Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ


Φως στο τούνελ" φαίνεται πως ανάβει για τους μισούς περίπου "κομμένους" εκ των 1.285 αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη λεσβιακή ύπαιθρο.

Πρόκειται για τις 700 περίπου περιπτώσεις παραγωγών που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα επειδή δεν κατείχαν 20 στρέμματα γης (που είναι και η προϋπόθεση υπαγωγής τους), στο Δημοτικό Διαμέρισμα όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους και όχι στα διοικητικά όρια ολόκληρου του Δήμου, όπου υπάγονται ή ενδεχομένως και σε γειτονικούς Δήμους.

Από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και χθες ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας εξηγήσεις και πιέζοντας για την άρση της παραπάνω αδικίας.

Εξαιτίας της παραμέτρου αυτής κόβεται ένας σημαντικός αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, τη στιγμή που είναι ενταγμένοι στο μέτρο της εξισωτικής για τις ορεινές περιοχές και διαθέτουν τα προβλεπόμενα στρέμματα.
Όμως στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους που βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη μειονεκτική περιοχή (ακόμα και στα όρια του ίδιου Δήμου), δεν διαθέτουν το πλαφόν των 20 στρεμμάτων.

Στην αρχή, την Παρασκευή οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσαν τον Βουλευτή ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα και ότι οι προϋποθέσεις είναι ίδιες με την εξισωτική αποζημίωση του 2006. Ο Βουλευτής διασταύρωσε αυτήν την πληροφορία με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, στην οποία μάλιστα μετέβη ο ίδιος χθες το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί "διά ζώσης".

Διαπιστώνοντας ότι ο ισχυρισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ευσταθούσε καθώς έχει υπογραφεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία περιλαμβάνει την παραπάνω προϋπόθεση, ο Βουλευτής συνέχισε τις πιέσεις προς την Αθήνα και νωρίς το μεσημέρι έλαβε τη διαβεβαίωση από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα προωθηθεί άμεσα σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ από την οποία θα προκύψει αποκατάσταση της αδικίας, ώστε να πληρωθούν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την κατηγορία που αναφέρουμε.

Σε δήλωσή του ο κ. Σκοπελίτης σημειώνει ότι «μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων του Νομού μας και τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα διορθωθεί η σχετική ΚΥΑ που δημιούργησε το πρόβλημα στην εξισωτική αποζημίωση. Με βάση τις διαβεβαιώσεις που μου έδωσαν από την Αθήνα θα έχουμε την άρση της απαγόρευσης συνυπολογισμού εκτάσεων γης που εντάσσονται στα μέτρα για τις ορεινές και τις μειονεκτικές περιοχές. Παραμένουν βέβαια - σημειώνει ο Βουλευτής - όλα τα άλλα προβλήματα, όπως είναι ο αποκλεισμός από την εξισωτική αποζημίωση των αγροτών, που προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια της ζωής τους διατηρούν και ένα μικρομάγαζο στο χωριό τους».

Αναδημοσίευση από: www.aiolikanea.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: