Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

Με αφορμή το νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή, για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, με ανακοίνωση της εκφράζει την πλήρη αντίθεση της. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τους αυτοαπασχολούμενους, να υπερασπιστούν την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία.
 
Η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:
«Μετά τον ορυμαγδό τον νέων μέτρων που μας ρημάζει κυριολεκτικά τη ζωή, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, θέλουν να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα καταργώντας την κυριακάτικη αργία.
Με προκλητικό τρόπο η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει πίσω ότι δεν πρόλαβε να αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να δικαιολογήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, αναμασούν τα ίδια και παλιά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η μεγαλοεργοδοσία, δηλαδή:
 
1. Η λειτουργία των καταστημάτων λένε πρέπει να είναι όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η πείρα από τις χώρες που λειτούργησαν μαγαζιά της Κυριακές αποδεικνύει ότι μαγαζιά έκλεισαν, απολύσεις έγιναν, πετάχτηκαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.
 
2. Λένε ότι από τη συνεχή λειτουργία των καταστημάτων εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Δε λένε την αλήθεια, αυτό που λείπει σήμερα από τους εργαζομένους - καταναλωτές δεν είναι η περισσότερες ώρες ανοικτά τα μαγαζιά, αλλά ότι ο μισθός τους είναι άθλιος μετά τις μειώσεις μισθών, της ατομικές συμβάσεις και δε φθάνει ούτε για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.
 
3. Θέλουν εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, δούλους των πολυεθνικών, γι’ αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων» να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.
 
4. Λέει ψέματα η τρικομματική κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να ανοίξουν τα μαγαζιά ορισμένες Κυριακές αυτό είναι το «τυρί στη φάκα». Βασικός στόχος είναι να καταργήσουν  την αργία της Κυριακής, λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 2, ή για 6 Κυριακές, αλλά για όλες τις Κυριακές του χρόνου.
 
Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και να εκτοπίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.
 
Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
 
Έχουν μεγάλες ευθύνες Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ γιατί, αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών και νόμων που ψήφισαν, είναι τα σημερινά ωράρια.
Έχει μεγάλες ευθύνες ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση.
Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτήν υπερασπίζονται έως και σήμερα.
 
Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί. Τώρα υπάρχει πείρα από την εφαρμογή της πολιτικής της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, τώρα ξέρουμε ότι όταν η κυβέρνηση λέει για «ανάπτυξη», ότι θα δούμε «φως στο τούνελ», εννοεί ότι θα γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.
 
Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, ώστε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:
 
- Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
- Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
- Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
- Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο-5νθημερο-40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
 
Επίσης εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης να ανοίξει τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος, ημέρα που είχε καθιερωθεί ως αργία για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.
 
Το μόνο που πετυχαίνουν όταν καταργούν «αργίες» και «διευρύνουν ωράρια» δεν είναι να αυξήσουν το τζίρο τους, αλλά να ενισχύσουν τους μεγαλοεργοδότες των πολυκαταστημάτων και σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι «κλέβουν» το ψωμί από τους μαγαζάτορες και τους εργαζόμενους».
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: