Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Β. Χιώτη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.


-- Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες πιστεύουν ότι έχουμε μπροστά μας τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Το πιστεύετε κι εσείς, ή θεωρείτε ότι αυτά τα λένε, μόνο τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, για να φοβίσουν τους Έλληνες;
 
-- Κάθε φορά που το σύστημα βρισκόταν σε μεταβατική φάση και σε διαδικασία αναμόρφωσης, πάντα αγωνιούσε, θεωρώντας τις εκλογές κρίσιμες ή τις πιο κρίσιμες. Πιστέψτε με, η αγωνία αυτή δεν αφορά τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας ή το τι ο ίδιος αναμένει ή θα έπρεπε να αναμένει από τις εκλογές. Το ερώτημα που μου απευθύνετε θεωρώ ότι είναι το ερώτημα και η ανησυχία του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στη χώρα μας και στην ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα, απ’ τη σκοπιά του λαού, είναι την επόμενη μέρα να βγει, όσο γίνεται, πιο δυνατό το ΚΚΕ. Δυνατό για το λαό, σίγουρη εγγύηση για το σήμερα και το αύριο.


 -- Είπατε επίσης ότι η μόνη εγγύηση για τον λαό, είναι το ΚΚΕ. Ο λαός όμως πιστεύει στην πλειοψηφία του, ότι η μόνη εγγύηση είναι το ευρώ…
-- Πόσα χρόνια, κ. Χιώτη ο λαός μας ζει μέσα στα συνθήματα για θυσίες, «εθνικούς στόχους» για την ΟΝΕ, το ευρώ, την ΕΕ και τα χρυσά της κουτάλια; Όμως τα χάλια που βιώνει σήμερα, ανεργία, φτώχεια, ανέχεια προέκυψαν εξαιτίας όλων αυτών. Όταν ο λαός απαντά στις δημοκοπήσεις ότι θεωρεί εγγύηση το ευρώ, κυρίως έχει στο μυαλό του κάποιες καταθέσεις που μπορεί να χάσει, μια συμφορά που μπορεί να του ‘ρθει. Θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι το ΚΚΕ δεν θέτει τυχοδιωκτικά γενικά κι αφηρημένα έξοδο μόνο από το νόμισμα, από το ευρώ. Αν η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένο σχέδιο - πρόγραμμα στην οικονομία, στην κοινωνία, με νέα κοινωνική οργάνωση, σοσιαλιστική, δηλαδή με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική λαϊκή εξουσία, τότε θα είναι τυχοδιωκτισμός, πορεία στα τυφλά. Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για όλα τα παραπάνω, αλλά και για το ότι δε θα αφήσει το λαό μόνο του. Θα είναι δίπλα στους αγώνες για διεκδικήσεις, για έξοδο από την κρίση προς όφελός του.

-- Είπατε πρόσφατα ότι τα κόμματα τρομοκρατούν τους πολίτες με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;

-- Πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ακριβώς γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχουν τα κόμματα που συμφωνούν σε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, παρά τις όποιες διαφορές τους. Συμφωνούν για παράδειγμα στην εξασφάλιση της πορείας μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, συμφωνούν για την πορεία ανάπτυξης στον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο. Συμφωνούν για την ανάγκη διαπραγμάτευσης του χρέους, έστω και με διαφορετικές συνταγές και εκδοχές. Όλοι τους όμως αναγνωρίζουν το χρέος σαν χρέος που οφείλει να πληρώσει ο λαός. Όπως βλέπετε υπάρχει η αντικειμενική βάση συνεργασίας. Είναι απορίας άξιον γιατί προεκλογικά δεν το παραδέχονται. Κατά τη γνώμη μας φυσικά και υπάρχει εξήγηση. Στοχεύουν στις ψήφους των πολιτών, διαπληκτίζονται μεταξύ τους στη βάση των υπαρκτών, επιμέρους όμως διαφορών τους και κρύβουν από το λαό τη στρατηγική - κύρια - σύμπλευσή τους.

-- Υποστηρίζετε επίσης ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν από τον λαό την διαπραγμάτευση που θα κάνουν για το χρέος, υπέρ των μονοπωλίων; Εσείς υποστηρίζετε ότι μπορεί να επιβιώσει οικονομικά η Ελλάδα χωρίς καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος;

-- Ναι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα». Η Ελλάδα έχει μεγάλο, ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, πλούσιες αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο και γενικότερα παραγωγικές δυνατότητες. Δυνατότητες που παραμένουν «φυλακισμένες» στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης του κέρδους και των δεσμεύσεων της ΕΕ, για παράδειγμα τις ποσοστώσεις στην εγχώρια παραγωγή στο κρέας, στο γάλα, στη ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή για να συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, για παράδειγμα στην εισαγωγή και στην εξόρυξη του πετρελαίου. Και μπορεί αν ο λαός ορθώσει το ανάστημά του και πάρει το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του.

-- Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μετά τις εκλογές κανένα κόμμα που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν όμως αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, το ΚΚΕ θα ήταν διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής;

-- Ανοχή σημαίνει κάθομαι στη γωνία, υπομένω και περιμένω να δω τι θα γίνει. Όμως το ΚΚΕ, ο λαός πρέπει να βρίσκεται στους αγώνες. Εκτός κι αν εννοείτε σε περίπτωση -υποθετική- που μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα φέρει στη Βουλή για ψήφιση ένα καλό, θετικό νόμο που συμφέρει το λαό. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα τον ψηφίσουμε. Άλλωστε κι εμείς έχουμε έτοιμες προτάσεις νόμου και για τους ανέργους και για τους ΕΒΕ και για τους αγρότες και για τη φορολογία κ.ά.

-- Ναι, αλλά ο λαός ψηφίζει για κυβέρνηση…

-- Ψηφίζει και για αντιπολίτευση που πρέπει να είναι μαχητική απέναντι σε κυβερνήσεις που και ο λαός αντιλαμβάνεται ότι θα κινηθούν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Φυσικά το ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορο στο θέμα της κυβέρνησης. Λέει καθαρά ότι θα δώσει το «παρών» του σε μια διακυβέρνηση όπου ο ίδιος ο λαός θα είναι στην εξουσία, με άμεση κοινωνικοποίηση του πλούτου, με ταυτόχρονη αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που φρενάρουν μια φιλολαϊκή ανάπτυξη και βάζουν σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας. Μια διακυβέρνηση που θα καταργήσει αμέσως τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και φυσικά θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό συνιστά μια ριζική διαφορετική πολιτική, μια ριζικά διαφορετική κοινωνική οργάνωση και οικονομία. Από αυτές τις εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας από κόμματα που βρίσκονται στον ίδιο στρατηγικό δρόμο. Ψήφο ανοχής δεν πρέπει να δώσει ούτε ο λαός, φυσικά δεν θα δώσει το ΚΚΕ.

-- Γιατί μιλήσατε πρόσφατα για μετανοούσες Μαγδαληνές που περιδιαβαίνουν τα κόμματα; Σας ενοχλούν οι μετεγγραφές από κόμμα σε κόμμα;

-- Αυτό που ενοχλεί είναι η κοροϊδία, όχι εμάς μόνο, αλλά και το λαό. Τη μια μέρα λένε ότι έχουν αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ τους και μετά μεταπηδούν σε άλλα κόμματα για μια βουλευτική θεσούλα. Γι’ αυτό λέμε ότι όλοι αυτοί που συνωστίζονται πότε στο ΠΑΣΟΚ, πότε στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε στη ΝΔ και πότε ως γυρολόγοι της πολιτικής κλωθογυρνάνε σε ΠΟΤΑΜΙ, κόμμα Γ. Παπανδρέου ή όπου τους βγάλει η άκρη, πρέπει να καταδικαστούν από το λαό με την ψήφο τους, όπως και τα κόμματά τους. Το ΚΚΕ έχει στα ψηφοδέλτιά του αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που πριν ψήφιζαν ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα, όπως το ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ ή ήταν ανένταχτοι, αλλά δεν είναι γυρολόγοι.

-- Μιας και αναφερθήκατε στο Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς;
 
-- Θα επηρεάσει τους συσχετισμούς κυρίως στα πλαίσια της κεντροαριστεράς, δηλαδή όσων κινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

-- Έχετε επανειλημμένα καταγγείλει τους καιροσκόπους και τους πολιτικούς τυχοδιώκτες. Ποιους εννοείτε;
 
-- Όλους όσους τη μια μέρα λένε το ένα και την άλλη το άλλο. Όσους από το σοσιαλισμό πήγαν σε όρκους στον καπιταλισμό. Όσους από την κατάργηση με ένα άρθρο του μνημονίου πήγαν στη διαχείρισή του, σε συνομιλίες με τους «εταίρους», σε διαπραγμάτευση για νέα διαρθρωτικά αντιλαϊκά μέτρα. Όλους όσοι κοροϊδεύουν το λαό με υποσχέσεις ή ζητούν λευκή επιταγή για να του μαυρίσουν τη ζωή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου