Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απέναντι στις ανάγκες εργαζομένων και νησιωτών

Τα γεγονότα στη Σαμοθράκη όπου ο πολυήμερος αποκλεισμός του νησιού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω του καλοκαιριού, έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, είναι καταδεκτικά μιας πολιτικής που κυριολεκτικά δεν δίνει δεκάρα για τις ανάγκες του λαού.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΝΔ για διατήρηση αλλά και επέκταση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, την παράδοση λιμανιών και υποδομών σε ιδιώτες για να στηριχτούν τα κέρδη τους.

Στρατηγική σύμπλευση κι εδώ με την προηγούμενη κυβέρνηση που έφερε δήθεν το «μεταφορικό ισοδύναμο» για τις «ανάγκες των πολλών», αλλά τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο από συνέχιση την αντιλαϊκής πολιτικής που έφερε μπόλικο ούριο άνεμο στα πανιά των εφοπλιστών.

Έτσι, φτάσαμε για μια ακόμη χρονιά να βιώνουν οι νησιώτες πολύωρες καθυστερήσεις ή ακόμα και τον αποκλεισμό των λιμανιών, εξαιτίας των σαπιοκάραβων που επιδοτούν με εκατομμύρια οι κυβερνήσεις τους.

Κι όλα αυτά όταν λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επέβαλαν αυξήσεις μέχρι και 35% για όλο σχεδόν το Αιγαίο, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά για εργατικές-λαϊκές οικογένειες, ενώ οι μισθοί και οι όροι εργασίας των ναυτεργατών που κυριολεκτικά λιώνουν με 16ωρα κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, εντείνουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευσή τους.

Σε μια χώρα όπου οι διακοπές και οι αναψυχή είναι μόνο για ελάχιστους, με δεκάδες εκατομμύρια ξένους επισκέπτες να γεμίζουν νησιά και ηπειρωτική χώρα, η διανησιωτική σύνδεσή με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων, με μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων, αποτελεί άμεση ανάγκη και άρα στόχο για ανυποχώρητη πάλη των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: