Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ EUROBANK

Στις αρχές του Δεκέμβρη, πέσαμε από τα σύννεφα (!) όταν μάθαμε ότι μια καθώς πρέπει τράπεζα... απασχολούσε παράνομα 180 υπαλλήλους.
'Οπως μας πληροφορεί η Ελευθεροτυπία (3/12/2010):

" Περισσότεροι από 180 εργαζόμενοι απασχολούνταν παράνομα χθες βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Νέα Ιωνία.
Το θέμα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας αποκαλύφθηκε έπειτα από έφοδο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε αστυνομικά οχήματα να κλείσουν τις εξόδους, προκειμένου να ελεγχθεί ο αριθμός των παρανόμως απασχολουμένων.
Για την παράνομη εργασία -ημεδαπών υπαλλήλων της τράπεζας- χωρίς υπερωριακή αμοιβή, χωρίς καταβολή εισφορών και χωρίς αναφορά στο βιβλίο απασχολουμένων το ΣΕΠΕ συνέταξε έκθεση, η οποία θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΠΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση του σώματος, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και αυτό «είναι δείγμα για το πώς εννοεί την εφαρμογή των νόμων το ΣΕΠΕ».
Να σημειωθεί ότι με βάση όλες τις νομοθετικές προβλέψεις και όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που προβλέπονται και εάν ακόμη η τράπεζα είχε εκμεταλλευτεί κάθε ρύθμιση και είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους στις 6 και 15' το βράδυ. Η «καταδρομική» ενέργεια του ΣΕΠΕ εξελίχτηκε μισή ώρα αργότερα και η σχετική έκθεση αναφέρει ως ώρα παράνομης εργασίας την 18.50'
".

Η περίπτωση αυτή της Eurobank, αλλά και πολλών άλλων τραπεζών, όπως ήταν φυσικό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης. Το πρόστιμο που(θα) επιβλή-θηκε(θεί) θα ακολουθήσει την γνώριμη οδό των ενστάσεων, προσφυγών και στο τέλος του συμβιβασμού όπου το καταβαλλόμενο ποσό θα είναι πολλές φορές μικρότερο από το καταλογισμένο αρχικά.

Αυτά είναι τα λίγο πολύ γνωστά της ιστορίας...

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι προκειμένου η τράπεζα να εκδικηθεί αυτόν/αυτούς που κατήγγειλαν στο ΣΕΠΕ το καθεστώς γαλέρας, εφαρμόζει πλέον "αμίληκτη" και "απόλυτη, χωρίς εξαιρέσεις" πολιτική σε θέματα προσέλευσης, παρουσίας και αξιολόγησης. Αυστηρή ώρα προσέλευσης που δεν παίρνει ούτε καθυστέρηση δευτερολέπτου, συστάσεις (προφορικές και γραπτές), απολύσεις που βαφτίζονται "αποχωρήσεις", παράλογες απαιτήσεις για επίτευξη όγκου δουλειάς και αν καταφέρει κάποιος να πιάσει τον στόχο τότε σίγουρα "η δουλειά του έχει λάθη". Διευθυντές που φοβούνται και την σκιά τους, που θέλουν να φανούν βασιλικότεροι.. των μετόχων. Συνεχείς απειλές, εκφοβισμοί και υπενθυμίσεις ότι αυτό που έγινε θα το πληρώσουν...

Τι πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί σε αυτή την περίπτωση (και εκατοντάδες παρόμοιες); Εγώ έχω ένα στο μυαλό μου...
Ισχυρότερο και πιο μαζικό Π.Α.ΜΕ και Ομοσπονδίες-Συνδικάτα με σαφή προσανατολισμό προς το συμφέρον μας. Αυτό το "πρόστιμο" τρέμουν γιατί ξέρουν ότι αυτό δεν μπαίνει στο τραπέζι του συμβιβασμού... Όσο καταλογισθεί τόσο θα αποδοθεί !!!

Aristeri Poria



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2011 !
ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΈΣ !

Aristera sti Mitilini είπε...

2011 ευχές...
Αντίστασης και Ξεσηκωμού