Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας: Στο Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους 18 χιλ. φοιτητές και μεταπτυχιακούς, μόνο 1.820 δικαιούνται πλέον δωρεάν σίτιση !

Με μια νέα απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι 18.100 φοιτητές, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορές του ενημερώνονται ότι μόλις οι 1.820 από αυτούς δικαιούνται δωρεάν σίτιση με βάση τη νέα κατανομή θέσεων σίτισης!

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απόφαση σημειώνοντας:

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του υπουργού της μιλά για δήθεν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Η κυβέρνηση και το Ίδρυμα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες μας κάθε φορά που μας λένε ότι δήθεν “καταλαβαίνουν τα προβλήματά μας, αλλά έτσι είναι τα πράγματα, δεν υπάρχουν λεφτά”! Τις πλάτες στην κυβερνητική πολιτική κάνει η ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που σε Δελτίο Τύπου εντοπίζει το Προσφυγικό ως αιτία που εκατοντάδες φοιτητές φεύγουν από τα νησιά κι όχι το υψηλό κόστος σπουδών!

Δεν ήταν και δεν είναι όμως καθόλου “έτσι τα πράγματα” κάθε φορά που η κυβέρνηση χρειάζεται να στηρίξει με ζεστό κρατικό χρήμα τη “δίκαιη ανάπτυξη” των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, να στηρίξει το λεγόμενο “θαύμα” του τουρισμού στα νησιά μας (σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “αναμένεται να επιδοτηθούν με 2,2 δισ. ευρώ 6 τουριστικές επιχειρήσεις σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο”), να δίνει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ που εξαιτίας του έχουν γεμίσει τα νησιά μας πρόσφυγες!
Την ίδια στιγμή “είναι έτσι τα πράγματα” όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας! Από τους 18.100 φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες καλύπτονται μόλις 685 σε κλίνες (εστίες ή μισθωμένα δωμάτια) και μόλις 1.820 δικαιούνται δωρεάν σίτιση! Η “απάντηση” σε αυτήν την άθλια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αλλαγή κατανομής των θέσεων στη σίτιση ανάλογα με την επισκεψιμότητα, αλλαγή των δικαιούχων στη στέγαση κάθε Οκτώβρη! Κανείς να μη συμβιβαστεί με αυτό το άθλιο παζάρι των σπουδών και της ζωής μας!


Για ποια “αξιολόγηση” περηφανεύονται οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου άραγε τη στιγμή που οι χιλιάδες φοιτητές του βρίσκονται στον αέρα; Καμία νέα θέση που κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις διεθνείς αξιολογήσεις δεν άνοιξε νέες θέσεις σίτισης, δεν έχτισε νέες εστίες για τους φοιτητές του! Τέρμα πια στην κοροϊδία! Μπαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας!

Μαζί διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Όλοι οι φοιτητές έχουμε κάθε λόγο να μπούμε στον αγώνα, να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις των συλλόγων μας, να μπούμε μπροστά για τα δικαιώματά μας!

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δώσουμε συντονισμένη και ενιαία απάντηση! Την ίδια μέρα και ώρα από όλα τα νησιά του Αιγαίου να βροντοφωνάξουμε για τις δικές μας ανάγκες, για να μπορούμε να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς εμπόδια! 

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, την Πρυτανική Αρχή:

Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές που έκαναν αιτήσεις στην αρχή της χρονιάς και διεύρυνση των δικαιούχων.

Να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δωρεάν στέγαση με επινοικίαση ξενοδοχείων για όσους έκαναν αίτηση και είναι εκτός εστιών.

Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας.

Οργανώνουμε κοινό σχέδιο αντεπίθεσης!

Τώρα είναι η ώρα μαζικά να ακουστούμε, να συζητήσουμε τις απόψεις μας προτάσσοντας τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, να οργανώσουμε αγωνιστικό σχέδιο!

Καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο να οργανώσει δράσεις, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Καλούμε σε παναιγαιακή μέρα δράσης για τα δικαιώματά μας στη φοιτητική μέριμνα την Δευτέρα 25 Φλεβάρη:
  • Στη Ρόδο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Στη Λέσβο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Σε Σάμο, Χίο, Σύρο στις Διοικήσεις των Τμημάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια: