Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΨΕΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ 25 ΕΥΡΩ

Με εργάτες 5μηνης απασχόλησης, ψευτοαμειβόμενους με εξευτελιστικά μεροκάματα και δέσμευση εσόδων των δήμων για δάνειο από ξένους τραπεζίτες, μεθοδεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία, να μοιράσει κάποια ψίχουλα κι ελπίδες στους άνεργους, ταυτόχρονα να υλοποιήσει κάποια από τα αναγκαία έργα υποδομής στους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον αστικό Τύπο, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με μεροκάματα γλίσχρα 25 ευρώ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ, στοχεύει να καλύψει σε βάθος τριετίας μέχρι 100.000 θέσεις εργασίας. Ξεκινά αρχές του 2012, χρηματοδοτείται από πόρους της Τοπικής Διοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, φέρνοντας για το πρώτο έτος 25.000 θέσεις ψευτοαπασχόλησης εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως) κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, σε μικρά αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούν οι δήμοι με αυτεπιστασία.

Τα έργα που προγραμματίζεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι κυρίως υποδομής. Ως πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ. Τα έσοδα θα δεσμευτούν για μία εικοσιπενταετία, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΟΤΑ και θα αποτελέσουν την εγγύηση για δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα. Μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί και από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι το σύνολο των δήμων της χώρας. Η επιλογή των απασχολουμένων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με κριτήρια όπως η εξειδίκευση και η εντοπιότητα.

Η απασχόληση στο πρόγραμμα θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο αυτεπιστασίας των δήμων, θα αφορά σε συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. H αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 625 ευρώ μηνιαίως και θα καταβάλλεται από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε 320 ευρώ θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.

Ξεκινά το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας»

Αρχές Σεπτέμβρη θα αρχίσουν τα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» του υπουργείου Εργασίας για τις Περιφέρειες από τη δεύτερη - σε επίπεδο καταγεγραμμένης ανεργίας στη χώρα - Περιφέρεια, την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Το πρόγραμμα έως τα τέλη Οκτώβρη θα έχει επεκταθεί και στις υπόλοιπες, ο χρονικός ορίζοντάς του επεκτείνεται μέχρι τις 30/8/2012. Και εδώ η ψευτοαπασχόληση δε θα ξεπερνά τους 5 μήνες, το δε επίδομα «κοινωνικής εργασίας» τα 625 ευρώ. Αυτά τα προγράμματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» των ανέργων, όταν την ίδια στιγμή - και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης - η ανεργία καλπάζει ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Γενικά, οι ΟΤΑ θα γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και οι τελευταίοι θα φροντίζουν να στέλνουν τους δικαιούχους στους δήμους.

Ο Δήμος Αθηναίων με εκατοντάδες συμβασιούχους του να απολύονται και να επιζητούν παραμονή στην εργασία τους καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις εξής ΜΚΟ που θα γίνουν εργοδότες των νέων συμβασιούχων: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας ΑΘΗΝΑ, ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού ΚΛΙΜΑΚΑ, Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ - EQUAL SOCIETY, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ, - ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ΜΚΟ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ, ΜΚΟ PRAKSIS - Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας. Γράφεται ότι στο Δήμο Αθήνας θα προσληφθούν μέσω των παραπάνω ΜΚΟ συνολικά 1.300 άτομα.

Να σημειώσουμε ότι και σε άλλους δήμους υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες. Ενδεικτικά, o Δήμος Καλλιθέας έχει υπογράψει μνημόνιο με τις ΜΚΟ: PRAKSIS (Πρόγραμμα ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης ή ιατρικής συνεργασίας), Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και EQUAL SOCIETY. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης με τις ΜΚΟ: «Επόμενη Μέρα» και ΚΕΑΝ. Ο Δήμος Αλίμου με τις «Social Axion.eu» και KEAN. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τις ΜΚΟ: ΚΕΑΝ, Νέοι Ορίζοντες Φιλίας, ΚραταΜΕ και ΕΚΠΕΘΕ (Ευρωπαϊκή κοινωνία - πολιτική έκφραση - θεσμών).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: