Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ το έχετε αντιληφθεί, η λέξη που θα κυριαρχήσει τις επόμενες βδομάδες θα είναι το «ευρωομόλογο». Πάμπολλοι, κάθε … χρώματος και φυλής, οι υπερασπιστές του, που προσπαθούν να μας το «πασάρουν» σαν πανάκεια.

Μαζί τους και δεκάδες περισπούδαστοι οικονομολόγοι από κάθε γωνιά της Γης, που σπεύδουν κι αυτοί να πουν τη (θετική κατά κύριο λόγο) γνώμη τους.

Αν προσέξετε, πάντως, οι περισσότεροι ξεκαθαρίζουν ένα πράγμα: Οτι, ακόμη και αν υπάρξει αυτό το «ευρωομόλογο», σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχαστεί η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με άλλα λόγια, τα κράτη να δανείζονται πιο άνετα, πιο σταθερά και χωρίς διακυμάνσεις για να τα δίνουν μετά στις επιχειρήσεις που πρέπει να …«αναπτυχθούν» και οι λαοί να πληρώνουν με απανωτές λιτότητες και απώλεια δικαιωμάτων.

ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ πέφτουν στα δίχτυα της Εφορίας, διαφημίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ενώ το ΣΔΟΕ εντόπισε και μια «φωλιά» φοροφυγάδων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεγάλες επιτυχίες ενάντια στη φοροδιαφυγή.

Τσίμπησαν μεταξύ άλλων έναν κομμωτή, έναν αστρολόγο και ένα – δύο μεγαλογιατρούς. Εύγε.

Μήπως, όμως, θα είχαν την καλοσύνη να μπουν στον κόπο να μας πληροφορήσουν πόσα έσοδα πρόκειται να χάσει η Εφορία και το ελληνικό Δημόσιο από τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων που σχεδιάζουν;

Δε θα ήταν καλό να μας πουν τι θα σημάνει για τα περίφημα έσοδα που τόσο χρειάζεται το κράτος για να φτάσουν το συντελεστή κάτω από το 15% για τις ΑΕ και τις πολυεθνικές;

Γιατί, ακόμη και αν θεωρήσουμε θετικό το να συλλαμβάνεται η παράνομη φοροδιαφυγή, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη … νόμιμη.

Τη φοροδιαφυγή των fast track, των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, των «ρυθμίσεων» για τους βιομήχανους και των «ευνοϊκών διατάξεων» για τις τράπεζες.

Και τούτα, την ίδια στιγμή που ο μικρός αυτοαπασχολούμενος πάει από …περαίωση σε περαίωση λίγο πριν βάλει τελειωτικά το λουκέτο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: