Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Βορείου Αιγαίου

Οι θέσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Βορείου Αιγαίου για την Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου την Τρίτη 7 Ιουνίου στη Χίο με θέμα την «Αγροτική ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων του Β. Αιγαίου». 

Συνεχίζοντας την εκστρατεία παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού ο υπουργός κος Σκανδαλίδης παραβρέθηκε στο συνέδριο του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Χίο στις 7/6/11 όπου εισηγήθηκε το θέμα «Αγροτική ανάπτυξη και καλάθι αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Β. Αιγαίου». Την κατάσταση αυτή παρουσίασαν με παραστατικό τρόπο αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων Χίου, Ικαρίας και Λέσβου.

Ο υπουργός με γενικόλογες αναφορές στην αγροτική οικονομία και ανάπτυξη και δημαγωγική μνεία σε ορισμένα από τα εκλεκτά προϊόντα Β. Αιγαίου, κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλίες και να σχεδιάσει την αγροτική ανάπτυξη των νησιών, φορτώνοντας το έτσι τις ευθύνες της κυβέρνησης και κυρίως αποκρύπτοντας ότι η απελπιστική άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και στο Β. Αιγαίο οφείλεται στην σκληρή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησής του και της ΕΕ που σκοτώνουν κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής του μικρομεσαίου αγρότη.


Την ουσιαστική συναίνεση και στήριξη της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ εξέφρασε εκτός της παράταξής του ΠΑΣΟΚ "Ισχυρό Β. Αιγαίο" και ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ "Αγώνας για τα νησιά μας " κος Βαλσαμίδης και ο εκπρόσωπος της παράταξης των οικολόγων "οικολογικός άνεμος" κος Γιαννίρης, ο δε κος Τεντόμας εκπρόσωπος της παράταξης του Συν-ΣΥΡΙΖΑ “Πολίτες κόντρα στον καιρό” αποχώρησε από το περιφερειακό συμβούλιο.

Παρεμβαίνοντας ο Στρατής Κόρακας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε εφεύρημα της κυβέρνησης το περίφημο «καλάθι αγροτικών προϊόντων» που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα προηγούμενα, παρόμοια εφευρήματα παραπλάνησης του Έλληνα αγρότη και δημιουργίας αυταπατών. Αναφέρθηκε στο ξεχασμένο από τον δικομματισμό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το Αιγαίο, στις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που συναποφασίζουν και υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε, πολιτική που έφτασε την Ελλάδα από χώρα πλεονασματική-εξαγωγική, να εισάγει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή της μικρομεσαίας αγροτιάς των νησιών μας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που χτυπάει ταυτόχρονα κάθε εργαζόμενο, τόσο τον μισθωτό και συνταξιούχο όσο και τον μικρομεσαίο επαγγελματοβιοτέχνη.

Και αυτή ακριβώς η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη να ενώσει ο λαός τις δυνάμεις του σε ένα πανίσχυρο μέτωπο αντίστασης και ματαίωσης της αντιλαϊκής επίθεσης με τελικό στόχο την ανατροπή της.

Στη συζήτηση πήρε μέρος και η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρούλα Στεφανάκη η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα αγροτικά προϊόντα (κρασί, λάδι, κτηνοτροφικά, αλιευτικά), δίνοντας αναλυτικά στοιχεία ιδιαίτερα για τα προϊόντα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και πιστοποιούν τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής. «Τέτοια καλάθια δεν τα θέλουμε» τόνισε η ομιλήτρια και κατέληξε προβάλλοντας πλαίσιο διεκδίκησης του αγροτικού - λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ

Παρεμβαίνοντας ο Στρατής Κόρακας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε εφεύρημα της κυβέρνησης το περίφημο «καλάθι αγροτικών προϊόντων» που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα προηγούμενα, παρόμοια εφευρήματα παραπλάνησης του Έλληνα αγρότη και δημιουργίας αυταπατών.

Υπενθύμισε ότι πριν από 20 χρόνια στην διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη του ακριτικού Αιγαίου και της Θράκης (στην οποίαν συμμετείχε τόσο ο ίδιος όσο και κος Σκανδαλίδης) υπήρχαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών και υπογραμμιζόταν «η εθνική ανάγκη» εξασφάλισης ιδιαίτερων σημαντικών πόρων για την ανάπτυξή τους. Τελικά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτές της ΝΔ όχι μόνο πέταξαν στο κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα αλλά φρόντισαν με την πολιτική τους να επιδεινώσουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Υπενθύμισε ότι θανάσιμο πλήγμα δέχθηκε ο αγροτικός τομέας της χώρας και των νησιών ακόμα περισσότερο από την ΚΑΠ και την αναθεώρησή της για την διαμόρφωση της οποίας οι ελληνικές κυβερνήσεις πήραν ενεργότατο μέρος.

Έδωσε δύο στοιχεία για του λόγου το αληθές:

1) Οι αγρότες της χώρας μας όταν αυτή εντάχθηκε στην ΕΟΚ ήταν το 30% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού για να φθάσει σήμερα στο 12% με 1.100.000 αγρότες από το 1981 να έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο με αποτέλεσμα την ερήμωσή της.

2) Το ισοζύγιο συναλλαγών σε αγροτικά προϊόντα το 1980 μεταξύ Ελλάδας και των τότε χωρών της ΕΕ παρουσίαζε πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας των 9,5 δις δραχμών (της εποχής εκείνης). Σήμερα 30 χρόνια μετά, αυτό το ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης του 1 τρις 700 δις δραχμών! Το στοιχείο αυτό αποδείχνει την απάτη της τότε διαφημιστικής εκστρατείας υπέρ της ΕΟΚ που ήθελε τους Έλληνες αγρότες να τρώνε με χρυσά κουτάλια.

Αυτή η πολιτική πλημμύρισε την Ελλάδα με εισαγωγή ομοειδών αγροτικών προϊόντων καταστρέφοντας την δική μας εγχώρια παραγωγή.

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στις άθλιες τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, στο γάλα, στα αμνοερίφια, στη μαστίχα, των σταφυλιών και ιδιαίτερα, παίρνοντας υπ' όψιν την ιλιγγιώδη αύξηση κόστους παραγωγής, τόνισε ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι σήμερα ο υπουργός είπε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή της μικρομεσαίας αγροτιάς των νησιών μας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που χτυπάει ταυτόχρονα κάθε εργαζόμενο, τόσο τον μισθωτό και συνταξιούχο όσο και τον μικρομεσαίο επαγγελματοβιοτέχνη.

Και αυτή ακριβώς η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη να ενώσει ο λαός τις δυνάμεις του σε ένα πανίσχυρο μέτωπο αντίστασης και ματαίωσης της αντιλαϊκής επίθεσης με τελικό στόχο την ανατροπή της.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Κε Υπουργέ. Αγαπητοί συνάδελφοι.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική που συναποφάσισε και εφαρμόζει μαζί με την ΕΕ και τον ΠΟΕ, περιφέρει τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης με τα αγροτικά καλάθια ανά περιφέρεια. Στόχος είναι να δημιουργήσει αυταπάτες στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν η κάθε περιφέρεια αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Πρόκειται για κοροϊδία και εξαπάτηση αφού είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ κ.λ.π. αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π.) από τα μονοπώλια.

Όσον αφορά τώρα τη Σάμο.
Το σαμιώτικο κρασί είναι η κορυφαία οικονομική και ίσως η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα της Σάμου. Στην αμπελουργία απασχολούνται 3000 αμπελουργοί οργανωμένοι σε 25 συνεταιρισμούς και την ΕΟΣΣ. Το 70% του προϊόντος εξάγεται στην Γαλλία. Αποτελεί ένα από τα 5 αρωματικά κρασιά του κόσμου.

Να πως αντιμετώπισε το κορυφαίο αυτό προϊόν η πολιτική της κυβέρνησης:

•Αύξησε μέσω της ΑΤΕ το επιτόκιο δανεισμού της ΕΟΣΣ από 3 σε 11,6%. Μία αύξηση 400% περίπου. Επιβάρυνση για τους αμπελουργούς της Σάμου και συγχρόνως δωράκι για την ΑΤΕ πάνω από 800.00 ευρώ το χρόνο. Μέχρι δε το 2004 υπήρχε και η επιδότηση επιτοκίου 50% η οποία καταργήθηκε.

•Μπλοκάρισε εντελώς προσχηματικά το μεγαλύτερο μέρος της άτοκης κρατικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να χάσουν την πληρωμή του περσινού καλοκαιριού.

•Επέβαλε τέλος ακίνητης περιουσίας 140.000 για βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες και ζητάει περαίωση 360.000 ευρώ.

•Αύξησε 2-3 φορές (χάσαμε το λογαριασμό) του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, επιβάρυνση για την ΕΟΣΣ 1,5 εκ ευρώ το χρόνο.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω αξίζει να θυμηθούμε τη δημιουργία της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) την οποία προώθησε μετά μανίας η προκάτοχός του κα Μπατζελή ως ευρωβουλευτής σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ. Να τι προβλέπει:

•Εκρίζωση 2-5 εκ στρεμμάτων αμπελώνων στην ΕΕ, πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού και μούστου από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες.

•Μείωση της παραγωγής και άλλα επωφελή για τους εμποροβιομήχανους κρασιού, καταστροφικά όμως για τους αμπελουργούς.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω (μια δεκαετία) θα θυμηθούμε την κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών 2-3 εκ. ευρώ το χρόνο.

•Ελαιόλαδο: 1-1,5 ευρώ το κιλό. Τα λιοτρίβια σε λίγο θα βάλουν λουκέτο με πρόσχημα τη ρύπανση.

•Κτηνοτροφία: το μοναδικό σφαγείο έκλεισε. Η Ικαρία δεν έχει σφαγείο. Απαγόρευσαν στους κτηνοτρόφους να τυροκομούν για λόγους δημόσιας υγείας, όταν μας ταϊζουν μεταλλαγμένα και διοξίνες.

•Αλιεία: τέθηκε υπό διωγμό με το τελευταίο χτύπημα, την απαγόρευση της βιντζότρατας. Διάλυση του 2ου αλιευτικού στόλου της χώρας δηλαδή των Φούρνων που έμεινε με ένα γρι-γρι.

Αυτή τη πολιτική ΠΑΣΟΚ σήμερα, ΝΔ χθες τη λένε «σωτηρία της πατρίδας», «ανάπτυξη», «εκσυγχρονισμό», «χρυσά κουτάλια», «καλάθια». Η Λαϊκή Συσπείρωση, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες τη λένε «αντιαγροτική, αντιλαϊκή, τοκογλυφική, φορομπηχτική, ληστρική».

Τέτοιου είδους καλάθια δεν τα θέλουμε. Η Λ.Σ. συντάσσεται με την φτωχομεσαία αγροτιά και αγωνίζεται για:

Την ανατροπή της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που έχει διαλύσει τον πρωτογενή τομέα.

Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό όπου ο αγρότης θα απολαμβάνει το αποτέλεσμα του μόχθου του στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού και παραγωγικής διαδικασίας.

Ζητάμε άμεσα:

● Τη διαγραφή όλων των χρεών της ΕΟΣΣ.

● Την άτοκη δανειοδότησή της από δω και πέρα.

● Την εκχώρηση της άτοκης χρηματοδότησης που παρακρατήθηκε.

● Την κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, του ΕΦΚ, της περαίωσης και κάθε φόρου που επιβαρύνει το σαμιώτικο κρασί.

● Την επαναφορά της επιδότησης εξαγωγών και της επιδότησης επιτοκίου.

Κρατικό σφαγείο στη Σάμο για Σάμο και Ικαρία με όλες τις προδιαγραφές, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών (σφαγή κ.λ.π.) στους κτηνοτρόφους.

Κατασκευή συστήματος καθαρισμού των λυμάτων των ελαιοτριβείων με πλήρη ανάληψη του κόστους κατασκευής και λειτουργίας από το κράτος.
 

Συμπερασματικά

Μ’ αυτές τις συνθήκες οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα:

Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.

Για μείωση του κόστους παραγωγής.

Για προστασία τις εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές.

Για αναβάθμιση ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια υγεία-πρόνοια-παιδεία-πολιτιστική και αθλητική δημιουργία.

Έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Κανένα αγροτικό καλάθι δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα ούτε την λύση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: