Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αποζημίωση των σεισμοπαθών και αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο

Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Οι μεγάλες υλικές ζημιές και ο θάνατος μιας 43χρονης γυναίκας που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση του ’74 μέχρι και σήμερα, οι οποίες αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
Επιβεβαιώνεται, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση και δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσα να ληφθούν μέτρα για:

  • Την καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
  • Να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
  • Να προχωρήσει η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση.
  • Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου.
  • Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο καθώς και οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
  • Να γίνει προσεισμικός έλεγχος και ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης για τις προνοιακές μονάδες (Άσυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ).
  • Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
  • Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.
  • Για τους χώρους εργασίας να γίνει η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
  • Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: