Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΔΣ ΛΕΣΒΟΥ

Αφιερωμένο στον αγώνα του ΔΣΕ Λέσβου, κυκλοφόρησε απ' την τοπική εφημερίδα «Νέο Εμπρός», με χορηγία του Μιχ. Λιαρούτσου, το βιβλίο των αγωνιστών Βασ. Καλογερά - Παναγ. Κουτσκούδη «Δημοκρατικός Στρατός Λέσβου».

Στις 28/10/1946 οι αντάρτικες ομάδες, που αρχικά ήταν προϊόν της αυτοπροστασίας και αντίδρασης των αγωνιστών ενάντια στην τρομοκρατία, πέρασαν στην καθοδήγηση του ΚΚΕ μετά τη 12η Ολομέλεια (25-27 του Ιούνη 1945).

Την ίδια μέρα δημιουργείται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών, το οποίο με την αριθ. 19/27.12.1946 διαταγή ονομάζεται «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας». Τμήμα του έγιναν οι τρεις ένοπλες ομάδες της Λέσβου. Μια στα Β.Δ. με καπετάνιο τον Μ. Καρακώστα, η άλλη στην Αγιάσσο με τον Α. Αγρίτη και η τρίτη στη Γέρα.

Έπρεπε να διαλέξουν:
«Ο ένας δρόμος ήταν να μείνουν και να συλληφθούν, οπότε τους περίμεναν το εκτελεστικό απόσπασμα ή στην καλύτερη περίπτωση οι πολύχρονες εξορίες και φυλακίσεις. Ό άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος του αντάρτη (...). Ήταν ο μοναδικός δρόμος που ταίριαζε στην αξιοπρέπεια και παλικαριά τους, στη γενναιότητα της ψυχής τους. Δεν ήθελαν να πέσουν αμαχητί (...). Διάλεξαν τον τιμημένο δρόμο του αγώνα, της μάχης». 


Το βιβλίο καταγράφει τις θυσίες του λεσβιακού λαού για να ζήσει λεύτερος στον τόπο του. Το μαρτυρολόγιο, οι τόποι μαρτυρίου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνουν ότι «η εργασία αυτή, πέρα από μια συνοπτικά καταγραμμένη ιστορία του ΔΣΕ Λέσβου, αποτελεί και μαρτυρολόγιο όλων των Λεσβίων κομμουνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό των δημοκρατικών ιδανικών, εντός και εκτός Λέσβου, κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο».

Οι νέοι άνθρωποι - υπογραμμίζεται προλογικά - πρέπει να μάθουν την ιστορία όπως πραγματικά είναι, χωρίς παραχαράξεις και φτιασιδώματα. Για να αντλήσουν τα αναγκαία διδάγματα και να μυηθούν στα δημοκρατικά ιδανικά, μετατρέποντας τις πανανθρώπινες αυτές ιδέες σε υλική δύναμη που θα τους ατσαλώσει στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.
Η τραγικότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας είναι η περίοδος του Εμφυλίου. Ενός αδελφοκτόνου πολέμου που επιβλήθηκε απροκάλυπτα από τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, που ποτέ δεν έπαψαν να αιματοκυλούν τους λαούς και να λεηλατούν τον πλούτο τους. Στον αγώνα αυτό, που ήταν συνέχεια του επικού αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, λαμπρές σελίδες έγραψε με το αίμα του και ο αλύγιστος λεσβιακός λαός.

παρουσίαση του βιβλίου από τον "Ρ" στις 11/03/2004 (επιμέλεια Δ. ΣΕΡΒΟΣ)

Το ανωτέρω βιβλίο διατίθεται από εδώ

Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Πασχ(π)αλίτσα για τα καλά της λόγια. Δεσμευόμαστε να επανέλθουμε με πιο πολλά στοιχεία για τον όμορφο Μανταμάδο...

....

1 σχόλιο:

Δήμητρα είπε...

Εγώ σας ευχαριστώ για όλα τούτα που μαθαίνω απ το μπλόγκ σας...Χαιρετισμοί κόκκινοι!:)