Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΑΠΡΙΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ

προηγούμενο: Μάρτης

1948
10 Απρίλη: Φεύγουν οι πρώτες αποστολές παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες με τη φροντίδα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, για να σωθούν από την πείνα. 11 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. του Αρχηγείου Πελοποννήσου μπαίνουν στα Καλάβρυτα.
14 Απρίλη: Διείσδυση του Δ.Σ.Ε. στο Διδυμότειχο. 16 πατριώτες προσχωρούν στον Δ.Σ.Ε.
15 Απρίλη - 15 Μάη: Ο Δ.Σ.Ε. αντιμετωπίζει με επιτυχία την εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού στη Ρούμελη.
18 Απρίλη: Με κεραυνοβόλα επιτυχή επίθεση από τμήματα του Δ.Σ.Ε. Αν. Μακεδονίας μπήκαν στο Τείχος μπήκαν στο Τείχος - Σουφλίου.
15 - 25 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. Πελοποννήσου μπήκαν σε πάνω από 40 χωριά του νομού Ηλείας. Οι χίτες των χωριών παρέδωσαν τα όπλα. 120 πατριώτες από τις περιοχές της Καλαμάτας και της Τρίπολης προσχώρησαν στο Δ.Σ.Ε.
26 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. ανέτρεψαν επιθετικές προσπάθειες στην περιοχή της Ξάνθης.

1949

3 Απρίλη: Ισχυρές δυνάμεις του Δ.Σ.Ε. κάνουν επιθετικό ελιγμό στη Βόρεια Πίνδο. Αιφνιδιάζουν τον εχθρό, τον ανατρέπουν και καταλαμβάνουν τα υψώματα: Προφήτη Ηλία, Φούρκα, Ταμπούρα, Γύφτισσα, Πουλιάνα, Πύργο Στράτσανης, Αμάραντο και έτσι ολοκληρώνουν την κατάληψη του Γράμμου.
4 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.
9 Απρίλη: Στην περιοχή Ναυπακτίας Ρούμελης μετά από μάχες τριών ημερών τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. ανακόπτουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού.
16 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. καταλαμβάνουν το Αμύνταιο και άλλα οχυρωμένα σημεία του κυβερνητικού στρατού. 53 νέοι μαχητές προσχωρούν στο Δ.Σ.Ε.
18 Απρίλη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. απέκρουσαν επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στην Κομοτηνή.
25 Απρίλη: Ο Δ.Σ.Ε. ανατρέπει σφοδρές επιθέσεις μεγάλων δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού που επιχείρησε να ανακαταλάβει τον Πύργο Στράτσανης και το Κάμενικ.
27 Απρίλη: Νέες σφοδρές επιθέσεις στον Πύργο Στράτσανης. Ο Δ.Σ.Ε. αποκρούει σθεναρά τις επιθέσεις αυτές.Μάχες μικρές και μεγάλες που έδωσαν τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. τον Απρίλη του 1949: 181
Κρούσεις: 245

πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ημερολόγιο 2009

επόμενο: Μάης

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: