Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Φανταστείτε ένα νησί…

Φανταστείτε ένα νησί όπου η υγειονομική περίθαλψη είναι υψηλότερης ποιότητας από όλα τα διεθνή πρότυπα και, πάνω απ’ όλα, δωρεάν για όλους τους κατοίκους του. 

Φανταστείτε ένα νησί όπου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του συμπεριφέρονται σε όλους τους ασθενής με βάση τον ανθρώπινο παράγονται και όχι με γνώμονα το κέρδος.

Φανταστείτε ότι, σε αυτό το νησί, το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι μηδενικό και η εκπαίδευση - επίσης δωρεάν για όλους - δεν θεωρείται μόνο ανθρώπινο δικαίωμα αλλά είναι και υψηλότερη σε ποιότητα από ότι στις πλουσιότερες χώρες.

 
Φανταστείτε ένα νησί που παρέχει, επίσης, εκπαίδευση σε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και ιατρικό προσωπικό από όλο τον κόσμο, διαπιστευμένη από το πιο αυστηρό ιατρικό συμβούλιο του κόσμου. Στην πραγματικότητα, φανταστείτε ένα νησί του οποίου οι γιατροί είναι μια από τις σημαντικότερες εξαγωγές του. 

Φανταστείτε ένα νησί το οποίο επιδιώκει να διορθώσει και να εξαλείψει οποιαδήποτε ρατσιστική ροπή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια πιο αληθινή και πιο δημοκρατική ένταξη για όλους στην κοινωνία του. 

Φανταστείτε ένα νησί που αφοσιώνεται πλήρως στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών. 

Φανταστείτε ότι σε αυτό το νησί περισσότερο από 40% του κοινοβουλίου του είναι γυναίκες, περισσότερο από 60% των πανεπιστημιακών θέσεων του καταλαμβάνονται από γυναίκες και όλες οι γυναίκες του λαμβάνουν άδεια μητρότητας για 18 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές. 

Φανταστείτε ένα νησί που επιβραβεύει την ενότητα, εξασφαλίσει κοινωνική σταθερότητα και ευημερία και διατηρεί την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. 

Φανταστείτε ένα νησί στο οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους του κάθε χρόνο στις 1 Μαΐου για να γιορτάσουν την Ημέρα των Εργαζομένων.

Φανταστείτε ένα νησί στο οποίο όχι μόνο είναι ανύπαρκτο το πρόβλημα των αστέγων αλλά είναι, επίσης, πλήρως αφοσιωμένο στον τερματισμό της φτώχειας, κάνοντας ότι καλύτερο μπορεί με τα υπάρχοντα δεδομένα και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. 

Φανταστείτε ένα νησί στο οποίο υπάρχει μια ριζοσπαστική δημοκρατία, όπου ουσιαστικά ο καθένας ψηφίζει σε πολιτικές εκλογές που δεν απαιτούν υποταγή σε κόμμα - ούτε χρήματα, προκειμένου οι υποψήφιοι να εκλεγούν για να υπηρετήσουν δημόσια. 

Φανταστείτε ένα νησί με μια πλούσια αθλητική κουλτούρα όπου τα χρήματα δεν κυβερνάνε τον αθλητισμό αλλά η αγάπη για τον αγώνα. 

Φανταστείτε ένα νησί του οποίου οι ποιητές, οι μουσικοί και οι χορευτές μαγεύουν, συγκινούν, παρασέρνουν, αλλά και ξεσηκώνουν, ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. 

Φανταστείτε απλά την Κούβα.

Μυρσίνη Τσακίρη, Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: