Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Εισαγωγή - Ν. Θεοχάρης)

...
Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε στο ευρύ κοινό τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες και τους ηρωικούς αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού της Μυτιλήνης, αποφασίσαμε να δημοσιεύουμε αποσπάσματα και φωτογραφίες από το βιβλίο του Νίκου Θεοχάρη "Το Αντάρτικο της Μυτιλήνης", ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με ηρωισμό στον Δ.Σ. Μυτιλήνης. 
Σε λίγο καιρό θα αναρτήσουμε το πρώτο απόσπασμα από το εν λόγω βιβλίο και σιγά σιγά θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμά μας.



Όμως αρχικά, οφείλουμε να σας "συστήσουμε" τον Νίκο Θεοχάρη.

Ο Νίκος Θεοχάρης γεννήθηκε σην Νάπη (Κλομιδάδο) το 1918. Τεσσάρων ετών μένει ορφανός από πατέρα, δοκίμασε την πίκρα της φτώχειας, της ορφάνιας και της ανέχειας.

Πολέμησε σαν κληρωτός υπαξιωματικός (Λοχίας) το 1940 - 1941. Στα χρόνια της φασιστικής κατοχής έκανε 8 μήνες στο κάτεργο των Γερμανών στη Λήμνο.
Με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη, αμέσως πήρε δραστήριο μέρος στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ήταν ομαδάρχης της πρώτης διμοιρίας του πρώτου λόχου του 22ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
Επίσης αποσπάστηκε με τη διμοιρία του, στον Ανεξάρτητο Λόχο του Λοχαγού Ευστρ. Μακρή, στον Αη -Στράτη και πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Λήμνου.
Απολύθηκε από τον ΕΛΑΣ, με την παράδοση των όπλων, με το σύμφωνο της Βάρκιζας, με κανονικό απολυτήριο.
Για αυτήν του την πατριωτική δράση, όπως ήταν φυσικό, κυνηγήθηκε. Υποχρεώθηκε να βγει για δεύτερη φορά στο βουνό. Πολέμησε 3 ολόκληρα χρόνια στο Δ.Σ. Μυτιλήνης ως υπαξιωματικός.
Πιάστηκε κατόπιν μάχης, που είχανε 4 θύματα. Βασανίστηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε από τα Έκτακτα Στρατοδικεία τετράκις σε θάνατο και σε πολλές άλλες μικρές ποινές και έκανε 15 χρόνια φυλακή.
Αποφυλακίστηκε το 1964. Το 1965 παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια.
Καλή μας ανάγνωση....
..

2 σχόλια:

a8liothtes είπε...

Ωρε, πήρατε μπρος και σταματιμό δεν έχετε!
Καλή αρχή σύντροφοι!

Κανα CD με εργατικά blues περίσεψε παρεπιπτόντως?

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μία συγκλονιστική μαρτυρία

Η Οδύσσεια ενός παιδιού του εμφυλίου...

http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/12/blog-post_8.html