Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στη Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Παρά το τσουχτερό κρύο οι αγρότες της Λέσβου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 11.30 το πρωί στο πάρκο του ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα στη Μυτιλήνη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ο γραμματέας του Μπάμπης Ντινενής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κοινών αγώνων εργατιάς αγροτιάς για να μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, που είναι πολλά από αυτά κοινά.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογων Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος αφού απεύθυνε χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι φτωχοί αγρότες του νησιού μας και ο αγώνας που δίνεται είναι ένας αγώνας επιβίωσης για να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους».


Τόνισε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κοπαδιών με τις ζωονόσους. «Οι ζωονόσοι -ευλογιά και καταρροϊκός- τα τελευταία χρόνια έχουν ρημάξει τα κοπάδια μας. Οι υποστελεχομένες από κτηνιάτρους υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι από τις αιτίες που δε μπορούν να προλάβουν την εξάπλωση των ζωονόσων». Αναφέρθηκε ακόμα στη φετινή ελαιοκομική περίοδο που οι αγρότες δε μπήκαν μέσα στα κτήματά τους γιατί ο δάκος τα κατέστρεψε και η αιτία ήταν γιατί οι ψεκασμοί για τη δακοκτονία δεν έπιασαν την ασθένεια γιατί έγινε πολύ καθυστερημένα.
 

Μετά οι συγκεντρωμένοι με πορεία, μέσα από την Αγορά, κατέληξαν στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Αγίας Παρασκευής, Ανεμότιας, Καλλονής, Κάπης, Μανταμάδου συναντήθηκαν με τον εκτελεστικό γραμματέα γιατί η Περιφερειάρχης απουσίαζε.


Επίσης παρόντες στη συνάντηση ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Στη συνάντηση εκτέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Συγκεκριμένα ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην εξαπλωθεί η ζωονόσος, να ξεκινήσει φέτος όσο το δυνατόν νωρίτερα η δακοκτονία και αυτή να την αναλάβει η Περιφέρεια. Ακόμα ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα στην αγροτική οδοποιία, καθώς όπως τόνισαν χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας».


Οι απαντήσεις που πήραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν ότι εμείς προσπαθούμε μέσα στα πλαίσια των νόμων που έχουν θεσπιστεί να κάνουμε ότι καλύτερο επιβεβαιώνοντας και οι ίδιοι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό των υπηρεσιών τους.

Από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι «εμείς τους νόμους αυτούς που μας ξεκληρίζουν τους γνωρίζουμε και ρωτάμε αν η Περιφέρεια είναι μαζί μας για να τους ανατρέψουμε για να μπορούμε να ζήσουμε από τη γη και την παραγωγή μας εμείς και οι οικογένειές μας» και έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: