Οι απαντήσεις του Δημήτρη Καραγιάννη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου, στις 5 ερωτήσεις που έθεσε το Lesvosnews.net στους υποψήφιους του νομού μας.
Ερώτηση 1
Τι σημαίνει η δαιμονοποίηση και η εξαγγελλόμενη από κάποιες πολιτικές δυνάμεις καταγγελία του Μνημονίου; Τι σημαίνει επίσης η έξοδος της χώρας απ’ την Ε.Ε. και απ τη ζώνη του Ευρώ; τη στιγμή μάλιστα που, από όσα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή μας.
Καραγιάννης Δημήτρης:
Πρώτο. Το μνημόνιο πάει μαζί με τη δανειακή σύμβαση, είναι οι όροι για τη χορήγηση του δανείου και αφορά όχι μόνο τα όργανα της Ε.Ε αλλά και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεύτερο. Βλέπουν μόνο το συγκεκριμένο «μνημόνιο» και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το πιο βαρύ μνημόνιο είναι αυτό που λέγεται «Συνθήκη του Μάαστριχτ» που ψηφίσανε μαζί «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το πληρώνει ο λαός». «Μνημόνιο» επίσης είναι η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) που έκλεισε τα τρία εργοστάσια ζάχαρης (και εισάγουμε από τρίτες χώρες) και που βάζει ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος για να μας πουλάνε οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τη δικιά τους παραγωγή.
Τι σημαίνει αλήθεια μέσα στην Ε.Ε;
- Ένας στους δυο (52,5%) νέους μέχρι 25 χρονών άνεργος.
- Το 80% των συνταξιούχων να προσπαθεί να «ζήσει» με συντάξεις από 300-500 ευρώ το μήνα.
- Να επιδοτούμε βιομηχανίες για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες με ακόμα φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
- Να απαγορεύεται στα ναυπηγεία να χτίζουν καράβια
- Στους κτηνοτρόφους να παράγουν (ποσοστώσεις)
- Οι ελαιώνες μας να εγκαταλείπονται
- Τα ψαροκάικα να κόβονται
Ατέλειωτος ο κατάλογος με τα «επιτεύγματα» της ένταξης στην Ε.Ε.
Κι όμως τρομοκρατούν τον κόσμο ότι η έξοδος από την Ε.Ε είναι καταστροφή. Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι καταστροφή τι είναι; Ας σκεφτούμε πιο ψύχραιμα και κυρίως ταξικά. Έξοδος από την Ε.Ε αλλά σε συνδυασμό με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στην εξουσία, με οργάνωση της λαϊκής οικονομίας από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου θα είναι πράγματι καταστροφή για …τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές και ταυτόχρονα ένα καινούργιο αισιόδοξο ξεκίνημα για τους εργάτες, τους αγρότες, το λαό μας συνολικά, για τη νεολαία.
Ερώτηση 2
Μπορεί σήμερα με την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ένα κράτος να επιβιώσει χωρίς τον εξωτερικό δανεισμό; Μπορεί η Ελλάδα; Όσοι καλλιεργούν και επαγγέλλονται την επιστροφή στην ευμάρεια, έχουν λύση για το πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας;
Καραγιάννης Δημήτρης: Το ζήτημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο «εξωτερικός δανεισμός» αλλά οι όροι του και ο προορισμός των δανείων, και στον καπιταλισμό και μάλιστα στο ανώτατο στάδιό του σου επιβάλλονται και τα δυο.
Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, απαλλαγμένη από τη ντόπια οικονομική ολιγαρχία και τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε, ΝΑΤΟ) μπορεί να πετύχει όρους οικονομικής συνεργασίας αμοιβαία επωφελείς με άλλες χώρες με στόχο την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας για λογαριασμό του λαού της που παράγει και όλο τον πλούτο.
Η προ κρίσης «ευμάρεια» δεν ήταν για όλους. Ούτε για τους εργάτες, ούτε για τους αγρότες, αν εκτός από την πλουτοκρατία επωφελήθηκαν και ορισμένοι επιτήδειοι η εικόνα δεν αλλάζει. Δεν είναι ευμάρεια οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πάντως όσοι εμπιστευθούν είτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου με την αυταπάτη ότι θα επανέλθουν στην προ κρίσης κατάσταση θα απογοητευτούν. Η όποια ανάπτυξη πετύχουν θα είναι μέσα από σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους προκειμένου να γίνει δήθεν «η οικονομία μας ανταγωνιστική».
Ερώτηση 3
Από όσο δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία και σ’ αυτές τις εκλογές, από κανένα κόμμα. Το κόμμα σας και σεις τι θέση έχετε; Τι εκτιμάτε λοιπόν θα υπάρξει Κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε για τρίτη φορά στην κάλπη;
Καραγιάννης Δημήτρης: Κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει αντικειμενικά αφού το σύνολο των κομμάτων εκτός ΚΚΕ συμπίπτουν στις στρατηγικές τους, δηλαδή οι πολιτικές τους δεν ξεφεύγουν χιλιοστό από τις κατευθύνσεις, από τα πλαίσια, από την πολιτική της Ε.Ε. Κάλλιστα μπορούν να τα βρουν από τη ΔΗΜΑΡ ως το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Αν εξαιρείται η «Χ.Α» είναι για δεοντολογικούς λόγους και όχι γιατί κινείται «εκτός συστήματος» όπως εξαπατά τμήμα της νεολαίας. Η «Χ.Α» είναι όχι απλά συστημική δύναμη, αλλά δημιούργημά του. Θεωρώ λοιπόν ότι κυβέρνηση θα υπάρξει. Τώρα αν θα χαρακτηρίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, «δεξιά» ή «αριστερά» μικρή αξία έχει. Η ρότα της θα είναι προδιαγεγραμμένη. Στις ράγες της Ε.Ε θα κινείται, αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνει προκειμένου να σωθεί το σύστημα.
Σε μια τέτοια κυβέρνηση που το καλύτερο που τάζει είναι ότι «δεν θα μειωθούν παραπέρα μισθοί και συντάξεις» (αλήθεια υπάρχει περιθώριο για παραπέρα μειώσεις;) το ΚΚΕ δεν έχει καμία θέση. Δε θα ξεπουλήσει τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία για κυβερνητικά οφίτσια.
Σημείωση το «…δεν θα μειωθούν παραπέρα μισθοί και συντάξεις…» που ισχυρίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μη το παίρνετε και τοις μετρητοίς…
Ερώτηση 4
Ο Λεσβιακός Λαός ακούει για έργα, αλλά έργα δεν βλέπει. Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ, τι γίνεται με τους οδικούς άξονες Καλλονής – Ερεσού και Καλλονής –Πέτρας; Επηρεάζεται η πορεία τους απ την γενικότερη οικονομική κρίση;
Καραγιάννης Δημήτρης: Ότι γίνεται και με το δρόμο για Πλωμάρι, με τους βιολογικούς καθαρισμούς, με τα έργα άρδευσης, με την αντιπλημμυρική προστασία, με την αντισεισμική θωράκιση, κ.λ.π.
Κι΄ όμως και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα απαραίτητα για την ποιότητα της ζωής του λαού μας και για τη βελτίωση της παραγωγής που θα μπορούσαν ταυτόχρονα ν΄ ανακουφίσουν από την ανεργία τον κλάδο των κατασκευών και της οικοδομής παραμένουν είτε «κολλημένα» είτε εκτός οπτικού πεδίου γιατί και όσα «χρήματα υπάρχουν» διατίθενται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Τραπεζών.
Ερώτηση 5
Και οι πέντε, βάσει του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος είστε «εν δυνάμει» διεκδικητές των 3 βουλευτικών εδρών στον Νομό Λέσβου. Τι μηνύματα λαμβάνετε έως τώρα, θα παραμείνει η θα ανατραπεί η σειρά κατάταξης;
Καραγιάννης Δημήτρης: Βεβαίως, ο Λεσβιακός λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει.
Σαν ΚΚΕ παλεύουμε να αναδειχθεί το ΚΚΕ πιο ισχυρό, πρώτο κόμμα στο νομό και νομίζω θα το πετύχουμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου