Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

Στην εποχή της διαρκούς αναζήτησης για πνευματικά και πολιτιστικά παραδείγματα, στυλοβάτες της παράδοσης και της ιστορικής μας κληρονομιάς, μάς προκαλεί οργή και θλίψη το γεγονός ότι κινδυνεύει το σχολείο μας να υποβαθμιστεί και ενδεχομένως μελλοντικά να κλείσει…

Η κίνηση αυτή είναι προσβλητική για όλους τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να ορθώσουν και να οργανώσουν, μέσα από αντίξοες συνθήκες τους φορείς που προήγαγαν τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια που σήμερα εμείς απολαμβάνουμε.

Το Δ. Σ. Μανταμάδου δεν είναι ένα απλό σχολικό κτίριο που στεγάζει δασκάλους και μαθητές στα πλαίσια μιας τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αποτελεί ένα ιστορικό υπόδειγμα για τους αγώνες και την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και των εκπαιδευτικών που το στελέχωσαν για την πραγμάτωση ενός αξιοθαύμαστου και υποτυπώδους παιδαγωγικού εγχειρήματος. Χωρίς την κρατική στήριξη, χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, χωρίς την επίσημη κυβερνητική υποστήριξη για την ίδρυση ενός χώρου που θα στέγαζε τα όνειρα της νέας γενιάς, η τοπική κοινωνία ανέλαβε μόνη της την εγκαθίδρυση του δημοτικού, που ήταν ένα απ΄ τα πρώτα σχολεία του νησιού στις αρχές του 19ου αι.

Με μεράκι και πίστη στο εκπαιδευτικό όραμα, οι δάσκαλοι που στελέχωσαν το σχολείο μας σε όλη την εκπαιδευτική πορεία του, συνέβαλλαν ώστε οι μαθητές να προικισθούν με ανεκτίμητα γνωστικά και πνευματικά χαρίσματα, να διαμορφώσουν ένα αξιοθαύμαστο ήθος και να ορθώσουν έναν τίμιο και αξιοσέβαστο χαρακτήρα, εφόδια που τους συνόδεψαν σε όλη τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους, ως αξίες ζωής. Ως αναντικατάστατος αρωγός της επιστημονικής κατάρτισης και της ηθικής καλλιέργειας των μαθητών, το σχολείο συντέλεσε αποτελεσματικά στην πνευματική αναγέννηση του τόπου, λειτουργώντας ως φάρος της γνώσης και του πολιτισμού. Κατάφερε να υπερκεράσει ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και να συνεχίσει απερίσπαστο το τόσο σημαντικό του παιδαγωγικό έργο.

Σήμερα το σχολείο είναι ένα σύγχρονο διδακτήριο με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για να συνεχίσει να γαλουχεί τα παιδιά με γνώσεις και πολύτιμες αξίες, τις οποίες χρειάζονται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Η ιστορική του βιβλιοθήκη και τα πλούσια αρχεία του αποτελούν στεγάζουν την πνευματική κληρονομιά των γενεών που προηγήθηκαν, των δασκάλων που μόχθησαν για να αποπερατώσουν το παιδαγωγικό του λειτούργημα, των μαθητών που μέσα στα θρανία και τις αίθουσες του σχολείου άφησαν τα ανεξίτηλα στίγματα της παρουσίας τους, της προσπάθειά τους να ορθώσουν τόσο το γνωστικό τους υπόβαθρο όσο και το πολύτιμο ηθικό τους συγκρότημα.

Το σχολείο μας αποτελεί από κτιριακής και υλικοτεχνικής άποψης ένα υπόδειγμα, ικανό να στεγάσει και να προωθήσει το παιδαγωγικό έργο, καλύπτοντας τις σύγχρονες και πολύπλευρες παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, στην εποχή της αναζήτησης των ηθικών προτύπων και των πολύτιμων αξιών της ζωής. Διαθέτει ευρύχωρες και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες, σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και διαδραστικό πίνακα, αίθουσα υπολογιστών και συσκευές προβολής, που ανταποκρίνονται σε κάθε καινοτόμα παιδαγωγική πρωτοβουλία, που συμβαδίζει με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές επιταγές. Μέσα στις υποδειγματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου μας πραγματοποιούνται καινοτόμα προγράμματα που προάγουν την καλή φυσική κατάσταση και την καλλιέργεια της αγάπης για τα αθλητικά ιδεώδη.

Το σχολείο μας αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα, για την ιστορία του χωριού, για τη διατήρηση της τόσο πολύτιμης σήμερα πολιτιστικής και πνευματικής παρακαταθήκης. Οι αίθουσες του σχολείου δεν μπορούν να μείνουν άδειες, γιατί θα τις στοιχειώνουν οι μνήμες των προηγούμενων γενεών, που μόχθησαν να στήσουν και να διατηρήσουν τούτο στο σχολείο, που αγωνίστηκαν για να προασπίσουν τα ήθη και τις αξίες που επιστεγάζουν τον πολιτισμό.

Στο δίκαιο αγώνα μας συμπαραστέκεται ολόψυχα ο σύλλογος γονέων, διδασκόντων του Δ.Σ., το τοπικό συμβούλιο και η εκκλησία. Ευελπιστούμε για την εκπλήρωση όλων των προσδοκιών μας και τη διατήρηση της οργανικότητας του σχολείου.

από το lesvosnews.com


Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, με ομόφωνη διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα, η οποία απεστάλη στον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας, τους Βουλευτές Λέσβου και τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, για την υποβάθμισή του. Στη διαμαρτυρία, επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

«Με τη δραματική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για κάθε κοινωνική πολιτική - άρα και για την εκπαίδευση - τα σχολεία θα παραδοθούν για να τα λειτουργούν με ευθύνη τους οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι, οι χορηγοί και οι γονείς. Η ποιότητα της εκπαίδευσης του κάθε σχολείου στο άμεσο μέλλον, θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε νέου Δήμου, από την εξεύρεση και προσέλκυση χορηγών, από τη συμβολή των γονέων που θα πληρώνουν πολύ περισσότερα απ αυτά που δίνουν σήμερα για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Με τη λογική αυτή, στην οποία είμαστε αντίθετοι, προωθείται και η υποβάθμιση του 6/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου σε 4/θέσιο και μάλιστα μέσα από πλαστά και ελλιπή στοιχεία, με τα οποία η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άλλα σχολεία προσπαθεί να υποβαθμίσει, άλλα να καταργήσει και άλλα να «αναβαθμίσει», ακολουθώντας μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, την επικίνδυνη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» σε σχέση με τα άλλα σχολεία των γύρω χωριών.

Γι' αυτό διαμαρτυρόμαστε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε:
- Να παραμείνει εξαθέσιο το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, να μην υποβαθμιστεί, αλλά να αναβαθμιστεί σε Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
- Να υπάρξει αύξηση δαπανών για την Παιδεία.
- Να καταργηθεί η οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση στην Παιδεία.
- Η Προσχολική Αγωγή να είναι Δίχρονη και υποχρεωτική.
- Διορισμός επαρκούς εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Μετά την κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου την περασμένη Πέμπτη ακολούθησε συμβολικό κλείσιμο της επαρχιακής οδού Μανταμάδου Μυτιλήνης, πορεία μέσα στο χωριό με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από το Σχολείο», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», «Την οικονομική κρίση δεν θα την πληρώσει η δημόσια παιδεία», «Όχι στο μαρασμό του Σχολείου μας» κ.α.

Ενεργά στον αγώνα συμμετέχουν οι Σύλλογοι της περιοχής, η εκκλησία του χωριού, καθώς και οι Παναγιώτης Σταμάτης και Δημήτρης Ζαφειρίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λέσβου και η Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου.

εφημ. "Δημοκράτης"


...


Δεν υπάρχουν σχόλια: