Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Μείωση της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου κατά 13% την περίοδο 2006/2007 σε σύγκριση με το 2005/2006, διαπιστώνει έρευνα της ICAP σχετικά με τον κλάδο ελαιολάδου, πυρηνελαίου και επιτραπέζιων ελιών τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα των επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ και της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων.

Την ίδια περίοδο, η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ αύξηση κατά 1,8% παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ραφιναρισμένου πυρηνελαίου. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται ετησίως σε ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο είναι περιορισμένες, καθώς η εγχώρια παραγωγή στα συγκεκριμένα προϊόντα καλύπτει την εγχώρια ζήτηση.
Συνήθως, αναφέρεται, οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται σε ελαιόλαδο αφορούν προϊόντα με σκοπό την πρόσμειξη. Το 2007, οι εισαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με το 2006, ενώ οι εξαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου κατέγραψαν μείωση κατά 15% και 30,4%, αντίστοιχα.

Τούτο το στοιχεία ερμηνεύει, ανάμεσα σε άλλα, την πίεση που δέχονται οι τιμές της εγχώριας παραγωγής, οι οποίες φέτος έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Και επίσης αποτέλεσμα των κανονισμών της ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ.
Ακόμη, διαπιστώνεται ότι μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς, που ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 38%, καλύπτεται από το μη τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το τυποποιημένο εκτιμάται ότι την εξεταζόμενη περίοδο κάλυψε το 27% της αγοράς και ποσοστό 35% αφορά την αυτοκατανάλωση.

Σημαντική διέξοδο για τον κλάδο εκτιμάται από την έρευνα ότι μπορούν να αποτελέσουν οι εξαγωγές. Αλλά τι εξαγωγές μπορεί να γίνουν, από ποιους και με τι τιμή παραγωγού; Η τιμή παραγωγού έπεσε φέτος στο μισό, αλλά οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό ακριβοπληρώνουν το λάδι.
Στην έρευνα αναφέρεται, επίσης, πως από τις υπάρχουσες τάσεις συμπεραίνεται ότι η εγχώρια αγορά ελαιολάδου θα παρουσιάσει αύξηση κατά 2% - 3% την περίοδο 2007-2009, ενώ η ζήτηση πυρηνελαίου παραμένει περιορισμένη και αναμένεται να παρουσιάσει μείωση, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως σαν υποκατάστατο του ελαιολάδου.

Όσον αφορά στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών, όπου δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, σημειώνεται στην έρευνα ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν εξαγωγική δραστηριότητα. Όμως, και εδώ η τιμή παραγωγού πέφτει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο χαμηλά. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, η εγχώρια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών παρουσίασε μείωση 14% την περίοδο 2006/2007 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη, ενώ κατά 7,1% μειώθηκε και η εγχώρια κατανάλωση. Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης αφορά τη χύμα μορφή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακά μια αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των τυποποιημένων επιτραπέζιων ελιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα 20 εταιρειών επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με τα οποία το 2007 το σύνολο ενεργητικού και τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 25,23% και 15,14% αντιστοίχως, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,12%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 183,2%. Εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά το εξής: Τεράστια κέρδη για τους εμποροβιομήχανους, μείωση τιμών και εισοδήματος για τους παραγωγούς και όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Ριζοσπάστης, 21/02/2009
.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: