Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας - Εξελίξεις, Προοπτικές (του Χρήστου Κορδά *)

"Οι πράξεις μας κονιορτοποιούν κυριολεκτικά την αστική προπαγάνδα που κατηγορεί το πολιτικό μας χώρο σαν άπραγους οπαδούς της έλευσης της «Δευτέρας Παρουσίας» του Κομμουνισμού, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την αλήθεια. Ο αγώνας μας βέβαια εμπνέεται και ενισχύεται από τα ιδανικά μιας νέας κοινωνικής – οικονομικής συγκρότησης. Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες που ξανοίγονται αν ο λαός πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία. Δυνατότητες που σήμερα καταστρέφονται από την ακόρεστη δίψα για κέρδη της Πλουτοκρατίας καθώς και από το πολιτικό υπηρετικό της προσωπικό."
  
Με πέντε σελίδες νομοθετικό κείμενο, ο Δήμος απόκτησε την Παραλιακή Ζώνη, διαψεύδοντας όλους όσους παρουσίαζαν ότι δήθεν το ζήτημα αυτό είναι δύσκολο νομικά να λυθεί. Απεδείχθη ότι μπορεί η λαϊκή πάλη να φέρει ορισμένα αποτελέσματα.

Η πολιτική του αστικού κατεστημένου της Πάτρας στο Παραλιακό Μέτωπο δοκιμάστηκε επί δεκαετίες και τίποτα καλό για τον λαό δεν απέδωσε. Προχώρησαν, εξυπηρετώντας συμφέροντα, μόνο στην κατασκευή πολλών καταστημάτων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στη θεσμοθέτηση Σχεδίου Πόλης για δόμηση δεκάδων χιλιάδων μέτρων κτιρίων στη λιμενική ζώνη. Και τα δύο κρίθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Στα τέλη του 2014, αμέσως όταν άρχισε η θητεία μας, με Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σταματήσαμε την έως τώρα τακτική με τα λόγια και παρακάλια για οριστική παραχώρηση του Μετώπου. Ξεκινήσαμε δυναμικά την κατασκευή του Νοτίου Πάρκου με το λειψό τεχνικό-εργατικό δυναμικό του Δήμου, με τα φορτηγά, τα λίγα μηχανήματα που διέθεταν οι Υπηρεσίες μας. Ένας βρωμερός μπαζότοπος – σκουπιδότοπος δίπλα και μπροστά στις εγκαταλελειμμένες Νότιες συνοικίες, μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την Πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Η λαϊκή αποδοχή της ενέργειας αυτής ήταν τόσο ενθουσιώδης και ορμητική, που εμπόδισε όσους σχεδίαζαν εκδίωξή μας με αστυνομικού τύπου επεμβάσεις. Περιορίστηκαν σε επιβολή προστίμων και σε επανειλημμένες κλήσεις για «επισκέψεις» των Δημάρχου και Αντιδημάρχων σε Αρχές. 

Τους επόμενους μήνες η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για οριστική παραχώρηση, πρότεινε στο Δήμο μόνο τριετή χρήση και οικονομική παροχή ύψους 500.000 ευρώ. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως και κατηγορηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, αφού έγινε πολύ μεγάλη και επιτυχημένη κινητοποίηση και πορεία για το ζήτημα, έγιναν νέες συζητήσεις με την Κυβέρνηση και ήλθε τελικά νέα πρόταση η οποία έγινε κατ’ αρχήν ομόφωνα αποδεκτή, παρά το ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για παραχώρηση όλου του παλιού λιμανιού.


Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας - Εξελίξεις, Προοπτικές
Χρήστος Κορδάς, Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας και Έργων Υποδομής Δήμου Πατρέων
Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση η οριστική παραχώρηση να γίνει κατά τρόπο καθαρό, ώστε να μην υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και κάθε είδους ασάφειες, πράγμα που τελικά δεν κατοχύρωσε πλήρως, δηλαδή στα εδαφικά τμήματα, να μην υπάρχουν ελαττώματα, τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις να υφίστανται νόμιμα. Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι αυτές και άλλες αυτονόητες προϋποθέσεις της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλθηκαν (από τις παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και παρατρεχάμενων), λίγο – πολύ σαν αντιπολιτευτική τακτική! Σημειωτέον ότι η παράταξη της ΝΔ παλιότερα αρκούνταν στην παραχώρηση λωρίδας γης μόλις 350 μέτρων μεταξύ Αγίου Νικολάου και Γούναρη. Άλλες συμφωνούσαν ή σιωπούσαν ευσχήμως όταν οι Κυβερνήσεις των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) θεσμοθετούσαν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την δυνατότητα να κτιστεί στην παραλιακή ζώνη μια νέα Πόλη 55.000 τ.μ. με εμπορευματικού χαρακτήρα χρήσεις (μαγαζιά, γραφεία κ.λ.π.). Το παραλιακό μέτωπο γι’ αυτούς ήταν και είναι οικόπεδο «φιλέτο» για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, οικόπεδο για ξεπούλημα, με το λαό πελάτη.

Έχοντας επίγνωση των κινδύνων επανάκαμψης των «επενδυτών» θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να τους αποτρέψουμε και στο μέλλον. Ο Πατραϊκός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η αγωνιστική μας στάση με καθοριστικό παράγοντα τις μαζικές κινητοποιήσεις συνέβαλε αποφασιστικά στα θετικά αποτελέσματα της παραχώρησης για 99 χρόνια του Θαλάσσιου Μετώπου.

Προχωράμε σε δημόσια συζήτηση για τις Παραμέτρους Σχεδιασμού του Παραλιακού Μετώπου και στην συνέχεια, μέσα από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, επιλέγουμε την καλύτερη πρόταση για χρήσεις που βελτιώνουν την ζωή των απλών ανθρώπων, τη λειτουργία και την εικόνα της Πόλης. Χωρίς νέα εμπορευματικού χαρακτήρα κτίρια ή εγκαταστάσεις. Με έργα απλά, λιτά, λειτουργικά, για την νεολαία, τους δημότες, για τους επισκέπτες της.

Σταδιακά ο Δήμος με τις δυνάμεις των υπηρεσιών του, πέραν του μεγάλου έργου του Νοτίου Πάρκου ολοκληρώνει την ριζική βελτίωση μεγάλων παραλιακών χώρων στις Ιτιές, στο Κόκκινο Μύλο, στην Παραλία, των οποίων η κατάσταση ήταν ντροπιαστική, παρά τα εμπόδια που τίθενται από τους γνωστούς – άγνωστους κύκλους, Κρατικούς και Πολιτικούς.

Προχωράμε στην κατασκευή Μεγάλου Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ στις αποθήκες του ΑΣΟ στις Ιτιές που ήδη δημοπρατείται. Επίσης, προχωράει η μετατροπή των Παλαιών Σφαγείων σε κέντρο δημιουργίας και προβολής του Καρναβαλιού της Πόλης. Το Πλατανόδασος, μοναδικού κάλλους παραθαλάσσιου χώρου 50 στρεμμάτων στο Καστελόκαμπο, που διεκδικήσαμε και μας παραχωρήθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ., αναδεικνύεται σε νέο μεγάλο περιαστικό πάρκο. Προχωράμε στην κατασκευή ποδηλατοδρόμου από το Κολυμβητήριο μέχρι την οδό Παπαφλέσσα.

Σχεδιάζουμε το Βόρειο Παραθαλάσσιο Πάρκο στην Αγυιά, με μεταφορά της κυκλοφορίας στην οδό Καραμανλή και κατάργηση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου από τον Μείλιχο μέχρι το Κολυμβητήριο μέσα από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα μεγάλα έργα αποχέτευσης της εκεί περιοχής. Έτσι στην παραλία αυτή θα μπορούμε να απολαμβάνουμε μπάνιο όπως παλιά. Είναι εγκεκριμένες οι πιστώσεις για έργο ύψους 3 εκ ευρώ για βελτίωση του Έλους και της ΠΛΑΖ. Ελπίζουμε να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση νέες λειτουργικές εγκαταστάσεις στον Αθλητικό χώρο του πρώην Κολυμβητηρίου, ενόψει και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Η Πάτρα με όλα τα παραπάνω βελτιώνει ριζικά την σχέση της με τη θάλασσα μετά από πολλές δεκάδες χρόνια και είμαστε περήφανοι για την συμμετοχή μας στην προσπάθεια.

Είναι σαφές ότι αυτός ο Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και ικανοποιεί πραγματικές ανάγκες. Όμως θα μείνει στα χαρτιά, χωρίς την χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων από την Κυβέρνηση, χωρίς στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό, που θα την εφαρμόσουν. 

Οι πράξεις μας κονιορτοποιούν κυριολεκτικά την αστική προπαγάνδα που κατηγορεί το πολιτικό μας χώρο σαν άπραγους οπαδούς της έλευσης της «Δευτέρας Παρουσίας» του Κομμουνισμού, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την αλήθεια. Ο αγώνας μας βέβαια εμπνέεται και ενισχύεται από τα ιδανικά μιας νέας κοινωνικής – οικονομικής συγκρότησης. Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες που ξανοίγονται αν ο λαός πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία. Δυνατότητες που σήμερα καταστρέφονται από την ακόρεστη δίψα για κέρδη της Πλουτοκρατίας καθώς και από το πολιτικό υπηρετικό της προσωπικό.

Σαν Δημοτική Αρχή, χωρίς ξιπασιές, αισθανόμαστε βαθιά ότι κάνουμε το καθήκον μας. Γινόμαστε ασπίδα στις επιδρομές μεγάλων συμφερόντων που πάντα καραδοκούν για αρπαγή Δημοτικής περιουσίας. Κάνουμε πράξη ότι εξυπηρετεί τα λαϊκά δίκαια.

Προπάντων συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση βήμα – βήμα μεγάλα και μικρότερα έργα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, γιατί αισθανόμαστε τους απλούς πολίτες μαζί μας, αφού και αυτοί αισθάνονται ότι είμαστε δικοί τους.

Χρήστος Κορδάς Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας και Έργων Υποδομής Δήμου Πατρέων

Αναδημοσίευση από www.katiousa.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: