Του Ρωμύλου Αβδή
Το αστικό κράτος έχει δημιουργήσει ένα απίστευτα πολύπλοκο σύστημα εξαπάτησης του λαού, με σκοπό να μην ‘χρεωθεί’ στο κόμμα που ασκεί τη διαχείριση του συστήματος φθορά, από μια σειρά αποφάσεις η πολιτική των οποίων θα επιβαρύνει τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και την έμμεση οικονομική του κατάσταση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συστήματος-εκτός από την πατέντα των Μη Κυβερνητικών -αλλά κρατικοδίαιτων - Οργανώσεων, είναι και οι διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές. Μέσα από τις Ανεξάρτητες Αρχές αφ’ ενός μεν περνάει όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών πολιτικών, αφετέρου στελεχώνονται από ένα σωρό ευτραφή κοπρόσκυλα των κυβερνώντων κομμάτων -όρα Ρακιντζής, όρα Καμίνης - άλλο μούτρο της λεγόμενης ‘Αριστεράς’ και δη της ‘Δημοκρατικής’ και δαύτος. Οι Ανεξάρτητες Αρχές αυτές εξειδικεύουν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας-οι οποίες τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία εγχώριων και αλλοδαπών μονοπωλιακών κύκλων - τις ντύνουν με μια επίφαση επιστημονικής εγκυρότητας, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, οίτινες αναθέτουν σε διάφορες, φερέλπιδες είναι η αλήθεια, ρεπόρτερς, να κάνουν ευρύτερα γνωστό-άρα σίγουρα αποδεκτό από το κοινό- το θεάρεστο έργο τους.
Ας γίνουμε και μεις πιο αναλυτικοί. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σας λέει τίποτα το όνομα της κυρίας; Ναι, είναι αυτή ακριβώς η μαντάμ, ήτις δεν κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για αυξήσεις 18%, αλλά εισηγείται αύξηση 17,85%. Η ‘ιέρεια’ αυτή της Ενέργειας αναγνωρίζει ένα αυξημένο κόστος στη λειτουργία της ΔΕΗ, την οποία μετακυλύει στον πολίτη-καταναλωτή. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πως είναι δυνατόν σε περιόδους περικοπής μισθών και επιδομάτων στους εργαζόμενους, να έχει ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ο μεγαλύτερος-μαζί με τον ΟΤΕ- πυλώνας της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας; Το κοπροσκυλοειδές , το οποίο εμφανίζεται ως ουδέτερη, επιστημονική και με ποικιλία άλλων τερατωδών προσδιορισμών Αρχή, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την ολοκλήρωση του σχεδίου ‘Πράσινη Ανάπτυξη’, μία ακόμα κερδοφόρος κομπίνα του αλήστου μνήμης ΓΑΠ, του διακονιάρη πρώην πρωθυπουργού.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει ο Στρατής Κόρακας, επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, η ΡΑΕ έχει σχέδιο παραχώρησης αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 706 Mhw σε σταθμούς στη Λέσβο, Χίο, Λήμνο και μάλιστα εντός περιοχών NATURA και αρχαιολογικών χώρων. Ο Σ. Κόρακας αναφέρει ότι ο υπεύθυνος της ΔΕΗ στη Χίο του εκμυστηρεύτηκε ότι το κόστος μιας μεγαβατώρας κοστίζει στη ΔΕΗ 50 ευρώ, ενώ ο ‘επιχειρηματίας’ Ρόκας στον οποίο θα ανατεθεί η εγκατάσταση αυτών των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, έχει πετύχει ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ στα 125 ευρώ. Μια κερδοφόρα μπίζνες από την οποία κερδισμένοι βγαίνουν οι Τράπεζες που χορηγούν τα ανάλογα δάνεια και οι μεγάλο-‘επιχειρηματίες’, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ίδια να υποθέσω ότι ισχύουν και ια τον Όμιλο Μυτιληναίου, στον οποίο παραχωρήθηκε αντίστοιχο έργο στην Ικαρία.
Από –δήθεν- επιστημονική επιχειρηματολογία των ομίλων αυτών (Ρόκας στη Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Μυτιληναίος στην Ικαρία), από την ΡΑΕ και την κυβέρνηση, προβάλλεται το επιχείρημα ότι ‘δια της αναπτύξεως των αιολικών μορφών ενέργειας αντικαθιστούμε τους συμβατικούς σταθμούς. Ουδέν ψευδέστερον. Το περιοδικό DER SPIEGEL ανέφερε σε έρευνά του το 2007, ότι: ’ Η Γερμανία αν και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο Αιολικών Πάρκων ισχύος 16.000 MW, ετοιμάζεται να κατασκευάσει 25 νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα, ενώ η Δανία με εγκατεστημένη αιολική πάνω από ισχύ πάνω 6.000 MW δεν έχει κλείσει τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (MASON 2005).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, όπως αυτή εμφανίστηκε στον ιστότοπο ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ απ’ όπου και το αλίευσα-η εγκατάσταση συστοιχιών α/γ- εγώ θα συμπλήρωνα και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για να φέρουμε το ζήτημα πιο κοντά σε μας στην Κρήτη) είτε για να ενισχύσουν το εθνικό σύστημα ενέργειας, είτε για να μειωθούν οι ρύποι έχει σοβαρά μειονεκτήματα.
- Είναι ασταθής, μιας και σε περιόδους άπνοιας ή συννεφιάς δεν παράγεται ενέργεια.
- Παράγουν ενέργεια μειωμένη κατά 25-30% από την ονομαστική ισχύ, άρα και το επίπεδο ρύπων CO2 το οποίο εξοικονομούν, είναι κατά πολύ μικρότερο.
- Η λειτουργία α/γ υποστηρίζεται παράλληλα από σταθμούς ορυκτών καυσίμων, πράγμα το οποίο την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική.
- Η μαζική εξάπλωση α/γ και φωτοβολταϊκών στις διάφορες περιοχές της χώρας θα αλλοιώσει την εικόνα του περιβάλλοντος και λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων, όπως δρόμοι και δίκτυα. Θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων –ειδικά των τουριστικών περιοχών- οίτινες θα ζουν με την παρουσία γιγάντιων συστημάτων α/γ και φωτοβολταϊκών.
Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα προκειμένου να τα ‘κονομήσουν’ τα μονοπώλια και η εγχώρια ολιγαρχία καταστρέφοντας άκριτα το περιβάλλον θα πρέπει να τονίσουμε ότι στη ΔΑΝΙΑ οι περιοχές ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ προορισμού παραμένουν ελεύθερες από την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μορφών ενέργειας.
Τώρα θα μου πεις: ’Εδώ έχουμε άλλα προβλήματα πιο σοβαρά να λύσουμε μ’ αυτό θ’ ασχοληθούμε;’ ΣΤΟ ΠΟΔΑΡΙ πρέπει να βρεθούμε ΟΛΟΙ στην Κρήτη και τις άλλες περιοχές όπου ετοιμάζεται μια τέτοια τερατώδης επιχείρηση ΒΙΑΣΜΟΥ του περιβάλλοντος. Τη Γη που ζούμε δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.
Ξέρετε τι σημαίνει ‘ ανεβαίνεις στον Κρούστα κι αντί ν’ απολαμβάνεις τη θέα του μαγευτικού τοπίου να ‘σκοντάφτεις’ πάνω στα φωτοβολταϊκά πάνελς; Να τραβάς τα μαλλιά σου. Η υπόθεση ‘υπεράσπιση του τοπίου του τόπου σου’ πρέπει να γίνει άμεσο καθήκον του Λαού, μιας και υπάρχουν εκλεγμένοι αιρετοί τόσο στην Τοπική, όσο και στην Περιφερειακή Διοίκηση, οι οποίοι έχουν ταυτίσει- με το αζημίωτο ίσως;- την ανύπαρκτη ύπαρξή τους με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αυτών.
Το ζήτημα όμως της Ενέργειας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το δούμε ξεκομμένο από το πρόβλημα της Εξουσίας. Το μεγάλο ερώτημα ΠΟΙΟΣ παράγει, για ΠΟΙΟΝ και ΠΟΣΟ θα στοιχίσει στον πολίτη η ενέργεια, μόνο στα πλαίσια μιας άλλης μορφής άσκησης της Εξουσίας θα λυθεί. Ωστόσο επειδή δεν μπορεί να περιμένεις μέχρις ότου οι υποκειμενικές συνθήκες ωριμάσουν για ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί και να πάρει ο Λαός την Εξουσία στα χέρια του, επιβάλλεται να αντιταχθούμε ΜΑΖΙΚΑ στην εγκατάσταση τέτοιων ‘επενδύσεων’, οι οποίες θα αποφέρουν στους καπιταλιστές τεράστια κέρδη, σε βάρος του καταναλωτή. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Πρέπει δηλαδή, να πούμε ένα συνολικότερο ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ σε χώρους όπως η Ενέργεια, η Παιδεία, η Υγεία, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Ο Λαϊκός ξεσηκωμός πρέπει να έχει αντιμονοπωλιακό στόχο, γιατί στα τελευταία τα μαϊμούνια, τα οποία στέλνετε στην Εξουσία μπορεί να εκχωρήσουν τον κυκλοφορούντα αέρα σε κάποιο μονοπώλιο ‘διαχείρισης’ της ατμόσφαιρας και να κληθούμε να καταβάλουμε μέσω της ΔΕΗ ή του Δήμου, τα αναλογούντα τέλη, όπως τα τέλη κυκλοφορίας για τους δρόμους που όλοι μας καθημερινά διαβαίνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου