Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Νικόλαος Αποστολάκης, ο ΕΑΜίτης παπάς που τα «εθνικόφρονα» αποβράσματα λιάνισαν και πέταξαν στο γκρεμό

Οι Μάυδες του Γύπαρη του έβγαλαν τα μάτια, τα δόντια, του έκοψαν τα γεννητικά όργανα και μετά τον σκότωσαν, τον διαμέλισαν και τον πέταξαν στον «Κόκκινο Γκρεμό», κοντά στις φυλακές Καλαμίου, ενώ η σύζυγός του εκτοπίστηκε και τα πέντε παιδιά τους συνέχισαν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές σπουδές τους…

Ο ΕΑΜίτης αγωνιστής παπα-Νικολής / Νικόλαος Αποστολάκης
Ο αγωνιστής παπάς Νικόλαος Αποστολάκης, από το χωριό Νεροχώρι Αποκορώνου, είχε πάρει μέρος ενεργό στην Εαμική Εθνική Αντίσταση προσφέροντας το σπίτι του για τη σύγκληση πλατιών συσκέψεων των στελεχών του ΕΑΜ της επαρχίας Αποκορώνου.

Για την πλούσια πατριωτική δράση του δεν έχαιρε εκτίμησης από μέρους της Επισκοπής Κυδωνίας και Αποκορώνου και πολύ περισσότερο από την ντόπια αντίδραση. Με την δικαιολογία ότι οι αντάρτες είχαν πάρει λάδι από την εκκλησία του χωριού, ενέργεια για την οποία είχε πλήρη άγνοια, παρακρατική συμμορία τον άρπαξε μια νύχτα από την αγκαλιά της γυναίκας του, τον έβαλαν σ’ ένα φορτηγό κι αφού του έγδαραν τα χέρια, τον έβαλαν και έψαλλε ο ίδιος τη νεκρώσιμη ακολουθία και μετά τον έριξαν στον «Κόκκινο γκρεμό», κοντά στις φυλακές Ιτζεδίν. 
Η γυναίκα του, που έμεινε μόνη με τα πέντε ορφανά, μάζεψε τα μυαλά του και τα έδεσε σ’ ένα μαντίλι. Μετά από ένα μήνα η ελληνική εφημερία της Αμερικής «Ελληνο-Αμερικάνικο βήμα» στην πρώτη σελίδα είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία του παπα-Νικολή, και το ιστορικό της φρικτής εκτέλεσης του με τον παρακάτω τίτλο: «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ. ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΚΡΕΜΟ. ΕΔΕΣΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ Σ’ ΕΝΑ ΜΑΝΤΗΛΙ».

Την επόμενη μέρα του ανείπωτου δράματος η εφημερίδα «Κήρυκας» πανηγύριζε για το μεγάλο κατόρθωμα των παλικαριών της εθνικοφροσύνης…

Τις παραπάνω πληροφορίες διαβάζουμε σε φυλλάδιο των Τομεακών Επιτροπών Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, που αναφέρεται σε αγωνιστές της περιοχής και κυκλοφόρησε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 70 από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η ιστορία του αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ, Νικολή Αποστολάκη και το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα του μοναρχοφασισμού, ξαναζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «Ο Ελκώμενος επί Κρημνού», που προβάλλεται από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
 
Η είδηση του φόνου από την εφημερίδα “Κύρηξ” (3 Αυγούστου 1947) η οποία στήριζε απροκάλυπτα τους παρακρατικούς. Πηγή εικόνας: efsyn.gr

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν ή είχαν ακούσει για τον παπα-Νικόλαο Αποστολάκη. Ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) μεταξύ άλλων θα πει: «Εβδομήντα χρόνια μετά, ευτυχώς, ζουν άνθρωποι που τον θυμούνται. Ναι, ασφαλώς επιδίωξα και συνάντησα επιζώντες από «την άλλη πλευρά», οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να μιλήσουν. Αντιθέτως, από τη μεριά των «ηττημένων» υπήρχε προθυμία να συμβάλουν με τις μαρτυρίες τους στο χρονικό της φρίκης που κατέγραφα. Οι απόγονοι των «άλλων» υπάρχουν και δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι από αυτούς είναι τα πρωτοπαλίκαρα των χωριών που υποδέχονται «με μπαλοθιές» τους αρχηγούς ή τους βουλευτές που παραδοσιακά ψηφίζουν»…

Στην ίδια συνέντευξη διαβάζουμε επίσης ότι το φρικιαστικό έγκλημα διαπράχτηκε από την ομάδα παρακρατικών του Παύλου Γύπαρη (Μάυδες του Γύπαρη), που βασάνισαν απάνθρωπα τον ΕΑΜίτη ιερέα «του έβγαλαν τα μάτια, τα δόντια, του έκοψαν τα γεννητικά όργανα και μετά τον σκότωσαν, τον διαμέλισαν και τον πέταξαν στον «Κόκκινο Γκρεμό», κοντά στις φυλακές Καλαμίου», ενώ «η σύζυγός του εκτοπίστηκε από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνέχισαν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές σπουδές τους».

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ, από τη New Star:


«Ο Εμφύλιος παραμένει ένα θέμα-ταμπού για πολλούς, ιδίως στις τοπικές μικρές κοινωνίες όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο δεν αποτελεί προκατάληψη για τις οικογένειες των κομμουνιστών που χάθηκαν, αυτοί δεν σιωπούν, αντιθέτως διψούν να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών τους με κάθε ευκαιρία», τονίζει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Ο Ελκώμενος επί Κρημνού» Κώστας Νταντινάκης και προσθέτει: «Εξάλλου ο μόνος πολιτικός χώρος που νοιάζεται και οργανώνει εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης είναι το ΚΚΕ. Είδατε εδώ και δύο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κανένα κρατικό ενδιαφέρον ενάντια στη λήθη της ιστορίας; Εκτός κι αν θεωρήσουμε ως τέτοιο τα τριαντάφυλλα του πρωθυπουργού στην Καισαριανή»…

Ο Αποκόρωνας αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, δίνοντας πολλούς νεκρούς στη μάχη απέναντι στο φασισμό και τη ντόπια αντίδραση. Σήμερα που η ιστορία παραχαράσσεται και έχουν το θράσος οι απόγονοι των Χιτών, των Ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής να αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες του λαού, πρέπει να θυμόμαστε όλους αυτούς που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους τόσο στη πάλη ενάντια στο φασισμό όσο και για να γίνει ο λαός αφέντης στο τόπο του.

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη είναι μια σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των πραγματικών γεγονότων εκείνης της εποχής του τόπου μας. Η προβολή έγινε στο θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη», Τετάρτη 21 του Φλεβάρη, στις 8.00 μ.μ. - είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: