Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ… ΣΩΒΡΑΚΑ!!!

Του Γιάννη Ζαφειρίου *

Πριν λίγες μέρες, όλα τα ΜΜΕ ασχολούνταν με τους αγρότες και για τα μπλόκα. Ότι έκλεισαν τους δρόμους, ότι κόπηκε η ηπειρωτική Ελλάδα στη μέση και ότι θα υπάρξουν προβλήματα, διατροφικά κυρίως. Και έχεις όλους τους υπεύθυνους για αυτή την κατάντια (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), να κόβουν βόλτες στα μπλόκα, να βγαίνουν στις ειδήσεις και να λένε και οι Νεοδημοκράτες και οι Πασόκοι, το μακρύ και το κοντό τους. Έριξαν και ένα χεράκι ξύλο μπας και ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα αλλά τίποτα.
Λες και ήξεραν όλοι αυτοί, τι χρειάζεται ένα κτήμα για να συντηρηθεί και τι κόπο θέλει για να έχεις μια καλή παραγωγή, ώστε να μπορέσει να ζήσει ο αγρότης την οικογένεια του.
Αυτοί το μόνο που ξέρουν, είναι, πως θα μειώσουν τις τιμές, πως θα μειώσουν τις επιδοτήσεις, πως θα βάλουν σε αδιέξοδα τους αγρότες και πως θα δώσουν σε λίγα και «καλά» χέρια όλα τα κτήματα.

Πριν κάμποσες μέρες, πήγα και βοήθησα την μάνα μου και την θεία μου στο χωράφι. Περίμεναν το Σαββατοκύριακο, για να μπορέσω και εγώ και ο θείος μου και ο πατέρας μου, να πάμε να τις βοηθήσουμε για να τελειώσουν γρήγορα, γιατί διαφορετικά δεν θα τις… σύμφερνε, όπως έλεγαν!!!
Και πώς να τις συμφέρει, αφού οι τιμές με τις οποίες πωλείται το λάδι είναι εξευτελιστικές. Όταν η τιμή στα τρία δέκατα είναι 2,10 ευρώ το κιλό, στον «άσσο» είναι 1,90 ευρώ και όσο ανεβαίνει η οξύτητα τόσο μειώνεται και η τιμή. Για την ακρίβεια βρήκανε στα 180 κιλά λάδι το μόδι. Με 1,5 μόδι σύνολο και οξύτητα 1,3.
Δηλαδή 270 κιλά λάδι τα πούλησαν λιγότερο από 1,90 ευρώ. Δεν το συζητάμε καν, εννοείται ότι μπήκαν μέσα…

Όλο αυτό, σε συνδυασμό με την συντήρηση του χωραφιού, με τα λιπάσματα, με το ζευγάρισμα και με τα δίχτυα που αναγκάζονται να αγοράσουν (πολλά τα τρύπια και τα ξεσκισμένα), δεν τους άφησε στην τσέπη τίποτα. Για τα δικά τους μεροκάματα δεν το σκέφτηκαν καθόλου (εμείς πήγαμε εθελοντικά).
Και ρωτώ τους υπευθύνους, πώς να συνεχίσουν να ασχολούνται με το χωράφι, όταν αυτά που βγάζουν δεν φτάνουν ούτε για καλύψουν τα έξοδα τους; Φυσικά ούτε για επιδοτήσεις κάθισαν να σκεφτούν, ούτε τίποτα. Η ΚΑΠ βλέπετε φρόντισε γι’αυτό και έκλεισε «το παραθυράκι».
Δεν ξέρω τι σκέφτονται για το μέλλον του χωραφιού αλλά ίσως να αναγκαστούν να το πουλήσουν. Ούτε εγώ αλλά πολύ περισσότερο ούτε και οι ίδιες δεν θα ήθελαν να φτάσουν στο σημείο αυτό. Σε περίπτωση βέβαια που γίνει κάτι τέτοιο, ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα σήμερα για να κάνει τέτοια αγορά; Ο φτωχός αγρότης και ο μικρομεσαίος με τίποτα!!!
Το πιο πιθανό κάποιος μεγαλοκτηματίας, ο οποίος και… έχει και τον συμφέρει να αυξήσει τα στρέμματα του κι άλλο.

Άρα, καλά τα λέει το ΚΚΕ χρόνια τώρα: Ότι η ΕΕ και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, έχουν σαν στόχο την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Και είναι ένας στόχος που καταγράφτηκε στην Συνθήκη του Μάαστριχτ και που την ψήφισαν όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Άραγε, πόσα τέτοια παραδείγματα θα συμβαίνουν κάθε χρόνο στο νησί μας; Πόσοι άνθρωποι θα ελπίζουν, ότι ίσως κάτι καλό μπορεί να γίνει και γι’αυτούς;
Και οι ελπίδες τους, λυπάμαι που το λέω, δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.
Πώς να πραγματοποιηθούν, όταν η ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν και την υπηρετούν, αναθεώρησαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) σε βάρος του μικρομεσαίου και φτωχού αγρότη;
Έκαναν αυτό που ξέρουν καλά κι αυτό που κάνουν πάντα. Στηρίζουν το κεφάλαιο και στην προκειμένη περίπτωση, στηρίζουν τους μεγαλοκτηματίες. Κατάργησαν τις τιμές ασφαλείας, κατάργησαν τις επιδοτήσεις στα εφόδια και στα μέσα της καλλιέργειας και έβαλαν πλαφόν στην παραγωγή. Αποφάσισαν την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή και αύξησαν τις παρακρατήσεις.

Όλοι αυτοί θέλουν ένα γερό χαστούκι και στις Ευρωεκλογές του Ιούνη αλλά και στις Εθνικές όποτε κι αν γίνουν αυτές. Το Κόμμα που στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους αγρότες είναι το ΚΚΕ. Και το ξέρουν καλά και αυτοί και ο ελληνικός λαός. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια με πολλούς αγώνες. Το ΚΚΕ δεν έλειψε ποτέ από κανέναν και ούτε πρόκειται να λείψει. Όλη η εργατιά και η αγροτιά έχει πια το δικό της Κόμμα, το ΚΚΕ.
Χρειάζεται όμως μεγάλος αγώνας για να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση.

Αγώνας που θα πρέπει να είναι μαζικός και που θα ενώσει την εργατιά, την μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και την νεολαία.
Αγώνας που θα τον ακολουθήσει όλη η εργατική τάξη.
Αγώνας που πάνω από όλα είναι δίκαιος.
Αγώνας που θα φέρει μια άλλη εξουσία, την Λαϊκή Εξουσία και την Λαϊκή Οικονομία.
..................................................
* Ο Γιάννης Ζαφειρίου είναι Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης των Εργαζομένων Λέσβου της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: