Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Αna Belén Montes: H “διπλή πράκτορας” που εκτίει ποινή 25 ετών στις φυλακές των ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας

Ana Belén Montes, πρώην ανώτερη αναλύτρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) των ΗΠΑ, συνελήφθη στις 21 Σεπτέμβρη 2001, 10 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτέμβρη, κατηγορούμενη για “συνωμοσία για διάπραξη κατασκοπείας” για την κυβέρνηση της Κούβας. Καταδικάστηκε το 2002 για “χορήγηση πληροφοριών στην Κούβα, που θα της επέτρεπαν να γνωρίζει τα σχέδια της βορειοαμερικανικής επιθετικότητας ενάντια στο νησί” και ομολόγησε την ενοχή της για τα εγκλήματα που κατηγορήθηκε, για τα οποία θα μπορούσε να της επιβληθεί η θανατική ποινή. Καταδικάστηκε τελικά τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, σε 25 χρόνια αφού ήρθε σε συμφωνία με την εισαγγελία.
 
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις 28 Φλεβάρη του 1957 σε μια στρατιωτική βάση στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εγγονή Αστουριάνων που μετανάστευσαν στην Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο, όπου γεννήθηκε ο πατέρας της, ο στρατιωτικός ψυχίατρος Alberto Montes.

Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής στην Ευρώπη. Αργότερα, ο πατέρας της μετακόμισε στο Κάνσας, όπου εκπαιδεύτηκε σε διάφορες στρατιωτικές σχολές. Το 1979 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, και το 1988 πήρε μάστερ στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Προέρχεται από οικογένειά με ισχυρές συντηρητικές παραδόσεις και διασυνδέσεις με την κοινότητα της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ. Ο πρώην φίλος της ήταν ειδικός στην κουβανική κατασκοπεία του Υπουργείου Άμυνας, η αδερφή της Lucy, που βραβεύτηκε από το FBI για τη μετάφραση εκθέσεων πληροφοριών των πέντε κουβανών που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία το 2001 στο Μαϊάμι και ο αδερφός της Τony ήταν πράκτορες του FBI.

Σταδιοδρομία
Πριν εργαστεί σαν αναλυτής πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, υπήρξε ισχυρός επικριτής της βορειοαμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Λατινική Αμερική.

Ξεκίνησε να δουλεύει στην κυβέρνηση σαν υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και γρήγορα έλαβε υψηλή διαβάθμιση ασφαλείας. Από το Σεπτέμβριο του 1985 άρχισε να δουλεύει για την DIA, όργανο της κεντρικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ ως αναλύτρια πληροφοριών, πράγμα που τη διευκόλυνε να πάρει μια θέση στο Πεντάγωνο, όπου εξειδικεύτηκε σε θέματα Κούβας.

Στην καριέρα της έλαβε υψηλές διακρίσεις και ειδικά βραβεία για τη δουλειά της, μεταξύ αυτών, η ξεχωριστή διάκριση που της απένειμε το 1995, ο τότε διευθυντής της CIA, George Tenet.

Σύλληψη
Συνελήφθη στις 20 Σεπτέμβρη 2001 από πράκτορες του FBI ενώ βρισκόταν στο γραφείο της στις εγκαταστάσεις της DIA στην Αεροπορική Βάση Μπόλιν στην Ουάσιγκτον.

Μεταφέρθηκε σε ένα Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης, ενώ το FBI ερεύνησε το σπίτι της, το κινητό τηλέφωνο και μια θυρίδα της σε τοπική τράπεζα.

Λίγες μέρες μετά, κατηγορήθηκε για συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπείας για την κυβέρνηση της Κούβας.

H δίκη και η καταδίκη της παρέμειναν στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.
Παρατηρητές της υπηρεσίας πληροφοριών θεωρούν ότι πρόκειται για την πιο επιζήμια διπλή πράκτορα στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.


Δήλωση της Ana Belén Montes στο δικαστήριο

Ουάσιγκτον, 16 Οκτώβρη 2002

Μια ιταλική παροιμία μπορεί να περιγράψει τη θεμελιώδη αλήθεια στην οποία εγώ πιστεύω: "Όλος ο κόσμος είναι μια μόνο χώρα". Σε αυτή την “παγκόσμια χώρα” το να αγαπάμε τον γείτονά μας όπως τον εαυτό μας, για μένα, αποτελεί βασικό οδηγό για τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ “γειτονικών χωρών”. Αυτή η αρχή διακηρύττει την ανοχή και την κατανόηση για τους διαφορετικούς τρόπους των άλλων. Απαιτεί να αντιμετωπίζουμε τις άλλες χώρες με τον ίδιο τρόπου που επιθυμούμε να αντιμετωπίζουν εμάς, με σεβασμό και κατανόηση. Πρόκειται για μια αρχή που, με τραγικό τρόπο , πιστεύω ότι ποτέ δεν εφαρμόσαμε στην Κούβα.

Εξοχότατε, εμπλέκομαι στη δραστηριότητα που με έφερε μπροστά σας, επειδή υπάκουσα στη συνείδησή μου και όχι στο νόμο. Πιστεύω ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας προς την Κούβα είναι σκληρή, άδικη και βαθιά εχθρική και αισθάνθηκα την υποχρέωση να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί στις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες μας και το δικό μας πολιτικό σύστημα. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, επιδείξαμε μισαλλοδοξία και περιφρόνηση απέναντι στην Κούβα. Ποτέ δεν σεβαστήκαμε το δικαίωμα της Κούβας να ακολουθήσει το δρόμο της δρόμο προς τα δικά της ιδανικά της ισότητας και της δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε στους κουβανούς πως θα πρέπει να επιλέγουν τους ηγέτες τους, ποιοι πρέπει να είναι αυτοί και ποιοι νόμοι είναι κατάλληλοι για τη χώρα τους. Γιατί δεν αφήνουμε την Κούβα να συνεχίσει το δρόμο της, όπως ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 2 αιώνες ;

O τρόπος απάντησής μου απέναντι στην πολιτική μας προς την Κούβα, μπορεί να ήταν ηθικά λανθασμένος. Ίσως το δικαίωμα της Κούβας να είναι απαλλαγμένη από πολιτικούς και οικονομικούς εξαναγκασμούς δεν δικαιολογεί να δίνονται διαβαθμισμένες πληροφορίες για να βοηθηθεί το νησί να αμυνθεί. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έκανα αυτό που θεώρησα δίκαιο για να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή αδικία.

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να δω να αναπτύσσονται φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κούβα. Ελπίζω η δική μου περίπτωση, να εξωθήσει με κάποιο τρόπο την κυβέρνησή μας να εγκαταλείψει την εχθρότητα προς την Κούβα και να εργαστεί μαζί με την Αβάνα με πνεύμα ανοχής, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Σήμερα βλέπουμε πιο καθαρά ότι η μισαλλοδοξία και το μίσος προς άτομα και κυβερνήσεις το μόνο που προκαλεί είναι πόνος και δυστυχία

Έχω ελπίδες ότι μια βορειοαμερικάνικη πολιτική που θα βασίζεται στην αγάπη ανάμεσα σε γείτονες, μια πολιτική που θα αναγνωρίζει στην Κούβα, όπως και κάθε άλλη χώρα, θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και όχι με περιφρόνηση. Μια τέτοια πολιτική θα επέτρεπε στην κυβέρνησή μας να επιστρέψει στην αρμονία της συμπόνοιας και της γενναιοδωρίας του αμερικάνικου λαού. Θα επέτρεπε σε κουβανούς και αμερικάνους να καταλάβουν και να αποδεχθούν ο ένας τον άλλον.

Θα επέτρεπε στην Κούβα να επανακαθορίσει τα αμυντικά της μέτρα και να εξοικειωθεί πιο εύκολα με τις αλλαγές. Θα επέτρεπε στις δύο γειτονικές χώρες να συνεργαστούν και με άλλες χώρες για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνεργασίας στην “παγκόσμια χώρα μας” στη δική μας μοναδική “παγκόσμια πατρίδα”.

Καταδίκη
Η “Βασίλισσα της Κούβας”, όπως ήταν το παρατσούκλι της στην DIA λόγω των γνώσεών της σε στρατιωτικά θέματα της Κούβας, καταδικάστηκε το 2002 “γιατί έδωσε πληροφορίες στην Κούβα που θα της επέτρεπαν να γνωρίσει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα”. Δήλωσε ένοχη στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της, οι οποίες θα μπορούσαν να επισύρουν τη θανατική ποινή. Τελικά, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή αφού ήρθε σε συμφωνία με την εισαγγελία να αλλάξει το κατηγορητήριο για εσχάτη προδοσία σε κατασκοπεία.

Φυλάκιση
Η Montes κρατείται στο κελί 25037-016 της φυλακής Carswell, που βρίσκεται μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Ναυτικού των ΗΠΑ στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και η ενδεικτική ημερομηνία αποφυλάκισής της έχει οριστεί για τον Ιούλιο 2023.

Η Ana Belen δεν μπορεί να δέχεται επισκέψεις φίλων, παρά μόνο, του πατέρα και του αδερφού της. Δεν επιτρέπεται να μιλήσει στο τηλέφωνο, δεν έχει πρόσβαση σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση. Δεν επιτρέπεται να λάβει δέματα και κανείς δεν μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί κρατείται σε ένα κέντρο για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ δεν πάσχει από τέτοια. Δεν μπορεί επίσης να συναναστραφεί με άλλους κρατούμενους στην φυλακή.

Πηγή: www.ecured.cu

Σημείωση
Τον περασμένο μήνα δόθηκε άδεια και η Αna Belen Montes μπόρεσε να δώσει 2 συνεντεύξεις από τη φυλακή, στις οποίες μεταξύ άλλων είπε: 
 
“Είναι αδύνατον να με φιμώσουν. Η πράξη μου, πράξη δέσμευσης με το νησί είναι γεγονός που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Η ιδέα να μου πάρετε συνέντευξη και να μείνει η φωνή μου ζωντανή είναι μία έκφραση αλληλεγγύης που με ευχαριστεί και είναι σημαντίκο να γνωρίζετε το θαυμασμό μου για την Κούβα”.

αναδημοσίευση από http://cubaniagriega.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου