Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη. «Στο μπόι του παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη»

«Στο μπόι του παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη»
Αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη
«Η ζωή άρχισε από τότε που μπήκα στο Κόμμα μου». «Διάλεξα να είμαι κομμουνιστής. Αισθάνομαι υπερηφάνεια για το Κόμμα, για τις εκατοντάδες χιλιάδες τους συντρόφους, που αποτελούν τον κορμό του μεγάλου δέντρου του μέλλοντος. Από αυτό αντλούμε όλη τη δύναμη για την τελική δικαίωση των αγώνων και θυσιών του λαού μας. Από τη ζωοδότρα πηγή αυτού του λαού παίρνουμε εμείς οι καλλιτέχνες το υλικό, που το κάνουμε λόγο, εικόνα, ποίηση, μουσική, θέατρο και ό,τι άλλο βοηθά στην καλυτέρευση του νου και της ψυχής».
 
Τα παραπάνω λόγια του Μάνου Κατράκη, του πολυδιάστατου ανθρώπου, κομμουνιστή καλλιτέχνη, αποτελούν έναν οδηγό όταν «στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει».
Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει σαφή προσανατολισμό στην προβολή του έργου των νέων δημιουργών που στέκονται απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Τέχνης, απέναντι στις προσπάθειες η Τέχνη να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο λαό αντί να συναντήσει τις ανησυχίες του, να εκφράσει τους αγώνες του. Στο πλαίσιο αυτό, στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη η ΚΝΕ πραγματοποιεί, λίγες μέρες πριν το κεντρικό τριήμερο Φεστιβάλ, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι.

Ο Μάνος Κατράκης στήριξε το Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα, συμμετέχοντας και παρουσιάζοντας έργα μεγάλων δημιουργών. Πιστεύοντας πάντα πως η Τέχνη δεν υπάρχει από προσωπική ανάγκη για έκφραση, αλλά ως σπουδαίο κοινωνικό λειτούργημα που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κοινωνίας, έστρεψε την τέχνη του και τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση υψηλών στόχων, σκοπών και προοπτικών.
Οι νέοι του σήμερα που δεν είδαν τον μεγάλο καλλιτέχνη να απαγγέλλει στη σκηνή του Φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την παρακαταθήκη του έργου του, μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει αρχές Σεπτέμβρη η ΚΝΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Παρουσιάζοντας θεατρικές ομάδες νέων καλλιτεχνών που το έργο τους δε βολεύεται στα γρανάζια του συστήματος, προβληματίζονται, σχολιάζουν και θίγουν θέματα από την επικαιρότητα, από τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, εμπνέονται από τη δύναμη του ανθρώπου που όταν την κατανοεί και παλεύει συλλογικά μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη: 7 μ.μ. «Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει», του Λουίς Σεπούλβεδα, ομάδα «ΕΝΑΕΡΙΤΕΣ». 9 μ.μ. «Μήδειας μπούρκα», του Αντρέα Φλουράκη, Θεατρική Ομάδα «Οι Μέρες Πριν Ερθεις».

Τρίτη 2 Σεπτέμβρη: 7 μ.μ. «Ζωή μου ο Matthew», ομάδα «KQINO-A». 8.30 μ.μ. «5½ ιστορίες για την κρίση», ομάδα «ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ».

Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη: 7 μ.μ. «Σαν Αϋλο Πετούμενο», της Γιώτας Φωτιάδου - Μπαλαφούτη, Ερευνητική και Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυός Τόποι - Αννας Λάζου. 8.30 μ.μ. «Αγγέλα», του Γιώργου Σεβαστίκογλου, Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: