Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Από την 1η Φλεβάρη επανήλθε με οξύτατο τρόπο το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών της Ικαρίας από και προς τα σχολεία τους:
- Οι επαγγελματίες που μεταφέρουν τα παιδιά παραμένουν απλήρωτοι.
- Οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών (οι περσινές) δεν έχουν υπογραφεί.
- Ο Δήμος Ικαρίας παλινωδεί: από τη μια προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση του μεταφορικού έργου, από την άλλη αποφασίζει ότι αποποιείται των ευθυνών του.
- Ωστόσο οι μαθητές μετακινούνται με οποιονδήποτε τρόπο, με τους γονείς τους, με τα πόδια, με ωτοστόπ, ή και καθόλου: παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς από τους γονείς τους, απλά δεν πάνε σχολείο!
- Η παράταση που είχε δοθεί από το υπ. Εσωτερικών ώστε να προετοιμαστούν οι δήμοι και να αναλάβουν το μεταφορικό έργο, λήγει την επόμενη εβδομάδα. Η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί και από την 1η του Μάρτη είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Πολλές ώρες, δεκάδες ώρες διδασκαλίας έχουν χαθεί ήδη και θα χαθούν και πολλές ακόμα: που είναι τώρα το ευαίσθητο υπουργείο το οποίο βλέπει χαμένες διδακτικές ώρες μόνο στις μαθητικές κινητοποιήσεις και σπεύδει να τις καλύψει τιμωρώντας τους μαθητές που αγωνίζονται με μαθήματα τα Σάββατα, με οχτάωρα, με κόψιμο των εκδρομών;

Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η δημοτική αρχή της Ικαρίας (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ) ενώ ψήφισαν τον Καλλικράτη, τώρα διαμαρτύρονται για τις συνέπειές του. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να φορτώσουν τα βάρη στους γονιούς. Άλλωστε η εμπειρία περάσματος των κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους είναι διαφωτιστική για το τι θα ακολουθήσει (βλ. τροφεία κ.α.).

Η μεταφορά των μαθητών δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη αντιλαϊκή λαίλαπα, το φόρτωμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των γονιών. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς! Ένα σχολείο που φορτώνει το κόστος λειτουργίας του στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, συνδέεται με τους καλλικρατικούς δήμους (οι οποίοι λειτουργούν ήδη σε ανταποδοτική βάση), εμπλέκεται με τις επιχειρήσεις.

Κυβέρνηση, Ε.Ε. και κόμματα του ευρωμονόδρομου βάζουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Απαιτούμε να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
- Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των "τοπικών" αρχόντων και των γονιών.
- Καμία σύμπτυξη, συγχώνευση, κατάργηση σχολείου.
- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
- Χρηματοδότηση των σχολείων για κάλυψη όλων των αναγκών τους. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% για την εξασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του.

Καμιά θυσία! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Ικαρία 22 Φλεβάρη 2012
Η γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: