Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ "ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ"

Οι καλύτερες πολιτικές εκπομπές που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, ώστε να καταλάβει πλήρως τι γίνεται γύρω του, είναι αυτές που πραγματοποιούνται στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Με σκηνική παρουσία της δεκαετίας του `80 (σκέτη καλτίλα δηλαδή) και πολιτικούς εκπροσώπους Β' και Γ' διαλογής, οι συζητήσεις δεν μπορούν (όσο και να προσπαθούν) να κρύψουν την σαπίλα που βρίσκεται απο πίσω ...

Έτσι και εγώ παρακολούθησα χθες βράδυ, την εκπομπή "Πολιτική Γυμναστική" απο το τοπικό κανάλι της Πάτρας, το Patra TV, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Αδαμάντιου Πολέμη, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο (wannabe Πρετεντέρης), Νίκο Ξανάλατο. Θέμα της συζήτησης (μα τι άλλο), το "κίνημα της πατάτας"! Το κύριο στοιχείο που με ερέθισε πολιτικά, ώστε να αναρτήσω το συγκεκριμένο θέμα, ήταν η σύσταση του πάνελ της εκπομπής ...



Στην μέση ο δημοσιογράφος που λέγαμε, ο οποίος φυσικά και εκπροσωπεί την ιδιοκτησία του σταθμού.

Πάνω αριστερά ο Νίκος Καρακίτσος, ιδιοκτήτης της αλυσίδας Super Market, Κρόνος Καρακίτσος ΑΕΒΕ, ο οποίος εκπροσωπεί το τοπικό κεφάλαιο μη χέσω ... Η αλυσίδα του αποτελείται από 16 καταστήματα στην αστική περιοχή της Πάτρας, με τζίρο που φτάνει τα 34 εκατ. € για το 2010 κατάσσοντάς την στην θέση Νο27, στον κλάδο της.

Πάνω δεξιά, ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος της Πάτρας, μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα αυτός ο κύριος έχει αναλάβει (πιθανώς με εντολή του κόμματός του) την τοπική έκφραση του "κινήματος" υπερ των ελληνικών προϊόντων ... στο οποίο φυσικά ανήκει και ο κύριος Καρακίτσος με την αλυσίδα του.

Κάτω δεξιά, η ατραξιόν της βραδιάς, ο "κύριος" Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος της δίοικησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μέλος της ΠΑΣΚΕ, και πρόεδρος του εργοδοτικού σωματείου του Καζίνο στο Ρίο, στον οποίον έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Ο τύπος αυτός αποτελεί διαμάντι για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της περιοχής, με πάμπολλες επιτυχίες κατά των εργαζομένων, που τον τελευταίο καιρό και ελέω του πασοκικού Τιτανικού, φλερτάρει με διάφορες "ανεξάρτητες" πολιτικές κινήσεις, στον ευρύτερο πάντα "πασοκικό" χώρο (ξέρετε τώρα, Οικονόμου, Κουβέλη κλπ). Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν με την ιδιότητα του οργανωτή μιας διαδικτυακής σελίδας προώθησης του "κινήματος της πατάτας" και οργάνωσης διαδικτυακής δημοπράτησης.

Κάτω στην μέση, ο έμπορος Αλέξανδρος Βρακατσέλης, οργανωτής της διαδικτυακής παραγγελίας στην περιοχή των Πατρών, του"κινήματος της πατάτας". Βέβαια ο κύριος Βρακατσέλης, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έντονη δραστηριότητα και στο κίνημα των αγανακτισμένων, στις "λαϊκές συνελεύσεις" της πλατείας, όπως επίσης συμμετέχει στο γνωστό μας Αριστερό Βήμα.

Και κάτω αριστερά, ο αγρότης Θανάσης Χελάκης, ο μόνος δηλαδή παραγωγός πατάτας του πάνελ, ο οποίος είναι γνωστός στην περιοχή για την συνδικαλιστική του δράση ως στελέχους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Η εκπομπή φυσικά και είχε ως στόχο να αναδείξει το "κίνημα" της πατάτας ως την ανώτατη μορφή αντίστασης του λαού, απέναντι στην νέα κατηγορία "αντιπάλων" της δυαδικής κομικ-οτραγικής αστικής προπαγάνδας, τους μεσάζοντες. Λες και ανακαλύπτουμε σήμερα τους εμπόρους και το εμπορικό κεφάλαιο, λες και οι μεσάζοντες εμφανίστηκαν ως παραπροϊόν του Καπιταλιστικού συστήματος. Και εαν θεωρείτε πως τα Super Market, είναι οι κατεξοχήν "μεσάζοντες", κάνετε λάθος ... καθώς στην εκπομπή αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως μιλάμε για τους μεσάζοντες μεταξύ του παραγωγού και του Super Market (!!!) και φυσικά τους μικροεμπόρους της λαϊκής αγοράς.

Άνετος ο κ. Καρακίτσος, δήλωσε πως δεν τον ενοχλεί το "κινημα της πατάτας" αλλά θεωρεί πως όλο αυτό θα ξεφουσκώσει πολύ γρήγορα, εαν δεν οργανωθεί σωστά. Και όταν λέει σωστά, εννοεί τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, όπου τα Super Market θα αγοράζουν απευθείας απο τον παραγωγό. Εεεε ? Μιλάμε για κίνηση ΜΑΤ απέναντι στους "μεσάζοντες".

Από την άλλη ο Δ. Καραγεωργόπουλος, αφού μίλησε για την ηλεκτρονική σελίδα παραγγελίας και το σχέδιό του για δημιουργία ενός ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου (άτσα), τα έβαλε με τους μικροεμπόρους της λαϊκής αγοράς, μετατρέποντας την εκπομπή σε τηλεμάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων. "Αυτό το λάδι το βρήκα 3,05 € εκεί, ενώ το πωλούσε πιο κάτω ο άλλος με 1,50 €" ... Ευαγγελάτος-Τσιαμτσίκας σε επαρχιακή έκδοση.

Εργολαβία παραπλάνησης απο τον Καραγεωργόπουλο, ο οποίος δεν ξέρει τίποτα για τους νόμους της "ελεύθερης αγοράς", του νόμους του Καπιταλισμού, της προσφοράς και της ζήτησης. Δεν ξέρει τίποτα για την ΚΑΠ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περι ποσοστόσεων και ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, όπως για παράδειγμα τις εισαγωγές φτηνής πατάτας απο την Αίγυπτο.

Οι πιο εύστοχες παρατηρήσεις έγιναν φυσικά απο τον αγρότη της παρέας, κ. Χελάκη, όσο δηλαδή τον άφηναν ο παρουσιαστής της εκπομπής και ο αυριανιστής Δ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος πετούσε διαρκώς λάσπη στον αέρα, περι Τυποεκδοτικής, περι επιχορηγήσεων του ΚΚΕ απο την δεξιά, περι τραμπούκων και δεν συμμαζεύετε.

Ο κ. Χελάκης, στοχοποίησε την καλλιέργεια εκ μέρους των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών δυνάμεων που έφεραν την χώρα σε αυτήν κατάσταση, της άποψης πως τέτοια κινήματα μπορούν να αποτελέσουν πανάκεια για τον εργαζόμενο λαό, παρά την "αναγκαστική" μείωση μισθών και συντάξεων. Μάλιστα όταν βλέπαμε στο πάνελ της εκπομπής, 2 πασόκους και έναν συριζαίο που στηρίζουν και συνδιοργανώνουν το πατατοκίνημα στην Πάτρα, δεν χρειαζόταν και καμιά ιδιαίτερη απόδειξη ώστε να πεισθούμε για αυτό.

Ο κύριος Χελάκης αν και αγρότης, μίλησε για την Gatt, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης, τις αναδυόμενες οικονομίες και την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Μίλησε για συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο σε αυτήν την κατάσταση αλλά οι υπόλοιποι σχολιαστές του πάνελ, προτιμούσαν να αφήσουν έξω απο το στούντιο τις κομματικές τους ταυτότητες και να ασχοληθούν με την εθνική μας συνείδηση και την εθνική μας υποχρέωση να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα !!!

Κάποια στιγμή οταν βγήκε live κάποιος αγρότης απο το Νευροκόπι, υπήρξε μια όμορφη στοιχομυθία μεταξύ των δυο αγροτών ..., την οποιά σας μεταφέρω όπως την θυμάμαι.

Χελάκης: Πόσο την πουλάς την πατάτα μέσω του κινήματος αυτού ?
Αγρότης: Στα 25 λεπτά, με τις βενζίνες και τα μεταφορικά, φτάνει σε εσάς στα 33 λεπτά.

Χελάκης: Και πόσο είναι το κόστος παραγωγής ?

Αγρότης: Περίπου στα 23 με 24 λεπτά.

Χελάκης: Δηλαδή το εισόδημά σου είναι 1 λεπτό το κιλό. Την οικογένειά σου πως θα την ζήσεις ?

Αγρότης: Μα εμείς δεν βγάλαμε σχεδόν τίποτα. Δεν μπορώ να την ζήσω.

Χελάκης: Άραγε του χρόνου, θα ξαναβάλεις πατάτες ?

Αγρότης: Θα βάλω 60 στρέμματα ... και βλέπουμε! Εμείς εξάλλου δεν θέλουμε να βγει απο την μέση ο μεσάζοντας, απλά να κατεβάσει λίγο το κέρδος του ...

Χελάκης: Με αυτό το σκεπτικό, δεν σε βλέπω καλά συνάδελφε, ... θα χρεωκοπήσεις ...
 
αναδημοσίευση από το redflyplanet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: