Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κοζάνης του Π.Α.ΜΕ

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κοζάνης του Π.Α.ΜΕ
 
Καλούμε τις ΕΛΜΕ Κοζάνης και Εορδαίας να απορρίψουν την απαίτηση του Υπουργείου και του ΠΥΣΔΕ Κοζάνης για τις υπερωρίες. Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία με άδεια ταμεία υπολειτουργούν και τα κενά είναι χιλιάδες. Τα βάρβαρα μέτρα τσακίζουν τη ζωή μας, μετατρέπουν Παιδεία και Υγεία σε ακριβό εμπόρευμα. Τα ατέλειωτα μέτρα δεν έχουν να κάνουν με χρέη και ελλείμματα. Στόχος τους είναι πάμφθηνη εργατική δύναμη, στο ύψος των μισθών Κίνας, Ινδίας, Βουλγαρίας, ώστε να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

«Κομμάτι» – κριτήριο της διαδικασίας αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αποτελεί και η ανάληψη ή όχι υπερωριών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία αυτή τη στιγμή. Βέβαια τα κενά οφείλονται στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που αντί να διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις και να προσλάβει εκπαιδευτικούς με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, προωθεί προς ψήφιση στη βουλή το «νέο σχολείο» και το τεχνολογικό λύκειο, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών και την «αξιολόγηση».

Στο νομό Κοζάνης τα κενά είναι δεκάδες. Πολλά είναι τα σχολεία που ακόμη και σήμερα οι μαθητές δε διδάσκονται αυτά που πρέπει λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόσφατα μάλιστα, για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του φαινομένου, η διοίκηση της εκπαίδευσης κάλεσε και στην ουσία οδήγησε συναδέλφους να παραιτηθούν από τα μαθήματα ελαστικής απασχόλησης project και υποστήριξης.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες, στάλθηκε έγγραφο σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού, από τον πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ Κοζάνης, με το οποίο στην ουσία διατάσσονται οι διευθυντές να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική, αναγκάζοντας τους συλλόγους διδασκόντων να συμπράξουν στην ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και να γίνουν συνένοχοι σ’αυτή την ιστορία, με την απειλή της αξιολόγησης.

Σκοπός τους είναι η ακόμα παραπέρα μείωση του εργασιακού κόστους, η δημιουργία μέσα από τα σχολεία, με τη συμβολή και των εκπαιδευτικών του αυριανού φτηνού εργατικού δυναμικού και στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει σε φτηνό εργατικό δυναμικό τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς

Η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη καθώς όχι μόνο απαξιώνει το Δημόσιο Σχολείο, την παιδαγωγική διαδικασία, το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση, αλλά δημιουργεί αβεβαιότητα και εργασιακά προβλήματα στον εκπαιδευτικό, δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο του.

Δεν χωράει πλέον καμία αυταπάτη!

Τα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα θα συνεχιστούν, όσο οι εργαζόμενοι δεν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όσο δεν αμφισβητούμε στα έργα και όχι στα λόγια την εξουσία των μονοπωλίων, όσο δεν παραμερίζουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που με τη στάση τους στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Η ζωή έχει αποδείξει ότι οι σημερινές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ έχουν βάλει πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική.

Οι εκπαιδευτικοί σήμερα, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν θέση στο κίνημα.

Θέση ταξική και περήφανη!

Πόση υπομονή μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός που βλέπει το μισθό του να έχει φτάσει στον πάτο μετά από χρόνια δουλειάς, ο αναπληρωτής, ο ωρομίσθιος εκπαιδευτικός που σήμερα μπορεί να εργάζεται αλλά για τον άλλο μήνα ή τον άλλο χρόνο δεν ξέρει τι θα γίνει; Ο εκπαιδευτικός που καλείται να τρέχει από σχολείο σε σχολείο ή να οργανώνει το μάθημα, με δικά του έξοδα για να καλύψει τις ανάγκες μόρφωσης των νέων παιδιών, που αντικρίζει καθημερινά δεκάδες νηστικά παιδιά;

(βλ. καταγγελίες Συλλόγου Διδασκόντων α’βαθμιας εκπαίδευσης Πτολεμαΐδας)

Να βροντοφωνάξουμε: Δεν πάει άλλο!

Απορρίπτουμε συνολικά το Π.Δ. για την αξιολόγηση. Ζητάμε να αποσυρθεί και να την καταργηθούν όλοι οι νόμοι για την αξιολόγηση.

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, την απλήρωτη δουλειά, τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία μας.

Καταγγέλλουμε την υποβαθμισμένη παιδεία που προσπαθούν να επιβάλλουν στα παιδιά της εργατικής τάξης.

Οι Σύλλογοι των διδασκόντων να μη δεχτούν να συμπράξουν στις κυβερνητικές εντολές

Καλούμε τις ΕΛΜΕ Κοζάνης και Εορδαίας να απορρίψουν την απαίτηση του Υπουργείου και του ΠΥΣΔΕ Κοζάνης για τις υπερωρίες, να πάρουν αποφάσεις:

Για 3ωρη στάση εργασίας στο νομό Κοζάνης τη Δευτέρα 11-2-2013.
Οργάνωση πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης σε γονείς, μαθητές για τις επιπτώσεις που θα έχει η αξιολόγηση και η επιβολή υπερωριών στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής και Β’θμιας εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές.

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Ώρα 10:30πμ Κοζάνη: Πεζόδρομος, Πτολεμαΐδα: Παλιό Πάρκο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: