Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΙΑ
Στη μέγγενη οι παροχές για τον τοκετό

Τα πάνω κάτω φέρνει η αντιλαϊκή επίθεση όσον αφορά τον τοκετό και τις σχετικές με αυτόν παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ασφαλισμένες. Μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις θα βρεθούν οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι φτωχές αγρότισσες, τα νέα ζευγάρια καθώς από τα πρώτα του βήματα ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βαδίζει στο δρόμο των περικοπών.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα δημοσιευθέντα κανονισμό παροχών του, το επίδομα τοκετού αποτελεί πλέον παρελθόν για τις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια. Επιπλέον, η τιμολόγηση με βάση το σύστημα των «Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων» (ΚΕΝ), με τα οποία τα δημόσια νοσοκομεία θα πωλούν τις υπηρεσίες τους, επιφέρει υπέρμετρες αυξήσεις στο κόστος του τοκετού, που επιβαρύνει τελικά πολλαπλά τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις ανασφάλιστες.

Οι ασφαλισμένες των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και υπάγονται στον ενιαίο κανονισμό παροχών του, η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία των γυναικών, αντιμετωπίζουν τα νέα χειρότερα δεδομένα, ενώ σε ακόμα δυσμενέστερη θέση βρίσκονται όσες είναι ανασφάλιστες.

Ψαλιδίζουν βασικές παροχές

Μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλλαν στις ασφαλισμένες το επίδομα τοκετού. Με αυτό το χρηματικό βοήθημα οι νέες μητέρες κάλυπταν κάποια από τα πρώτα έξοδα των ίδιων και των νεογέννητων παιδιών τους. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΔ και το ΙΚΑ χορηγούσαν επίδομα που σε περίπτωση μονής κύησης ήταν 1.000 ευρώ και οι ασφαλισμένες πλήρωναν με αυτό τα έξοδα της μαιευτικής περίθαλψής τους.
Μικρότερα ποσά χορηγούσαν ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, 450 και 800 ευρώ αντίστοιχα στις αγρότισσες και στις αυτοαπασχολούμενες.
Το κόστος της μαιευτικής περίθαλψης στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού σε δημόσιο μαιευτήριο κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το ύψος του επιδόματος. Στην πράξη επομένως έμενε ένα υπόλοιπο, το οποίο αποτελούσε μια μικρή βοήθεια που οι νέοι γονείς αξιοποιούσαν για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της εγκυμοσύνης και της γέννησης του παιδιού.
Στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ μπορεί να έμεναν περίπου 700 ευρώ, στις ασφαλισμένες του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ γύρω στα 200 και τα 500 ευρώ αντίστοιχα.

Πλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, το χρηματικό βοήθημα θα ανέρχεται σε 900 ευρώ (σε 1.200 και 1.600 ευρώ για τη δίδυμη και την τρίδυμη κύηση) και θα έχει αποδέκτες μόνο τις ασφαλισμένες που επιλέγουν ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα που δεν είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και δεν τιμολογεί με βάση τα ΚΕΝ.
Το ποσό αυτό είναι κατά 100 ευρώ ψαλιδισμένο σε σύγκριση με το επίδομα του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ και αποδεικνύεται ούτως ή άλλως ανεπαρκές, αφού ένας φυσιολογικός τοκετός στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζει, μαζί με την αμοιβή του γιατρού, τουλάχιστον 3.500 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως οι γυναίκες θα επιβαρυνθούν το λιγότερο 2.500 ευρώ ή 3.000 ευρώ στην περίπτωση καισαρικής. Η διατήρηση του επιδόματος για τοκετό στον ιδιωτικό τομέα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως πριμοδότησή του.

Νοσήλια πολλαπλάσιου κόστους

Η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ενισχύεται προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, αφού έχει περικοπεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση. Αυτό προωθείται με την κοστολόγηση του τοκετού με βάση τα ΚΕΝ. Ουσιαστικά, πρόκειται για τιμολόγηση ενός πακέτου παροχών ανάλογα με το είδος της νόσου και σε συνδυασμό με συγκεκριμένο αριθμό ημερών νοσηλείας για κάθε περίπτωση. Με βάση τα ΚΕΝ, που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν 7 περιπτώσεις τοκετού που τιμολογούνται από 872 έως 2.171 ευρώ, ξεκινώντας από το φυσιολογικό τοκετό και ανεβάζοντας το κόστος ανάλογα με το είδος του.
Οι μέρες νοσηλείας κυμαίνονται από 3 έως 7 και για κάθε επιπλέον μέρα σε περίπτωση επιπλοκών από αυτές που προβλέπονται η κοστολόγηση ξεκινά από 75 ευρώ και φτάνει έως 200 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τη διαβάθμιση της θέσης στην οποία γίνεται η νοσηλεία.
Οι τιμές των ΚΕΝ αντιπροσωπεύουν τεράστια αύξηση σε σχέση με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος ενός φυσιολογικού τοκετού που υπολογιζόταν περίπου σε 250 - 300 ευρώ τώρα ανέρχεται σε 872 ευρώ.

Τα αυξημένα αυτά νοσήλια καλούνται να τα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, και μάλιστα οι πληρωμές των ποσών αυτών στον ιδιωτικό τομέα που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι αυξημένες κατά 20%. Με τον τρόπο αυτό τα Ταμεία οδηγούνται σε επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, που ήδη είναι άσχημη λόγω της υποχρηματοδότησης και της διαχρονικής τους λεηλασίας από το κράτος και την εργοδοσία.
Ο στραγγαλισμός των Ταμείων είναι βέβαια σε βάρος των ασφαλισμένων, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι εισφορές και οι απευθείας πληρωμές, να μειωθούν οι παροχές τους. Ο δρόμος που δείχνει ο ΕΟΠΥΥ είναι σαφής: Από τη μια περικοπές και ψαλίδισμα των παροχών στο όνομα της οικονομικής βιωσιμότητας των Ταμείων και από την άλλη περισσότερο χρήμα που κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα, συμβεβλημένο και μη.

Είναι άξιο απορίας πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τα νοσήλια - φωτιά οι γυναίκες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη μετά την απόλυσή τους, το κλείσιμο του μαγαζιού τους, οι γυναίκες που ανήκουν σε οικογένειες ανέργων αλλά και οι μετανάστριες.
Όλο και περισσότερες ανασφάλιστες γυναίκες θα στερούνται τη δυνατότητα να γεννήσουν ακόμα και στο δημόσιο μαιευτήριο καθώς το αυξημένο κόστος θα κρατά τις πόρτες του κλειστές. Στο έδαφος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του παιδιού, κίνδυνοι που πηγάζουν τόσο από το απαγορευτικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας όσο και από την παροχή των υπηρεσιών αυτών με κυρίαρχο κριτήριο πόσο πιο φθηνά θα κοστίσουν στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Η νέα τιμολόγηση των ΚΕΝ και ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ με όσα προβλέπουν για τον τοκετό επιβαρύνουν επιπλέον τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, που δεν καλύπτονται όλες από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας στον τομέα αυτό πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να ενταθεί η πάλη για ανάπτυξη δημόσιων μαιευτηρίων, για να μη γίνει καμία συγχώνευση, κατάργηση ή παραχώρηση μαιευτικών κλινών για εκμετάλλευση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να μην αποκλείεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας καμία γυναίκα.

Το επίδομα τοκετού χρειάζεται να παρέχεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες. Να είναι στο ύψος των 1.000 ευρώ, των 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ στη δίδυμη και την τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η παροχή αυτή πρέπει να συνοδεύεται από άδεια μητρότητας πληρωμένη και με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες το επίδομα τοκετού αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.

Ευ. Χαϊντ. www.rizospastis.gr , 4 Δεκ. 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: