Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Του Μάνου Δούκα *

Παρακολουθώ λίγο καιρό τώρα μια κουβέντα που γίνεται στα blogs, ανάμεσα στους συντρόφους των “Red Blogs” («κόκκινα μπλοκ») και κάποιους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μια καλή εμπειρία για να βιώσεις την αντιπαράθεση και το επίπεδό της.

Παραδείγματα τέτοιων blogs είναι φυσικά το «Αristera sti Μitilini», για το οποίο σας έχω ξαναγράψει, αλλά και το «Bazoma», το «Faros» και άλλα. Δε θέλω να πάρω μέρος αναλυτικά στην αντιπαράθεση. Θα πιαστώ μόνο από μια λέξη που διάβασα εκεί, μέσα στις «απαντήσεις» των διάφορων Συνασπιστών:

Τη γνωστή λέξη … ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Μιας που γι αυτούς, φαίνεται να είναι η τελευταία τους γραμμή άμυνας. Όποτε είναι η ώρα να πουν «έχετε δίκιο» ή έστω η ώρα για να σωπάσουν, μασάνε αυτή την τσίχλα. Όπως καταλαβαίνεται είναι το γνωστό παραμύθι που απευθύνουν οι διάφοροι «ανανεωτές» προς το ΚΚΕ απ΄ το 1968 μέχρι σήμερα. Θέλω να δώσω το δικό μου ορισμό για το «τι είναι δογματισμός». Ή αν θέλετε να θέσω κι εγώ κάποια ερωτήματα στους φίλους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά τη λέξη δογματισμός.

Είναι ή δεν είναι δογματισμός να βλέπεις την ΕΕ να διαμελίζει τη Γιουγκοσλαβία, να παίρνει μέρος ενεργά στον πόλεμο στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, να κάνει πλάτες στο Ισραήλ κι εσύ να επιμένεις να στηρίζεις και την ΕΕ και τον «Ευρωστρατό»; Αν εσύ δεν ήσουν δογματικός, τότε θα είχες δει τουλάχιστον μια φορά το κόμμα σου να λέει ΟΧΙ σε κάτι που είπε η ΕΕ. Ή έστω να μην είχε πει ΝΑΙ με τα μπούνια.

Είναι ή δεν είναι άραγε δογματισμός να βλέπεις την ΕΕ να διαλύει την βιομηχανική παραγωγή της χώρας σου, την αλιεία, την αγροτική οικονομία κι εσύ να συνεχίζεις το βιολί σου υπέρ της ΕΕ; Εγώ λέω ΝΑΙ. Αν δεν ήσουν δογματικός θα είχες δει το κόμμα σου να λέει ότι σε κάποιο τομέα της οικονομίας έχει κάποια ευθύνη και η ΕΕ. Π.χ. να έλεγε όχι στο 65ωρο.

Είναι δογματισμός που απ΄ το 1992 το ΚΚΕ έλεγε και λέει ότι ο ΣΥΝ έχει ευθύνες που ψήφισε υπέρ του Μάαστριχτ; Κι αν ναι, γιατί σήμερα ο ΣΥΝ αναγκάζεται να μασάει τα λόγια του και να τα στρίβει λιγάκι περί της συνθήκης του Μάαστριχτ (Εδώ το έκαναν ακόμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές); Κι εσύ που … δεν είσαι δογματικός πως μετά απ΄ αυτό συνεχίζεις να κατηγορείς πάλι το ΚΚΕ που απ΄ την αρχή έλεγε καθαρές κουβέντες; Τι θαρρείς; Πολιτική είναι να λες μισόλογα; Αν δεν ήσουν δογματικός θα έβρισκες να πεις μια λέξη για την πολιτική του «δογματικού» ΚΚΕ που επιβεβαιώνεται ΚΑΙ σε αυτό το θέμα.

Είναι ή δεν είναι δογματισμός να βλέπεις την ΕΕ να παίζει συμπληρωματικό ρόλο στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό κι εσύ να επιμένεις να στηρίζεις την ΕΕ σας «εναλλακτικό πόλο»; Αν δεν ήσουν δογματικός, θα έβρισκες πότε πότε να πεις (το κόμμα σου δηλαδή να πει) κάτι διαφορετικό απ΄ τα διευθυντήρια των Βρυξελών;
Είναι ή δεν είναι δογματισμός να βλέπεις την πολιτική που υπηρετείς εδώ και χρόνια (σαν εσωτερικού, σαν ΕΑΡ και τώρα σαν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να χαντακώνεται και κυρίως να χαντακώνει το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ) κι εσύ να συνεχίζεις να επιμένεις χωρίς να μπορείς να δεις πέρα απ΄ τις παρωπίδες σου; Πόσο θράσος πρέπει να έχεις για να καλείς κι εμάς να ακολουθήσουμε το αποτυχημένο σου «ευρωκομουνιστικό» πείραμα; Αν δεν ήσουν δογματικός θα είχες κάτσει τόσα χρόνια να σκεφτείς τι έφταιγε και το Ευρωκομουνιστικό πείραμα οδήγησε όλα αυτά τα «μοντέρνα» κόμματα στην ενσωμάτωση, στο συμβιβασμό και στην προδοσία των ιδεών της αριστεράς.

Είναι ή δεν είναι άραγε δογματισμός να βλέπεις το «σύντροφό» σου τον Νταλέμα να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία κι εσύ να μη σκέφτεσαι που οδηγεί η πολιτική του ρεαλισμού και του εφικτού που πρεσβεύει το κόμμα σου και για την Ελλάδα; Αν δεν ήσουν δογματικός, θα έβρισκες ένα σοβαρό επιχείρημα για να μου εξηγήσεις τη σημερινή θέση του κόμματός σου για το ρόλο της ΕΕ στην επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα. Το να λες «κάποιες δυνάμεις της ΕΕ…» δε λέει τίποτα. Χρειάζεται να πεις: Ποιες δυνάμεις; Υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις στην ΕΕ που είπαν «άλλα»; Που αντιστάθηκαν στις «κάποιες δυνάμεις»; Υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που είπαν κάποτε για κάποιο θέμα κάτι διαφορετικό απ΄ τις ΗΠΑ;

Είναι ή δεν είναι δογματισμός να βρίζεις το ΠΑΜΕ για «διάσπαση» την ώρα που κάνεις πλάτες στις συνδικαλιστικές δυνάμεις του δικομματισμού για να παίρνουν με τη βοήθειά σου περισσότερη δύναμη στα συνδικάτα; Είναι δογματισμός να στηρίζεις με την παρουσία σου όλες τις συγκεντρώσεις του δικομματικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και να μην έχεις τολμήσει ποτέ να πεις επί της ουσίας κάτι διαφορετικό απ΄ αυτούς; Εγώ λέω ΝΑΙ. Μου έρχεται στο μυαλό μια συγκέντρωση των ναυτεργατών στον Πειραιά τον καιρό της απεργίας τους. Τότε που η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν έκανε καμμιά συγκέντρωση. Αλλά εσύ πήγες πάλι χωριστά! Μη τυχόν και βρεθείς στο ίδιο μέρος με το ΠΑΜΕ.

Δεν είναι άραγε δείγμα δογματισμού, στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και σ΄ όλο το διάστημα μετά απ΄ αυτές να παρακολουθείς όλα τα ΜΜΕ των εργολάβων να σε προβάλουν σαν «αριστερά» και «αγωνιστική δύναμη» και να μη μπαίνουν ψύλλοι στ΄ αυτιά σου; Τι θαρρείς; Η Ελευθεροτυπία κι η Καθημερινή, το ΜΕGΑ κι ο ΑNT1, η VPRC, η MRB κι η GPO, έχουν καμιά πρεμούρα για το μέλλον της αριστεράς και το αν θα πάει καλά στις εκλογές; Ή μήπως νόμισες ότι κάνουν «αντικειμενική» ενημέρωση;

Όταν παρακολουθείς το κόμμα σου στις προηγούμενες εκλογές, στη μέση της προεκλογικής περιόδου, να αλλάζει το κεντρικό του σύνθημα από «ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΝΔ» και το κάνει «ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ», γιατί αυτό το σύνθημα έχει απ΄ την αρχή το ΚΚΕ και του βγαίνει, δεν αναρωτιέσαι που οφείλεται αυτό; Αν δεν ήσουν δογματικός θα έλεγες ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο ΚΑΙ τότε.

Κι όχι μόνο τότε. Και τώρα με την οικονομική κρίση. Αν δεν ήσουν δογματικός θα έβλεπες και θα έλεγες ότι και σ΄ αυτό το θέμα δικαιώνεται η πολιτική του ΚΚΕ. Δηλαδή αυτό που μόνο οι «τυφλοί» δεν βλέπουν.

Και τέλος πάντων, αν δεν ήσουν δογματικός, θα είχες σε κάθε συζήτηση κάτι να πεις πέρα απ΄ το ότι … εμείς στο ΚΚΕ είμαστε δογματικοί. Θα είχες βαρεθεί να βλέπεις σαν δογματισμό ή λάθος ή και ύποπτο οτιδήποτε λέει το ΚΚΕ. Θα μπορούσες να σταθείς στην ουσία των θεμάτων. Αλλά η πολιτική συζήτηση κι η ιδεολογική αντιπαράθεση, δεν είναι μόδα. Κι εσύ το αντιπαρέρχεσαι με εξυπνακίστικες ατάκες σαν του Τσίπρα, με χαριτωμένα τσιτάτα και κυρίως με τις άπειρες ταμπέλες που κολλάτε σε όποιον στηρίζει το ΚΚΕ.

Αν δεν έχω δίκιο ας βρεθεί κάποιος να συζητήσει μαζί μας για το ρόλο της ΕΕ και τη στάση που πρέπει να έχει η αριστερά. Κι ας μην αλλάζουν … «ατζέντα» κάθε φορά που τυχαίνει η κουβέντα.

...............................................................

* Ο Μάνος Δούκας είναι μαθηματικός, μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της Ελεγκτικής Επιτροπής ΟΛΜΕ και μέλος του Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: