Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Χωρίς καράβια το Βόρειο Αιγαίο

Απλήρωτοι ναυτεργάτες που δουλεύουν μέχρις εξάντλησης πλοία υποσυντήρητα με ασταμάτητα δρομολόγια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ταλαιπωρία επιβατών και λαϊκών οικογενειών των νησιών με τον ανεπαρκή ακτοπλοϊκό στόλο, είναι -όπως έδειξαν και τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο με το πλοίο «ΑΡΙΑΔΝΗ»- τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της ακτοπλοΐας.
 
Στοιχεία που δείχνουν ότι οι εφοπλιστές, με τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ να φουσκώνει τα πανιά τους, εντείνουν την επίθεσή τους σε ναυτεργάτες, νησιώτες, συνολικά στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.
 
Το Σάββατο το απόγευμα ο καταπέλτης επιβατών του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΑΡΙΑΔΝΗ» βρέθηκε στη θάλασσα, επειδή έσπασε το συρματόσχοινο που τον συγκρατούσε. Το περιστατικό έγινε τη στιγμή του κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι.
 
Το πλοίο απέπλευσε με τρεις ώρες καθυστέρηση για Χίο, Μυτιλήνη, ενώ στο γυρισμό για Πειραιά, σήμερα, παρουσίασε νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΑ), μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή! Κατέπλευσε στον Πειραιά με 4 ώρες καθυστέρηση ταλαιπωρώντας 964 επιβάτες.
 
Το πλοίο «ΑΡΙΑΔΝΗ» με έτος κατασκευής το 1996 έχει δρομολογηθεί από την HSW για να καλύψει το κενό του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», στο οποίο πριν τρεις βδομάδες στο πρώτο του δρομολόγιο για τη θερινή περίοδο και ενώ υποτίθεται ότι είχε περάσει από ετήσια συντήρηση, πήρε φωτιά η τσιμινιέρα και κινδύνεψαν ζωές. Το «ΑΡΙΑΔΝΗ» εκτελεί ασταμάτητα δρομολόγια, με το πλήρωμα να είναι συνέχεια στο πόδι.
 
Στην ταλαιπωρία των νησιωτών του Β. Αιγαίου, με τη Λήμνο να είναι μερικώς απομονωμένη, συμβάλλει και η εταιρεία ΝΕΛ. Έχει το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει δρομολόγια από τις 22 Ιούνη, ακινητοποιημένο στο μόλο Δραπετσώνας και τους ναυτεργάτες του πληρώματος απλήρωτους.
 
Απλήρωτοι επί μήνες παραμένουν και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της ναυτιλιακής εταιρείας FLANMARE SHIPPING, οι οποίοι από σήμερα, σύμφωνα με καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ (www.pemen.gr) «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ξεκινούν επίσχεση εργασίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: