Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην Ικαρία)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ξεκινάει σήμερα η διημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην Ικαρία και την προστασία του περιβάλλοντος που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών και ο Δήμος της Ικαρίας. Μια διημερίδα στην οποία δεν προσκλήθηκαν τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς, οι ζωντανές δυνάμεις του νησιού μας και πολύ περισσότερο αποκλείστηκαν από το δικαίωμα λόγου και παρέμβασης με την δικαιολογία ότι πρόκειται για επιστημονική διημερίδα, όπου τον λόγο θα τον έχουν επιστήμονες και κανένας άλλος. Έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

· Δεν επιτρέπεται να διοργανώνεται συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθούν σε έναν τόπο ή για την προστασία του περιβάλλοντος του, αποκλείοντας από την αρχή αυτούς που πριν απ’ όλα τους αφορά, και τις συλλογικές τους εκφράσεις, δίνοντας τους απλά και μόνο το ρόλο του θεατή - ακροατή. 
· Ενώ την ίδια στιγμή καλείται εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος, εκπρόσωπος δηλαδή της κυβέρνησης (Που καθορίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας και στην «περιβαλλοντική» πολιτική. Της κυβέρνησης που περνά από οδοστρωτήρα μεροκάματα, συντάξεις, τα δικαιώματα μας συνολικά), δεν δίνεται ο λόγος σε κανέναν άλλο πολιτικό φορέα.

· Τα ζητήματα της ενέργειας δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, κάποιων επιστημόνων, δεν είναι ένα στενά τεχνοκρατικό ζήτημα. Δεν είναι μια ουδέτερη υπόθεση και κανέις δεν μπορεί να παραβλέψει ή να μην τοποθετηθεί στα ερωτήματα: Αν τα ζητήματα ενέργειας και η ενεργειακή πολιτική που ακολουθιέται ή που θα προταθεί θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα. Αν θα παραχωρείται στους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα, γη, νερό και αέρας, για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, να αβγαταίνουν τα κέρδη τους, να καταστρέφουν το περιβάλλον, τον τόπο μας εν προκειμένω, και να πληρώνουμε πανάκριβα την κιλοβατώρα και ειδικά την «πράσινη».

· Γιατί καθόλου δεν καταλαβαίνουμε γιατί η «καθαρή» - που λέει ο λόγος - ενέργεια, η οποία είναι τόσο απαραίτητη για το περιβάλλον και την οικονομία, «πρέπει» να πληρώνεται αδρά από τους εργαζόμενους και να αποφέρει μεγάλα κέρδη για τους επιχειρηματίες....

· Το ίδιο και το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι μια ουδέτερη ή αποκλειστικά επιστημονική υπόθεση όταν μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ψηφιστεί σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων όπως για παράδειγμα ο λεγόμενος "fast track".

Για εμάς είναι καθαρό ότι καμία ενέργεια, όσο «πράσινη», «καθαρή», «εναλλακτική» και να είναι, κανένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δεν θα έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων όσο η διαχείριση της και η αξιοποίηση της, βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, όσο θα αποτελεί εμπόρευμα που θα πρέπει να το χρυσοπληρώνουμε για να το αποκτήσουμε. Όπως και το περιβάλλον και η προστασία του ή η καταστροφή του είναι είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία το περιβάλλον είναι απλά πεδίο ποικιλόμορφης ληστρικής εκμετάλλευσης.

Η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από άλλα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των εργαζομένων, απαιτεί μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική στο πλαίσιο της οποίας τους καρπούς της δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: