Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Συνεχίζει ο Πελετίδης ! Τώρα μας κάνει "ρεζίλι" και στη Γαλλία !

«Πάτρα, ο Έλληνας επαναστάτης»: Οι Γάλλοι φοιτητές του Μπορντό και το αφιέρωμα που έκαναν. 
Το περιοδικό για την επίσκεψη τους στην Aχαϊκή πρωτεύουσα και για την συνάντηση τους με τον Κώστα Πελετίδη εκδόθηκε

«Visó Grèce : Patras, la rebelle Hellène».  

Είχαμε γράψει ότι οι Γάλλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό, θα βρίσκονταν στην Πάτρα, προκειμένου με βάση το πρόσωπο του κομμουνιστή Δήμαρχου της, Κώστα Πελετίδη, να κάνουν ένα αφιέρωμα για το περιοδικό τους.

Οι φοιτητές, βρέθηκαν στην Πάτρα, την περίοδο του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, έμεναν για αρκετές μέρες στην πόλη, ερχόμενοι σε επαφή με τον Κώστα Πελετίδη, ζώντας από κοντά την καθημερινότητα του, αλλά και βλέποντας τα θέματα που απασχολούν την Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το περιοδικό, λοιπόν, του Πανεπιστημίου του Μπορντό και το αφιέρωμα στην Πάτρα και στον Δήμαρχο της εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες και δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση του, στην σελίδα του Πανεπιστημίου στο διαδίκτυο. 

Ο τίτλος του τα λέει όλα: «Visó Grèce : Patras, la rebelle Hellène». Το αφιέρωμα είναι 52 σελίδες για την Πάτρα, όπου μεγάλο μέρος είναι στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Στο εξώφυλλο του περιοδικού έχουν βασικό τίτλο «Πάτρα, ο Έλληνας επαναστάτης» που παραπέμπει στον Δήμαρχο, καθώς όπως λέει αντιστέκεται στο σύστημα της σκληρής λιτότητας που έχουν επιβάλλει Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και ο Τσίπρας.

Στον υπότιτλο του εξώφυλλου γράφει  «SYRIZA NON MERCI», δηλαδή σαν να ρωτούν τον Δήμαρχο «θα πάρετε Σύριζα;» κι αυτός απαντά: «Σύριζα, όχι ευχαριστώ». Γράφουν ακόμη ότι ο κομμουνιστής Δήμαρχος πάει κόντρα στο σύστημα, προσπαθεί να αποφύγει τη μέγγενη που πνίγει κάθε έναν που δεν υποτάσσεται στις αποφάσεις των Βρυξελλών και επιχειρεί να σχεδιάσει ένα διαφορετικό μέλλον για την πόλη του.

Τα κλειστά εργοστάσια, η πορεία, οι πόροι και το Καρναβάλι

«Πάτρα, ο Έλληνας επαναστάτης»: Οι Γάλλοι φοιτητές του Μπορντό και το αφιέρωμα που έκαναν (pics)Στη συνέχεια το αφιέρωμα περιγράφει τις εικόνες ανέχειας, φτώχειας και ανεργίας στην πόλη, με τα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων κλειστά κι ερειπωμένα και αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, χιλιάδες άνεργοι και εξαθλιωμένοι πολίτες θα πάνε με τα πόδια στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν στην εξουσία, που δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας υπέρ των ανέργων και των οικογενειών τους.

Μετά οι Γάλλοι φοιτητές γράφουν ότι ο Δήμος Πατρέων διαχειρίζεται ελάχιστους πόρους και με αυτά τα λίγα ο Κώστας Πελετίδης προσπαθεί να κρατήσει όρθια την πόλη του, παλεύοντας σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Αναφέρουν ως παράδειγμα ότι, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, μόνο το 4% επενδύονται στον Πολιτισμό, αλλά επισημαίνουν ότι παρά ταύτα ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις ανάγκες προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το Καρναβάλι, για τη μαζικότητα, τη συμμετοχή και την ευρηματικότητα. Λένε πως επέλεξαν αυτή τη φωτογραφία για το εξώφυλλο, επειδή ενθουσιάστηκαν από τη θεματολογία του καρνάβαλου. Έφτανε, λένε, ένα άρμα (του καρνάβαλου) για να στείλει πολιτικά μηνύματα στους ισχυρούς, αφού απεικονίζεται η πραγματικότητα με τα μνημόνια και τα κέρδη των ολίγων, αλλά και η δυστυχία των πολλών.

«Πάτρα, ο Έλληνας επαναστάτης»: Οι Γάλλοι φοιτητές του Μπορντό και το αφιέρωμα που έκαναν (pics)
Γιατί οι Γάλλοι φοιτητές επέλεξαν την Πάτρα για το αφιέρωμα αυτό
Τέλος, λένε, πως επέλεξαν την Πάτρα όχι τυχαία. Ήξεραν πως έχει εκλέξει κομμουνιστή Δήμαρχο και ήθελαν να δουν πως επιβιώνουν οι κάτοικοι, σε καθεστώς εξοντωτικής λιτότητας, ακραίας φτώχειας και πρωτοφανούς ανεργίας, έχοντας στο πηδάλιο του Δήμου μια δημοτική αρχή κομμουνιστικής αντίληψης.  Από αυτά που είδαν κι έζησαν, συμπέραναν, πως αυτός ο λαός αντιστέκεται, δεν υποκύπτει, ούτε παραδίνεται.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα των Γάλλων φοιτητών όπως έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.

αναδημοσίευση από www.patrasevents.gr - την είδηση την είδαμε αρχικά στο Manos Doukas

Δεν υπάρχουν σχόλια: