Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Την έλλειψη κτηνιάτρων στα δημόσια κτηνιατρεία αντικαθιστούν ιδιώτες οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για τον μελιταίο πυρετό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 

 
Αφού άφησαν τα κτηνιατρεία χωρίς κτηνίατρους, και οι συμβασιούχοι που λένε ότι θα προσλάβουν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας, βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των κτηνοτρόφων ή πληρώνεις ιδιώτη ή περίμενε … οπόταν έρθει η σειρά σου. Αυτό όμως με τη σειρά του σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος που τα αιγοπρόβατα του δεν είναι εμβολιασμένα δε μπορεί να παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα για εμπόριο, αλλά και δε μπορεί να κάνει εξαγωγή ζώντων αιγοπροβάτων.
 
Δε φτάνει λοιπόν που οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση από τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάνε το κρέας και το γάλα στους εμπόρους, που πληρώνουν πανάκριβα τα εφόδια για την εκτροφή, έρχεται και αυτό για να τους αποτελειώσει.
 
Αυτή είναι όμως η αντιαγροτική πολιτική που υπηρετεί πιστά η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η ΕΕ και όσοι υπερασπίζονται τον Ευρωμονόδρομο, στο όνομα μονοπωλιακών ομίλων που λυμαίνονται την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας.
 
Παρέμβαση, για το μελιταίο πυρετό έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν. Μωραΐτη, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού, με δωρεάν και δημόσια προγράμματα προστασίας των αιγοπροβάτων και συνολικά της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την ηλεκτρονική σήμανση των παραγωγικών ζώων. Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα τονιζόταν:
 
Ο μελιταίος πυρετός (βρουκέλλωση) των αιγοπροβάτων έχει ειδική σημασία τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία και σχετίζεται με το συγκεκριμένο κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Με υπουργική απόφαση η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του νοσήματος ανατίθεται και σε ιδιώτες κτηνιάτρους χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο.
Ωστόσο, το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και 38 χρόνια με αποτελέσματα όχι ανάλογα των προσδοκιών, εξαιτίας υποχρηματοδότησης, ελλιπούς οργάνωσης και στελέχωσης και δευτερευόντως λόγω δυσκολιών εφαρμογής (συνθήκες κτηνοτροφικής παραγωγής).
Η ιδιωτικοποίησή του, πέρα από στρατηγική επιλογή που αφορά όλους τους τομείς του Δημοσίου, επισπεύδεται λόγω πολιτικής απολύσεων, εφεδρειών και απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και λόγω ειδικών πιέσεων από την ΕΕ:
 
-- Για την άρση της ΠΟΠ της φέτας, για την οποία γίνεται «οικονομικός πόλεμος», με πρωταγωνίστριες χώρες της Β. Ευρώπης με σχετικά συμφέροντα (η ηλεκτρονική σήμανση και η πιστοποίηση εμβολιασμού θα είναι, έστω και τυπικά, προϋποθέσεις για να πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι γάλα σε τυροκομείο και γι' αυτό για να διαθέσει το τυρί του, φέτα κ.λπ.)
 
-- Για πρόστιμα, τουριστικές οδηγίες που σχετίζονται με το νόσημα από άποψη της δημόσιας υγείας, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα.
 
Αυτά τα ζητήματα έχουν στενή σχέση με την αιγοπροβατοτροφική παραγωγή της χώρας και τα προϊόντα της και ειδικά συνέπειες στους μικρούς και μεσαίους φτωχούς κτηνοτρόφους, που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους.
 
Αφού το κόστος επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο και γενικά (υποχρεωτικά για σφαγή και μετακίνηση) αλλά και ειδικά για τη διάθεση του γάλακτος σε τυροκομεία, απαιτούνται για να το διαθέσει εμβολιασμός και φυσικά ηλεκτρονική σήμανση.
 
Επίσης, το κόστος του εμβολιασμού θα το επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι, αφού το κράτος πέρα από το κόστος του εμβολίου, ως βιολογικό παρασκεύασμα, δε θα πληρώνει τίποτα.
Αφορά, επίσης, άμεσα τη δημόσια υγεία, αφού η ουσιαστική εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει στο χαμηλό εργασιακό κόστος.
Οι δημόσιες υπηρεσίες, που υποτίθεται ότι θα ελέγχουν «δειγματοληπτικά» την εφαρμογή του, ελάχιστες δυνατότητες θα έχουν να το κάνουν.
 
Ταυτόχρονα, στο χώρο παροχής υπηρεσιών για τα αντίστοιχα προγράμματα και όχι μόνο ανοίγεται ο δρόμος για την «τζάμπα» ή κακά αμειβόμενη εργασία. Από την άλλη, ανοίγεται ο δρόμος συγκέντρωσης του επαγγέλματος. Ορισμένες εταιρείες θα μπουν ακόμη πιο δυναμικά στο χώρο για να τον μονοπωλήσουν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ ζητούσε από την κυβέρνηση:
 
• Δωρεάν δημόσια προγράμματα πρόληψης ζωοανθρωπονόσων, ειδικά της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και συνολικά προστασίας της κτηνοτροφίας. Επιδοτούμενη - δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των παραγωγικών ζώων για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.
 
• Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού, με προσλήψεις και ικανοποιητικές αμοιβές και δικαιώματα για τα προγράμματα πρόληψης και συνολικά για την επιστημονική στήριξη του μικρού και μεσαίου κτηνοτρόφου, στον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων, ειδικά ζωικής προέλευσης.

πηγή: Εφημερίδα "Νέο Εμπρός" www.neo-empros.net

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Χαράτσι ακόμη και στον αέρα που αναπνέει ο αγρότης και ο εργαζόμενος θα βάλουν!
Μονάχα ο αγώνας θα γεννήσει την ελπίδα και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι αυτό, τόσο το καλύτερο για τις ζωές μας...