Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ...

«...Σήμερα, ένα βασικό στοιχείο που ενώνει τους αγρότες με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, επαγγελματική, κοινωνική ή ηλικιακή, είναι ένα πολύ ύπουλο, αλλά και επικίνδυνο συναίσθημα, είναι η ανασφάλεια... Είναι η ίδια ανασφάλεια που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα (...)».
«(...) Εχουν υποφέρει ιδιαίτερα οι αγρότες, η ύπαιθρος, που εμφανίζει πια έντονα τα σημάδια μαρασμού και εγκατάλειψης .... Το βουητό των κινητοποιήσεων έρχεται απ' όλη την Ελλάδα και είναι έκφραση της αγωνίας των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα. "Δεν αντέχουμε", μας λένε».

«Γνωρίζω και γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος. Το εισόδημά σας, που μειώνεται συνεχώς, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό, με υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των σπόρων, των καυσίμων ενίοτε, όλων των αγροτικών εφοδίων».
«Γνωρίζω και γνωρίζουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, το κρέας, το γάλα, αλλά και τη μεγάλη αδυναμία διάθεσης των δημητριακών».
«Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται ο άνθρωπος - ο αγρότης (...) Η πολιτεία να συμπαρασταθεί στον αγρότη».
«(...) Προτείνουμε τη λήψη 10 άμεσων μέτρων, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων: Πρώτον, ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα (...)».


(Γεώργιος Παπανδρέου, ομιλία στις Σέρρες, 8 του Γενάρη 2009)

Αυτά έλεγε ο κ. Παπανδρέου, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Τα έλεγε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε δεν ήταν πρωθυπουργός.
Ας έρθουμε στο σήμερα. Τώρα που ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός.
Χτες, λοιπόν, ο αντιπρόεδρός του, ο Θ. Πάγκαλος, ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε:
«Για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό δε θα γίνει αποδεκτό (...)».

Συγκρίνετε και κρίνετε:
Τότε, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, οι αγώνες των αγροτών εξέφραζαν
την καθολική κοινωνική ανασφάλεια που - σύμφωνα με τον προεκλογικό Παπανδρέου - τους ενώνει με «οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα», «εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα»...
Τώρα, - σύμφωνα με τον μετεκλογικό Παπανδρέου - οι αγώνες των αγροτών δεν εκφράζουν παρά ένα «επιμέρους κοινωνικό αίτημα», που όχι μόνο δεν τους ενώνει, αλλά και στρέφεται κατά των υπολοίπων...

Τότε «το βουητό των κινητοποιήσεων» ήταν η «έκφραση της αγωνίας των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα» και ο Παπανδρέου θα έπαιρνε (άμεσα!) ένα δισ. από τις τράπεζες και θα το έδινε στους αγρότες... Τώρα, μόλις ένα χρόνο μετά, το βουητό των κινητοποιήσεων συνιστά πράξη «βίας και αυθαιρεσίας»!

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Το προ και το μετά τις εκλογές...,
.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: