Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί

Την πρότασή της για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία τους στο νησί, επαναφέρει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής με βίαιες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Σήμερα περίπου 300 από τους Κούρδους έφυγαν από τον καταυλισμό με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία στο ύψος του καταυλισμού Καρά Τεπέ.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου αναφέρει:

«Οι πολύ συχνές πλέον διαμάχες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Μόριας, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν και σε τραυματισμούς, αποτελούν συνέπεια των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε αυτό το κέντρο. Έχοντας γίνει κυριολεκτικά το μπαλάκι στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με την απελπισία να τους κυριεύει, αφού μετά από πολύμηνη ή και πολυετή παραμονή τους στη Λέσβο δεν βλέπουν μπροστά τους καμία λύση στο πρόβλημά τους, εύκολα παρασύρονται σε διαμάχες από εθνοτικές, φυλετικές ή θρησκευτικές αιτίες και ξεσπούν μεταξύ τους, διοχετεύοντας σε λάθος δρόμο την αγανάκτηση για όσα βιώνουν.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ επαναφέρει για μία ακόμα φορά την πρότασή της:
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
  • Εκεί, στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στη Λέσβο, να γίνονται οι αιτήσεις ασύλου, οι εξετάσεις αυτών των αιτήσεων, η υποβολή και η έκδοση όποιων εγγράφων είναι απαραίτητα, είτε για να συνεχίσουν όσοι από αυτούς θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα είτε για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να ανακουφίσει όλους όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα σε αυτό στο νησί και είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί τώρα. Μιλάμε για ανακούφιση και όχι για οριστική λύση, γιατί αυτή προϋποθέτει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στα διάφορα σημεία της υδρογείου, πόλεμοι που γεννούν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές.

Καλούμε όλο το λεσβιακό λαό και τις μαζικές οργανώσεις του -σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ- να αγωνιστούν για να λάβει σάρκα και οστά το παραπάνω προτεινόμενο τρίπτυχο. Να απομονώσουν, ταυτόχρονα, τις ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές που διαιωνίζουν και οξύνουν το πρόβλημα. Να αρνηθούν πλέον να δεχθούν τα καθησυχαστικά και παρηγορητικά λόγια της κυβερνητικής ηγεσίας και των παρατρεχάμενών της, λόγια που τέσσερα χρόνια τώρα παραμένουν χωρίς αντίκρισμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: