Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Τις προτάσεις τους για την Κτηνοτροφία διατυπώνουν με εμπεριστατωμένα στοιχεία σε ανακοίνωσή τους οι τρεις δήμαρχοι Ικαρίας, Σπ. Τέσκος Αγ. Κηρύκου, Στ. Σταμούλος Ευδήλου και Φ. Καρούτσος Ραχών. Αναφέρονται εκτενώς στις αντιαγροτικές, αντικτηνοτροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οι οποίες σαφώς επηρεάζουν τους αγρότες της χώρας μας και της Ικαρίας όπως:

• Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα αγροτικά προϊόντα που δεν ενισχύει την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών που αποτελεί βάση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
• Η αναθεώρηση της «ατζέντας 2000» που αποσυνδέεται πλήρως η επιδότηση από την παραγωγή
• Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που παγώνει τις επιδοτήσεις στον μέσο όρο της τριετίας 2000-2002.
• Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των μηχανισμών παρέμβασης της Ε.Ε. στα ζωοκομικά προϊόντα που όξυνε τον ενδοκοινοτικό ανταγωνισμό με αποτέλεσμα η ελληνική κτηνοτροφία με χαμηλή παραγωγικότητα να δεχτεί ισχυρές πιέσεις
• Η χρεωκοπία των συνεταιρισμών και το ξεπούλημά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο που συνειδητά προώθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα αυτών – τονίζουν – είναι η μείωση αυτάρκειας της χώρας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα.
Αναφορικά με την κτηνοτροφία στην Ικαρία σήμερα τονίζεται ότι η αιγοπροβατοτροφία είναι με εξαίρεση την οικόσιτη, κρεατοπαραγωγική.

Ο κύριος χώρος εκτροφής είναι οι δημοτικές χορτολιβαδικές, ορεινές κατά κύριο λόγο εκτάσεις.
Το παραγόμενο προϊόν (κρέας) αν και θα έπρεπε να διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα τίθεται σε αμφισβήτηση εξαιτίας των ζωοτροφών (βαμβακόπιτα).


Επομένως χρειάζονται μέτρα για τον έλεγχο των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων στον τόπο, αλλά και να αποφευχθούν οι εισαγωγές ζωοτροφών που είναι υποπροϊόντα μεταλλαγμένων φυτών (σόγια, καλαμπόκι κ.λπ.)


Στην Ικαρία – τονίζουν οι δήμαρχοι – τα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα με βάση τα στοιχεία του ’99 ήταν 21.295 και συνολικά πάνω από 29.000.
Με τα στοιχεία του 2001 ήταν 23.234 και σήμερα στο πρόγραμμα επιδότησης είναι 28.629 αιγοπρόβατα και συνολικά είναι πάνω από 32.000.
Γίνεται αναφορά στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων ειδικά δασικών εξαιτίας της χρόνιας υπερβόσκησης, ενώ απειλούνται καθημερινά αγροτικές καλλιέργειες
Σε όλα αυτά συμβάλλει και η αρνητική διάθεση των κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα σε πολλά χωριά να δημιουργείται – όπως τονίζεται – «εκρηκτική κατάσταση» και να αντανακλάται στους δήμους.

«Εξαιτίας της συγκεκριμένης πολιτικής που διαχρονικά υλοποιούσαν όλες οι κυβερνήσεις οι δήμοι της Ικαρίας αντιμετωπίζονται σαν η αιτία όλων των δεινών του τόπου. Είναι ο εύκολος στόχος για να ξεσπά "κάθε πικραμένος" να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος ως τους πραγματικούς υπεύθυνους και να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» τονίζουν χαρακτηριστικά και υπενθυμίζουν ότι από το 1990 η τότε Κοινότητα Ραχών ζητούσε επίμονα από το υπ. Γεωργίας και την τότε ΕΟΚ να αλλάξει ο τρόπος επιδότησης. Στον Άγιο Κήρυκο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου εδώ και 4 χρόνια δεν εκμισθώνονται δημοτικές εκτάσεις, όμως ούτε τα ζώα έχουν απομακρυνθεί, ούτε το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Έχουν γίνει ημερίδες από την Τ.Α. με θέμα την κτηνοτροφία και οι προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.

Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη βοσκοϊκανότητας που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τονίζουν ότι είναι βάση για περισσότερη εξειδίκευση αφού
«η μελέτη θεωρεί ότι οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι βιώσιμες. Τα οικονομικά στοιχεία που στηρίζουν αυτή την άποψη όμως μπορούν να αμφισβητηθούν. Για παράδειγμα προκύπτει θετικό αποτέλεσμα απ’ τον μέσο όρο 24 εκμεταλλεύσεων κατά 12.328,42 ευρώ. Στο ποσό αυτό τα 4.874,21 ευρώ προέρχονται από την πώληση γάλακτος, μα είναι γεγονός και δεν αμφισβητείται από την μελέτη ότι τα ποιμενικά ζώα και ανεπιτήρητα είναι και δεν αρμέγονται. Οπότε ο μέσος όρος κατεβαίνει στα 7.454,21 ευρώ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το εισόδημα αυτό δεν επαρκεί ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες της κάθε οικογένειας».
Προτείνουν να υπάρξει μελέτη εφαρμογής που θα απαντάει με σαφήνεια στο ερώτημα «τι κτηνοτροφία μπορεί να αναπτύξει το νησί». Η άποψή τους είναι ότι στο νησί μπορεί να αναπτυχθεί το μοντέλο της συνδυασμένης και παράλληλα εντατικής κτηνοτροφίας.

Τα απαιτούμενα μέτρα είναι:
*Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης
* Αύξηση του ποσού επιδότησης κομίστρου για τις ζωοτροφές
* Επιδότηση αποθηκευτικών χώρων για αποθήκευση ζωοτροφών την περίοδο της παραγωγής για να επιτυγχάνεται χαμηλότερη τιμή ανά κιλό
* Χρηματοδότηση των παραπάνω εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Στα άμεσα μέτρα ανεξάρτητα από την πορεία υλοποίησης της μελέτης είναι:
*
H εφαρμογή απόφασης για την προστασία του δάσους του Ράντη

* Η απαγόρευση των ζώων σε υπερβοσκημένες περιοχές που έχουν ερημοποιηθεί ή που απειλούνται με ερημοποίηση.
* Κρίνεται αναγκαία η αριθμητική μείωση των ανεπιτήρητων κυρίως αιγοπροβάτων.

* Η μελέτη εφαρμογής πρέπει να συμπεριλάβει και μέτρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.

Στις διεκδικήσεις μέσα από ένα ισχυρό κίνημα παραμένουν:


Αλλαγή του τρόπου επιδότησης για αιγοπρόβατα που να συνδέεται με τη παραγωγή και να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά
Αλλαγή των προϋποθέσεων καταβολής των κοινοτικών και εθνικών κινήτρων
Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών
Κατάργηση ΦΠΑ για αγορά γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών
Χρηματοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για αποχαρακτηρισμό δασών
Άμεση λειτουργία του σφαγείου
Αξιοποίηση της μελέτης για το τυροκομείο και την κατοχύρωση της «καθούρας» σαν προϊόν ονομασίας προέλευσης
Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους κ.ά
.


πηγή: εφημ. Χαραυγή, 18/10/2008, Ρεπορταζ: Μαργαρίτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: