Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Δυναμικό «παρών» αγροτών και κτηνοτρόφων

Δυναμικό και με παλμό το αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα αρχικά στην είσοδο της Μυτιλήνης απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης στη σύντομη ομιλία του στην έναρξη της συγκέντρωσης τόνισε ότι «η ΝΔ, έρχεται να μας δώσει το τελικό χτύπημα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καρμανιόλα που φέρνει προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στη Βουλή.Αυξάνει τις εισφορές προς το φορέα μας και καρατομεί την ήδη πενιχρή κατώτερη σύνταξη των αγροτών.

Η κυβέρνηση έρχεται να μας επιβάλει ένα νομοσχέδιο παγίδα ενώ ανοίγει παράλληλα την πόρτα σε ιδιωτικές ασφάλειες». Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα και με κατάληξη την Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Η αυτοκινητοπομπή πορεύτηκε από τον Περιφερειακό δρόμο της Μυτιλήνης και διέσχισε την πόλη δια μέσου της Προκυμαίας.

Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας βρίσκονταν ήδη απεργοί από την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου όπου είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην Πλατεία Σαπφούς.

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και μάλιστα είχε παραταχθεί διμοιρία των ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας.


Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρέδωσαν το ψήφισμα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλο Μιχαλακέλη καθώς η Γενική Γραμματέας Χριστιάνα Καλογήρου απουσίαζε. 

Παίρνοντας τον λόγο ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Στρατής Κόμβος κατήγγειλε την στάση της Κυβέρνησης που κλείνει τα αυτιά της στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού.

Το ψήφισμα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις είναι το ακόλουθο:


• Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα. Άμεση
αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής , με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια.
• Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού από την περσινή
αλλά και φετινή καταστροφή του καρπού λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς στη παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από φυσικές καταστροφές.
• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλείς εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους
απεβίωσαν από τις ζωονόσους. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται
όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό
διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.
• Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για
γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους
κτηνοτρόφους.
• Να σταματήσουν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
• Άμεση δημιουργία αποτεφρωτήρα για καύση ζωικών αποβλήτων στο νησί
με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.
• Αφορολόγητο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα-κατάργηση τεκμηρίων.
• Να πάρει πίσω εδώ και τώρα το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Του Θρ. Αβρααμ
www.stonisi.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: