Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Του Γιάννη Κωνστάντη*

Με ένα μπαράζ πανομοιότυπων δημοσιευμάτων, πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως η ηλεκτρονική iefemerida, το Τvxs του Συριζαίου ευρωβουλευτή Κούλογλου κα, γράφουν περίτρανα άρθρα ότι πέτυχε η προσπάθεια για τη μείωση των ωρών εργασίας σε 6 την ημέρα, αντί για το καθιερωμένο οκτάωρο. Δεν φτάνει αυτό. Γράφουν μερικά ΜΜΕ, ότι τέρμα το 8ωρο στη Σουηδία!

Φαίνεται ότι πολλοί από μας, μετανάστες στη Σουηδία, ζούμε σε άλλη χώρα. Όχι στη Σουηδία που επεκτείνονται κάθε χρονιά οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, τα εργοδοτικά εγκλήματα (που αποκαλούνται εργατικά ατυχήματα), η μαύρη εργασία και η ανεργία.

Τα δημοσιεύματα βρίθουν ανακριβειών. Δεν είναι για παράδειγμα όλοι οι εργαζόμενοι στο Γκέτεμποργκ που δουλεύουν εξάωρο. Το εξάωρο, δοκιμαστικά, ισχύει σε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο έξω από το Γκέτεμποργκ (Mölndal) και σε ένα μικρό γηροκομείο στο δήμο του Γκέτεμποργκ. Επίσης, τρεις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Σουηδία, το έχουν εφαρμόσει πιλοτικά και πάντα υπό αναίρεση, αν μειωθούν τα κέρδη τους.

Με αφορμή ότι πέρυσι ξεκίνησε πειραματικά σε 2-3 εργασιακούς χώρους, κύρια στο Γκέτεμποργκ, η μείωση των ωρών εργασίας σε 6 από 8, χωρίς μείωση του μισθού, ξεκίνησε στην Ελλάδα, μέσω των αστικών ΜΜΕ, η ωραιοποίηση της κατάστασης στη Σουηδία. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και βέβαια δεν υπάρχει καν στην σκέψη των καπιταλιστών να μειώσουν τις ώρες εργασίας χωρίς μείωση των μισθών. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι η μείωση των ωρών εργασίας, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παρεμπιπτόντως, λένε ότι οι εργαζόμενοι θα νιώθουν καλύτερα και θα έχουν περισσότερο χρόνο. Το βασικό όμως είναι η αύξηση της παραγωγής και η αύξηση του κέρδους.



Η προσπάθεια αυτή από τα αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, εντάσσεται στις προσπάθειες της αστικής τάξης, να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό, να δημιουργήσουν κι άλλες αυταπάτες στην εργατική τάξη, ότι «το κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την εργατική τάξη», ότι «δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε γιατί το κεφάλαιο θα μας φροντίσει» κι ότι υπάρχουν τρόποι και το κεφάλαιο να βγάζει κέρδη και η εργατική τάξη να παίρνει τα ψίχουλα.

Οι κομμουνιστές όμως, παλεύουν για όλα όσα ανήκουν στην εργατική τάξη και για την μείωση των ωρών εργασίας, κι έτσι δεν θα δουλεύει ούτε ένα λεπτό για τους εκμεταλλευτές της και θα απολαμβάνει όλα τα αγαθά που παράγει, χωρίς να ρωτήσει τους δυνάστες της.

* Ο Γιάννης Κωνστάντης είναι μέλος του Γραφείου της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: