Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Του Ηρακλή Κουντουρέλλη *
Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ έγινε γνωστός ο τερματισμός της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη πολιτική εμπειρία για να αντιληφθεί την εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτό τον πόλεμο. Εξάλλου και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί είχαν διευκρινίσει με την έναρξη της εισβολής ότι είχαν ενημερώσει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), καθώς και άλλες χώρες.
Δεν χρειάζεται επίσης κανείς να αντλεί τις πληροφορίες του από μυστικές υπηρεσίες και κατασκόπους για να αντιληφθεί ότι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Mπαράκ Ομπάμα είχε και ο ίδιος εμπλοκή και είχε δώσει το "πράσινο φως" στο Ισραήλ αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο. Το χαλαρό, αδιάφορο και ανεύθυνο πρόσωπο που παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος από τις όμορφες παραλίες της Χαβάης όπου έκανε τις διακοπές του, αποτελεί μέρος του επικοινωνιακού προφίλ που επιμελώς οικοδομεί.

Το επιχείρημα του κ. Ομπάμα ότι η Αμερική είχε άλλον πρόεδρο εκείνη την περίοδο δεν φάνηκε να βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στη Βομβάη, γιατί εκεί προφανώς το επικοινωνιακό προφίλ, άλλα επέβαλλε… Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της ανάμιξής του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του ως γερουσιαστής, είχε ταχθεί ψυχή τε και σώματι υπέρ των αρχών και της ιδεολογίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος έχει σαν υλική του βάση τα συμφέροντα του αμερικανικού μονοπωλιακού καπιταλισμού. Δεν αναμένεται λοιπόν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να απεμπολήσει αυτές τις αρχές.
Άλλωστε, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στήριξαν την εκλογή του και διέθεσαν για τον σκοπό αυτό τεράστια κονδύλια, θα απαιτήσουν την άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις ευθυγράμμισή του με αυτές τις αρχές και την ιδεολογία. Η ισραηλινή προκλητικότητα και υποκρισία έφτασε στο απόγειό της με τον βομβαρδισμό των αποθηκών τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και του σχολείου του ΟΗΕ. Η αποθράσυνση του Ισραήλ έφτασε σε σημείο μάλιστα ο βομβαρδισμός του σχολείου - που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων, κυρίως μικρών παιδιών - να γίνει την ώρα της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον Υπουργό Άμυνας (Πολέμου) του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ. Ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί τριών νοσοκομείων, διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων εκκλησιών κ.τ.λ.

Την ίδια στάση με τις ΗΠΑ είχε και η Ε.Ε., κάτι που εκφράστηκε τόσο με την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου κ. Σαρκοζί ενόσω διαρκούσε η γαλλική προεδρία (έληξε στις 31-12-2008), όσο και με τις πρώτες δηλώσεις της νέας τσέχικης προεδρίας στις 2-1-2009.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή απέδειξε για μια ακόμη φορά την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εξελίσσονται σε όλα τα πεδία (οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό) και επηρεάζουν τις συγκρούσεις μεταξύ διάφορων κρατών και ομάδων στον σύγχρονο κόσμο.
Απέδειξε επίσης ότι το Διεθνές Δίκαιο, έτσι όπως το γνώρισαν οι λαοί την περίοδο της ενεργητικής παρουσίας και δράσης του σοσιαλιστικού συστήματος, δεν υπάρχει πλέον και έχει αντικατασταθεί από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του "προληπτικού χτυπήματος" και του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα κάλεσαν τον λαό και τη νεολαία σε μαζικές και επαναλαμβανόμενες πολύμορφες κινητοποιήσεις.
Κλιμάκιο της Κ.Ε. του κόμματος με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα επισκέφθηκαν τη Δυτική Όχθη και είχαν σειρά επαφών με το αδελφό κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, με τα λοιπά αριστερά παλαιστινιακά κόμματα και με μέλη της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό μετέφεραν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στο μακροχρόνιο αγώνα των Παλαιστινίων.
Παράλληλα το ΚΚΕ στήριξε τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), του ΠΑΜΕ, μαζικών φορέων και συνδικάτων για την οργάνωση κινητοποιήσεων και την ποικιλόμορφη έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης στον παλαιστινιακό λαό.
Το ΚΚΕ επίσης συμμετείχε ενεργά στο συντονισμό της δράσης μεγάλου αριθμού κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για τη φύση του ιμπεριαλισμού και για τον τρόπο αντιμετώπισής του συνεχώς διευρύνεται.

Μια άλλη διάσταση που το ΚΚΕ ανέδειξε κατά τη διάρκεια του πολέμου και που τα ΜΜΕ αποσιώπησαν, αφορά τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος μέσα στην καρδιά του Ισραήλ. Ο αγώνας των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων και οργανώσεων μέσα στο Ισραήλ για ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή και για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ήταν σχεδόν καθημερινός.
Η φωνή της Nomika Zion, κατοίκου της πόλης Σντέροτ που τραυματίστηκε από ρουκέτα της "Χαμάς", ενώθηκε με χιλιάδες άλλες φωνές οπαδών και μελών του ΚΚ Ισραήλ και του φιλειρηνικού κινήματος, που ζητούσαν όλες αυτές τις μέρες την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η εφαρμογή αυτή είναι που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και θα βοηθήσει τους δύο λαούς να συνυπάρξουν ειρηνικά.

Τα ΜΜΕ απέκρυψαν επίσης επιμελώς τους αρνητές στράτευσης, είτε νεοσύλλεκτους, είτε έφεδρους, που παρά τις σκληρές ποινές που τους επέβαλαν και τους επιβάλλουν τα ισραηλινά δικαστήρια, αρνούνται και σήμερα να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ δέχονται να υπηρετήσουν εντός των συνόρων που είχε το Ισραήλ το 1967.
Ακόμα και η 19χρονη Omer Goldman, κόρη του νούμερο 2 της Μοσάντ ετοιμάζεται σήμερα για την τρίτη κατά σειρά φυλάκισή της επειδή αρνείται να υπηρετήσει «σ΄ έναν στρατό που διαπράττει εγκλήματα πολέμου απέναντι σε έναν κατεχόμενο λαό».

Δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας (Πολέμου) του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην οποία προεδρεύει, ως γνωστόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Τα κόμματα που απαρτίζουν τη Σοσιαλιστική Διεθνή στήριξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα την ισραηλινή επιθετικότητα ή κράτησαν ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα. Κανένας, δε, από τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες δεν μίλησε για τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Δεν μας προκάλεσε επίσης ιδιαίτερη εντύπωση ούτε η στάση του Λόταρ Μπίσκι, προέδρου του γερμανικού κόμματος "Die Linke" (Αριστερά), που ασκεί την προεδρία στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - και που πρόσφατα μάλιστα συνεδρίασε στην Αθήνα με φιλοξενία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος αυτός συμμετείχε μεταξύ άλλων σε εκδήλωση που έγινε στο Βερολίνο με σύνθημα "Αλληλεγγύη στο Ισραήλ", όπου παρέλασαν, πέραν των αυτοαποκαλούμενων "αριστερών" και οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Σε αυτή την εκδήλωση, που φυσικά αντικείμενό της ήταν η συκοφάντηση για μια ακόμη φορά όσων καταγγέλλουν την ισραηλινή επιθετικότητα για "αντισημιτισμό", ο κ. Μπίσκι θεώρησε καλό να καταδικάσει τις "ρουκέτες της Χαμάς", δικαιολογώντας έτσι έμμεσα την εισβολή του Ισραήλ.
Πρόκειται στην ουσία για τον ίδιο θίασο που είχε βγει επί σκηνής και κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας για να καταγγείλει την υποτιθέμενη "εθνοκάθαρση" του Μιλόσεβιτς.
Υπενθυμίζουμε, δε, ότι παρά τη διάψευσή τους από τα γεγονότα, μέχρι σήμερα δεν έχουν ζητήσει έστω και τυπικά συγγνώμη.

Πεποίθησή μας είναι ότι για να μπει φραγμός στα σχέδια των κάθε λογής ιμπεριαλιστών, και για να μπορέσουν οι ίδιοι οι λαοί να διαφεντεύουν τον τόπο τους, πρέπει να βαθύνει και να επεκταθεί ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό αντίπαλο δέος. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα η συγκρότηση ενός διακριτού διεθνούς κομμουνιστικού πόλου. Το επικείμενο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα των δέκα διεθνών συναντήσεων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Αυτός είναι ο δρόμος της ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που υφίστανται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

................................................................................

* Ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, είναι δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου, και μέλος του Γραφείου της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ.













...

Δεν υπάρχουν σχόλια: