ο Εξαρθρωτής, αυτός που έβαλε πλώρη για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ή μήπως για Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ;- τι έσουρε του πανίβλακα του ΓΑΠ δεν λέγεται. Τόσα χρόνια σ’ άλλη βάρκα ήταν επιβάτης, όχι στου ΠΑΣΟΚ; Όλοι τους πάντως (δεν αναφέρομαι στους ομιλητές του ΚΚΕ) έδωσαν όρκο υποταγής είτε στην άρχουσα τάξη, είτε στους αρχηγίσκους τους

Δεν παρακολουθώ Αστικό Τύπο και δεν ξέρω αν και με ποιο τρόπο παρουσίασαν τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. Εγώ θα σας παρουσιάσω ορισμένες πτυχές του για να ξέρετε τι σας περιμένει το 2012 και να σας αφαιρέσω κάθε άλλοθι άγνοιας (θεωρώ περιττό να σας ενημερώσω, ότι τα πράγματα τα βλέπω από την σκοπιά του εργαζόμενου, ο οποίος παράγει τον πλούτο κι όχι από την σκοπιά των αστών, οι οποίοι τον νέμονται).

Ας ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας, παραθέτοντας ένα γενικό πίνακα σχετικό με το πως μοιράζονται οι κρατικές δαπάνες.

Πιο αναλυτικά τώρα, σύμφωνα με την Έκθεση και τις αξιώσεις της Τρόικας σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης και παρουσίασης του προϋπολογισμού, οι κρατικές δαπάνες εμφανίζονται στις εξής τρεις ενότητες.

Α: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, εκείνες οι δαπάνες οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του αστικού κράτους ή ότι απέμεινε απ’ αυτό,

Β: ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ του Προϋπολογισμού, εκτός από τα χρεωλύσια του Δημόσιου Χρέους και

Γ: ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

Ας παρακολουθήσουμε τώρα πιο αναλυτικά κάθε κατηγορία χωριστά.

Α: Πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 49,1 δις ευρώ, μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με φέτος. Εδώ περιλαμβάνονται,

1) Οι Αποδοχές και Συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και αναμένεται να απορροφήσουν 19,4 δις ευρώ, κονδύλι κατά 3,3% μικρότερο από φέτος. Είναι ίσο περίπου με το αντίστοιχο κονδύλι του 2006, μόνο που τότε μοιραζόταν σε 856 χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους έναντι 1,1 εκατομμυρίου το 2012.
2) Οι Μεταβιβαστικές Πληρωμές, πρόκειται για το κονδύλι το οποίο προορίζεται για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της Παιδείας κλπ, το οποίο θα κυμανθεί στα 17,17 δις ευρώ έναντι 18,8 δις φέτος. Θα είναι δηλαδή μειωμένο κατά 8,6%.
3) Οι Καταναλωτικές και Σύνθετες δαπάνες, δαπάνες λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τις κρατικές προμήθειες - π.χ. αγορά νοσηλευτικού υλικού, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό ένεκα του όρου ”προμήθεια” - και οι οποίες αναμένεται να κινηθούν στα 2,5 δις , έναντι 4 περίπου δις το 2009.
4) Οι Πληρωμές που αντικρίζονται από πραγματοποιούμενα έσοδα, πρόκειται για πόρους οι οποίοι αποδίδονται στους ΟΤΑ, τον ΟΓΑ κλπ. Για το 2012 το εν λόγω κονδύλι διαμορφώνεται στα 7,1 δις, μειωμένο κατά 7,7% σε σύγκριση με φέτος, όταν και κυμάνθηκε στα 7,7 δις ευρώ.

Β: Το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να απορροφήσει 15,773 δις έναντι 18,9 δις φέτος. Αθροιστικά με τις πρωτογενείς δαπάνες, οι κρατικές δαπάνες του 2012, σε αυτό το επίπεδο, υπολογίζονται σε 64,9 δις ευρώ, έναντι 70,7 δις ευρώ φέτος. Εδώ υπολογίζονται οι δαπάνες που αφορούν την εξυπηρέτηση των χρεών του δημοσίου, είτε από δανεισμό, είτε από μεταφερόμενα στο δημόσιο χρέη. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται κατά κύριο λόγο στους τραπεζίτες και δευτερευόντως σε άλλα λαμόγια του κεφαλαίου, μιας κι εδώ περιλαμβάνονται:
1) Οι καταπτώσεις εγγυήσεων, ποσά που αναλαμβάνουν, αλλά δεν εκπληρώνουν κρατικοί οργανισμοί και δημόσιοι φορείς. Για το 2011 εκτιμάται ότι το ποσό είναι της τάξης του 1,48 δις ευρώ, ενώ για το 2012 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 1,63 δις αυξημένο κατά 9,5%.
2) Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, οι οποίες φέτος κινήθηκαν στα 17,52 δις ευρώ, ενώ για το 2012 το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 17,9 δις. Το Υπουργείο υπολογίζει ότι με τη συμφωνία για κούρεμα 50%, το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 12,75%, μόνο που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
3) Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων για παλιότερες οφειλές θα απορροφήσει 400 εκ. ευρώ για να αποζημιωθούν τα διάφορα λαμόγια, τα οποία νέμονται και λυμαίνονται το δημόσιο σύστημα Υγείας.
4) Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα απορροφήσουν 1 δις ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 66,7% - κρατιέμαι για να μην σχολιάσω.

Γ: ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, όπου αθροίζονται όλες οι προηγούμενες δαπάνες με τα κονδύλια που πληρώνει το δημόσιο για την εξόφληση των χρεών του. Εδώ περιλαμβάνονται,
1) Τα τοκοχρεολύσια μακροπρόθεσμου δανεισμού, τα οποία για το 2012 θα είναι αυξημένα κατά 45,2% και θα κυμανθούν στα 41,8 δις ευρώ, έναντι 28,8 φέτος.
2) Τα τοκοχρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού, τα οποία θα απορροφήσουν 25 δις ευρώ,
3) Η τακτοποίηση οφειλών προηγούμενων χρόνων. Σ’ αυτόν τον κωδικό εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα ποσό της τάξης των 6 δις, το οποίο οι λογιστές της τρόικας απαίτησαν να μπει, αφού θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους και θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις κι επιπλέον μέτρα. Υποτίθεται ότι αφορά "ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών της γενικής κυβέρνησης".
4) Συμμετοχές σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ένα υπολογιζόμενο ποσό της τάξης των 32,1 δις ευρώ, το οποίο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα της Εισηγητικής Έκθεσης από τα 169,998 δις κρατικά έξοδα οι τράπεζες καρπώνονται το 71,1%, δηλαδή 120,914 δις.

Η Καθημερινότητά σου μέσα από τον Προϋπολογισμό.

Τι σημαίνουν όμως οι αριθμοί του υπό ψήφιση Προϋπολογισμού στην καθημερινή σου ζωή; Ας επιχειρήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση των αριθμών.

Είδαμε παραπάνω ότι οι μεταβιβαστικές πληρωμές θα είναι μειωμένες κατά 8,6% και θα κυμανθούν στα 17,17 δις ευρώ. Το νέο μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, επιφυλάσσουν νέες δραματικές περικοπές σε συντάξεις, παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Οι μειώσεις σε όλα τα ταμεία θα είναι πρωτόγνωρες, με τη μείωση στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό να φτάνει το 41,6%, πέφτοντας από τα 3,698 δις φέτος, στα 2,158 δις για το 2012. Η μείωση στον ΟΓΑ θα είναι της τάξης του 23,5%, του ΟΑΕΕ της τάξης του 10,6%, του ΝΑΤ κατά 11,5%.

Στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας η πρόθεση της έκνομης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ, της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου να μειώσει τις δαπάνες της Υγείας κατά 12,9% - οι παροχές Πρόνοιας είναι μόλις 750 εκ. ευρώ, δείχνει την επικείμενη σύνθλιψη και καθήλωση των υπηρεσιών στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας. Αυτό δείχνει η διάθεση 1,69 δις για το 2012 από 1,94 δις το 2011, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εποπτευόμενους φορείς.
Τα νοσοκομεία υπολογίζεται ότι θα έχουν “έσοδα” - χαράτσι του ασθενούς- 110 εκατ, ενώ θα διατεθούν και 550 κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Για την Πρόνοια μολονότι προβλέπονται για το 2012 750 εκατ. έναντι 733 φέτος, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 είχαν διατεθεί 906 εκατ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσό ήταν στοιχειωδώς επαρκές.

Στον τομέα της Παιδείας επίκειται χοντρός πέλεκυς. Συνολικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο προϋπολογισμός προβλέπει 1.747.780 δις ευρώ, μειωμένος κατά 143.280.528 εκατ ευρώ φέτος και κατά 248.816.733 ευρώ λιγότερα από το αντίστοιχο του 2010.
Τεράστια μείωση της τάξης του 63,3% προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες του 2012 για την Α/θμια Εκπ/ση. Το διατιθέμενο ποσό είναι της τάξης των 2.865.000 ευρώ, έναντι 17.170.770 ευρώ φέτος.
Για την Β/θμια Εκπαίδευση τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Το συνολικά διατιθέμενο ποσό είναι 2.191.659 δις ευρώ, από 2.404.218.338 φέτος. Οι λειτουργικές δαπάνες θα κυμανθούν στα 15.194.000 ευρώ, από 36.009.174 φέτος, μειωμένες κατά 57,8%. Ανάλογες θα είναι και οι μειώσεις στα ποσά που θα διατεθούν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Οι ΟΤΑ αναμένεται να αδειάσουν ότι ψιλά θα έχουν απομείνει στις τσέπες των δημοτών τους από τη ληστεία της τρίδυμης αμαρτωλής κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολική κρατική επιχορήγηση των Δήμων και η οποία θα φτάσει στα 2,6 δις, έναντι 3,5 δις για το 2011. Δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 25,7%. Για τις Περιφέρειες έχει προβλεφθεί κονδύλι 600,4 εκατ. ευρώ, έναντι 849 εκατ. ευρώ φέτος. Υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των εσόδων των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες) για το 2012.
Τα έσοδα για το 2011 αναμένεται να κλείσουν στα 7.022 εκατ. ενώ για το 2012 αναμένονται έσοδα 6.486 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για το 2011 εκτιμώνται στα 6.987 εκατ. ευρώ και για το 2012 θα είναι 6.486 εκατ. ευρώ.

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Η διαφορά εξόδων (6.486 εκ. ευρώ) και κρατικής επιχορήγησης (3.214,3 ευρώ) είναι της τάξης των 3.272 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τους δημότες μέσα από την αύξηση των κάθε είδους τελών, της μείωσης του εργατικού –μισθοδοτικού- κόστους.

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους σιγοντάρεις. Μέχρι πότε θα πηγαίνεις στη δουλειά, ενώ έχει κηρυχθεί, έστω για τους τύπους, απεργία;
Πόσο καιρό θα σου πάρει να καταλάβεις, ότι την απροθυμία σου να χάσεις ένα μεροκάματο, την απέχθεια που αισθάνεσαι για τους συνδικαλισταράδες που γίνονται μετά Υπουργοί Εργασίας -τελευταίος αστέρας του είδους ο Γιάννης Κουτσούκος, περαστικός από την καρέκλα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και η εμπλοκή του στη νέα ρύθμιση για το βαθμό αναπηρίας των μεταμοσχευμένων, των καρδιοπαθών κλπ- εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς υπαλλήλους της αστικής τάξης σαν αποδοχή της πολιτικής τους;
Μέχρι πότε θα ανέχεσαι το παιδί του γείτονά σου να λιγοθυμά στο σχολείο από ασιτία; Μέχρι πότε θα κλείνεις τα μάτια σου στην φτώχεια γύρω σου; Μέχρι πότε θα περιμένεις πότε θα έρθει η σειρά σου;

Πότε θα σταματήσεις να παραγγέλνεις ‘ολίγο από γκιουβέτσι’, όταν με τη δουλειά σου παράγεις δυο κιλά χαβιάρι την ημέρα; Οι χαλυβουργοί της Ελευσίνας σου δείχνουν τον δρόμο του έντιμου αγώνα.

Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα για την κρίση; Μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεσαι εσύ, μια κρίση που δεν είναι κρίση χρέους, αλλά κρίση του καπιταλισμού και οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κερδών του κεφαλαίου; Θυμήσου μόνο πόσα δις κέρδη είχαν οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία. Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξεις την τηλεόραση στα σκουπίδια;

Μήπως ήρθε η ώρα να συμπορευτείς με το ΚΚΕ;
Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για μονομερή κατάργηση του συνόλου του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για την Λαϊκή Εξουσία;


* Ο Ρωμύλος Αβδής, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος στην εφημ. "Ανατολή" Αγ. Νικολάου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου