Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κατάληψη των γραφείων της ΝΕΛ από τα απλήρωτα πληρώματα των πλοίων

Σε κατάληψη των γραφείων της «ΝΕΛ» στον Πειραιά προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μάρτη τα απλήρωτα πληρώματα των πλοίων της εταιρείας, στα οποία τους οφείλονται μισθοί από 7 έως και 9 μηνών. Ειδικότερα στην κατάληψη προχώρησαν τα απλήρωτα πληρώματα των πλοίων της ΝΕΛ που βρίσκονται στον Νέο Μώλο της Δραπετσώνας, που είναι το «Θεόφιλος», το «Γιουρόπιαν Εξπρές», το «Άκουελ Τζούελ» και «Άκουα Σπίριτ». Μάλιστα στο πλήρωμα του «Γιουρόπιαν Εξπρές» οφείλονται μισθοί 9 μηνών.

Την ίδια ώρα, δεσμευμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αντιλαϊκή πολιτική της υπεράσπισης των εφοπλιστικών συμφερόντων, έφτασε να συνδέσει -σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα- την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και την καταβολή των μισθών των ναυτεργατών με το αν καταβάλλονται ή όχι οι κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή το ζεστό χρήμα που χαρίζεται με το «κόλπο» των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. 



Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη η εταιρεία έχει εισπράξει 1.324.197 ευρώ το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που οι 500 ναυτεργάτες παραμένουν απλήρωτοι και οι νησιώτες είναι όμηροι. Μάλιστα τα 700.000 ευρώ δόθηκαν στην εταιρεία την Πέμπτη 26 Μάρτη.

Αυτό όμως που εξόργισε τους ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην κατάληψη, ήταν τα όσα τους διεμήνυσε εκπρόσωπος της «ΝΕΛ», σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία θα τους καταβάλλει κάποιο ποσό έναντι των οφειλομένων δεδουλευμένων τους τη Δευτέρα 30 Μάρτη, χωρίς να δεσμεύεται για το τι και πότε θα δρομολογηθεί με τα υπόλοιπα δεδουλευμένα. 
Η «ΝΕΛ» έχει ακινητοποιήσει τα καράβια της, έχει απλήρωτους τους περίπου 500 ναυτεργάτες των πληρωμάτων ως και ένα χρόνο και έχει μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων νησιωτών σε Ικαρία, Σάμο, Λήμνο, Άη Στράτη, που βλέπουν καράβι με το κιάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: