Το εφιαλτικό αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας και στα νησιά μας. Στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και είναι η 6η στον κόσμο.
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, από το 1973 ως το 2008 είχαμε 14 μεγάλους σεισμούς έντασης άνω των 5,9 Ρίχτερ. Τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε ένα μεγάλο σεισμό κάθε 2,5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε 255 θύματα (143 μόνο το 1999 στην Αθήνα) και, φυσικά, είχαμε τεράστιες υλικές καταστροφές.
Όμως παρά τα δεδομένα αυτά και από όλους αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία σημειώνεται η εξής τραγική αντίφαση: Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν κι ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την «πόρτα» μας, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η αντισεισμική θωράκιση
Κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου κι όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού. Αντιμετωπίζεται με τη λογική του κέρδους καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική ανταπόδοση.
Ελάχιστα δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί προσεισμικά άρα και ενισχυθεί, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) υποχρηματοδοτείται, με αποσπασματικό και αναποτελεσματικό τρόπο διατίθενται τα όποια κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα αντισεισμικής προστασίας. Κι όλη αυτή η συζήτηση που άρχισε τώρα τελευταία στα τηλεοπτικά «παράθυρα» για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού είναι άκρως αποπροσανατολιστική. Στην πράξη όχι μόνο φοβίζει τον κόσμο, αλλά επιπλέον φέρνει το κέντρο βάρους της υπόθεσης «πρόληψη» όχι στην αντισεισμική θωράκιση αλλά στην πρόβλεψη. Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.
Η ίδια κατάσταση και στη Λέσβο
Αν και ο σεισμός σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995 απέδειξε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ζώνες που να κινδυνεύουν λιγότερο, διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του Γιώργου Χουτζαίου «Συμβολή στη μελέτη της σεισμικότητας της νήσου Λέσβου και της περιμετρικής περιοχής Χίος-Λήμνος-Αη Στράτης-Ψαρά-Αντίψαρα-Οινούσσες» θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το Β. Αιγαίο έχει μεγάλο δείκτη σεισμικότητας (Το 1968 στον Αη Στράτη υπήρξαν 20 νεκροί).
Πριν 3 χρόνια (Μάρτης του 2008) η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ μετά από πολύμηνη προσπάθεια έρευνας, συλλογής στοιχείων και εντόπισης των προβλημάτων και παίρνοντας, βέβαια, υπόψη τις Θέσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση όλης της χώρας, κατέθεσε δημόσια, στο Λεσβιακό λαό τις θέσεις της για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση της Λέσβου, της Λήμνου και του Αη Στράτη.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λέσβο είναι παρόμοια με της υπόλοιπης Ελλάδας. Από τα εκατοντάδες δημόσια κτίρια (συν ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών κτιρίων) που στεγάζουν χιλιάδες εργαζόμενους και μαθητές έχουν ελεγχθεί προσεισμικά, πριν έξι χρόνια περίπου, μόνο 187 σχολεία. Και από αυτά που ελέχθησαν και βρέθηκαν με προβλήματα σε ελάχιστα έγιναν παρεμβάσεις!
Τι πρέπει άμεσα να γίνει
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση η αποκατάσταση των προβλημάτων στα σχολεία για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση. Σήμερα στα 215 σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο φοιτούν περίπου 12.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί.• Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πάνω από 200 φοιτητές στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δεν αναφερόμαστε στα διδακτήρια του Πανεπιστήμιου γιατί οι Τεχνικές Υπηρεσίες του διαβεβαίωναν πριν 3 χρόνια ότι δεν υπάρχει φόβος. Σήμερα ισχύει το ίδιο;
• Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο και στη Λήμνο.
• Να ελεγχθούν προσεισμικά οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία. Ειδικά για τους χώρους όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, είναι επιτακτική ανάγκη, αφενός να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων και αφετέρου να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο εκκένωσης των χώρων αυτών, που θα πρέπει να δοκιμάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
• Να ελεγχθούν προσεισμικά τα δύο Νοσοκομεία (Μυτιλήνη και Μύρινα) και τα Κέντρα Υγείας. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει ενταχθεί σ’ ένα πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Ακόμα όμως να ελεγχθεί προσεισμικός έλεγχος και ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης για τις προνοιακές μονάδες (Άσυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ).
• Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα Δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Σήμερα, στα 50 κτίρια της πρώην Νομαρχίας εργάζονται περίπου 400 υπάλληλοι.
• Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες. Ήδη το Παράρτημα Β. Αιγαίου του ΤΕΕ, όπως μας πληροφόρησε, είχε αποφασίσει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας Μηχανικών για να προχωρήσει σε ταχύ οπτικό έλεγχο στη Μυτιλήνη όμως ελλείψει χρημάτων έχει παγώσει. Για τους χώρους εργασίας απαιτούνται μια σειρά από μέτρα. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι, η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
• Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Λέσβου για το νησί της Λέσβου έχει μόνο 2 υπαλλήλους, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Επαρχείου Λήμνου έχει μόνο έναν υπάλληλο, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει μόνο 1 υπάλληλο (από 2 που είχε πριν 3 χρόνια) σε ρόλο, μάλιστα, εποπτικό και συντονιστικό για όλο το Αιγαίο! Η Δ/νση ΠΣΕΑ Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει μόνο 3 υπαλλήλους (από 5 που είχε). Αλλά και άλλες υπηρεσίες που έχουν κάποια σχέση (Πολεοδομία κ.λ.π.) έχουν έλλειψη προσωπικού.
• Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Εδώ στη Λέσβο δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος στην ποιότητα του σκυροδέματος για τα σπίτια, παρόλο ότι ο νόμος προβλέπει σύσταση 3μελούς Επιτροπής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η οποία όμως δεν έχει συσταθεί και παρόλο ότι το ΤΕΕ Β. Αιγαίου το έχει ζητήσει πριν από λίγα χρόνια. Εδώ και 3 χρόνια το «Νέο ΕΜΠΡΟΣ» αναφέρεται συχνά σ’ αυτό το ζήτημα η Περιφέρεια όμως κώφευε. Θα συνεχίσει να κωφεύει και η αιρετή Περιφέρεια;
• Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
• Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης. Να καλυφθούν τα κενά σε μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης και να αναβαθμιστεί από Σταθμός Γ΄ τάξεως που είναι σήμερα, σε Σταθμό Α΄ τάξεως.
• Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου. Που θα πάει ο κόσμος σε περίπτωση ισχυρού – καταστροφικού σεισμού.
Η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ απαιτεί και διεκδικεί την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της παραγωγικής διαδικασίας και στα τρία νησιά του νομού, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η προστασία της ζωής των κατοίκων, πέρα από το κοινωνικό περιεχόμενο που έχει, αποτελεί ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο και με την κοινωνική έννοια του όρου.
Η ριζική λύση βρίσκεται στη Λαϊκή Εξουσία
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης που με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας αποφασίζονται στην ΕΕ. Είναι φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης που με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας αποφασίζονται στην ΕΕ. Είναι φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις συμβάλλοντας στην πολιτικοποίηση του αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της (της μικρομεσαίας και φτωχής αγροτιάς, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων της πόλης) για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Γιατί η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, αναδεικνύουν ότι χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου. Μαζικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες, τραπεζοπιστωτικό σύστημα, εμπόριο, υγεία, πρόνοια, παιδεία να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να ενταχθούν, μαζί με τον παραγωγικό συνεταιρισμό, σ’ έναν κεντρικό σχεδιασμό όπου ο πλούτος που παράγεται να επιστρέφει στους παραγωγούς του, στους εργαζόμενους. Κι ένα μέρος τους, όσο χρειάζεται, θα πάει στην ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση.
Μόνο στη Λαϊκή Εξουσία – Λαϊκή Οικονομία, στο Σοσιαλισμό μπορεί να βρει ουσιαστική λύση η αντισεισμική θωράκιση. Στο Σοσιαλισμό που διδαγμένοι από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του καθώς και τις παρεκκλίσεις και τα λάθη του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε θα οδηγήσει τον εργαζόμενο στη σοσιαλιστική κοινωνία που του πρέπει χωρίς επιστροφή στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση αποτελεί η μαζική απομάκρυνση των εργαζομένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και γενικά από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ενίσχυση του ΚΚΕ που ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που με συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες θα οδηγήσει στη Λαϊκή Εξουσία και στο Σοσιαλισμό.
Μόνο στη Λαϊκή Εξουσία – Λαϊκή Οικονομία, στο Σοσιαλισμό μπορεί να βρει ουσιαστική λύση η αντισεισμική θωράκιση. Στο Σοσιαλισμό που διδαγμένοι από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του καθώς και τις παρεκκλίσεις και τα λάθη του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε θα οδηγήσει τον εργαζόμενο στη σοσιαλιστική κοινωνία που του πρέπει χωρίς επιστροφή στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση αποτελεί η μαζική απομάκρυνση των εργαζομένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και γενικά από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ενίσχυση του ΚΚΕ που ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που με συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες θα οδηγήσει στη Λαϊκή Εξουσία και στο Σοσιαλισμό.
Του Ηλία Βουλβούλη
..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου