Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974 – 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011 *

ΤΙ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΕ;
ΜΟΝΟ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ; Ή ΚΑΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗ;

 Απευθύνομαι σ΄ αυτούς που ακόμα θεωρούν
τον εαυτό τους μέλος ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
κι όχι για τον οποιοδήποτε ψηφοφόρο του.

Χρόνια πολλά φίλε Πασόκε. Γράφω σήμερα για να σου θυμήσω πως ήσουν όταν πρωτογνωριστήκαμε τότε που ήσουν «μικρός» (όχι μόνο σε ηλικία). Για να τα συγκρίνεις με τις παπαγαλίες που μυρικάζεις τώρα που «μεγάλωσες» (όχι κυρίως στην ηλικία). Τα πλάγια γράμματα είναι «δικά σας»! Είναι απ΄ τη διακύρηξη της «3ης του Σεπτέμβρη» του 1974 (1) και απ΄ το «Συμβόλαιο με το λαό» του 1981 (2). Εγώ δικά μου θα γράψω πολύ «λίγα». Γιατί νομίζω ότι πιο ενοχλητικά στο μυαλό σου είναι αυτά που έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ παρά αυτά που σου «σέρνω» εγώ τώρα. Ούτε θα ψάξω να βρώ τι λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Δε χρειάζεται. Τα ακούς όλη τη μέρα απ΄ τα κανάλια και τις εφημερίδες των εργολάβων – συνεταίρων της Κυβέρνησης. Αν δε σου κάνει κόπο κι αν τολμάς διάβασέ τα και ερμήνευσε τη διαχρονική στάση σου.

1. ΞΕΝΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
«Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας (…) Μεταβλήθηκε η χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων (…) και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής» (1).

«Αλλαγή για μας σημαίνει ότι η εξουσία μεταφέρεται από ξένα κέντρα στο Έθνος, απ΄ την ολιγαρχία του πλούτου στο Λαό (...) Οι ξένες βάσεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας, γιατί αντιστρατεύονται την Εθνική μας Ανεξαρτησία, γιατί δεν προσφέρουν για την άμυνα της χώρας μας ...» (2)

Γιουργοσλαβία. Ελληνικά πολεμικά συμμετείχε στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου απ΄ την Αδριατική. ΙΡΑΚ. Το 1991 απ΄ τη βάση της Σούδας έγιναν 31.000 απογειώσεις βομβαρδιστικών κι άλλοι τόσοι ανεφοδιασμοί άλλων αεροσκαφών που πήγαιναν στο Ιράκ να βομβαρδίσουν με τις έξυπνες βόμβες αμάχους μέσα στα καταφύγια. Τα ίδια στο Αφγανιστάν. Ξανά Ιράκ. Σουδάν. Βοσνία. Τώρα Λιβύη. 1.000.000 ευρώ τη μέρα ξοδεύει η Ελλάδα για τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στο «φίλο Kαντάφι» που το «πράσινο βιβλιαράκι» του το είχες φίλε ευαγγέλιο μαζί με τον «Αείμνηστο». «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς».

2. ΚΕΡΔΟΣ – ΑΓΟΡΑ
«Το κοινωνικό συμφέρον υπερισχύει κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση με το κέρδος (...) Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει αποτελεσματικό έλεγχο τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών (...) Τόνωση της παραγωγής μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων»(2)

Ουδέν σχόλιο. Δε χρειάζεται να πω τίποτα. Ξέρεις. Το βλέπεις κάθε μέρα. Τώρα «ανταγωνιστικότητα», «αγορά», «αποδοτικότητα» κι άλλες τέτοιες «βεβαιότητες» που τις πιστοποιούν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κι η ΕΕ. Προσκύνα τους θύμα. Φάε τώρα «Λαϊκή Κυριαρχία» κι «Εθνική Ανεξαρτησία». (και «Στις 18 Σοσιαλισμό»).

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Η κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας απελευθερώνει και κινητοποιεί το δυναμικό των μικρομεσαίων και προωθούν την ανάπτυξη της χώρας και την εξυπηρέτηση των λάϊκών αναγκών (...) Βαμιμιαία κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας» (2)

ΔΕΗ. ΟΤΕ. Ολυμπιακή. ΕΥΔΑΠ. Πετρέλαια. Λιμάνια. Όλες οι «ηρωικές» ΔΕΚΩ που αποτελούσαν το συνδικαλιστικό σας στρατό ... πουλήθηκαν ή πουλιούνται. Τώρα πουλάνε Νοσοκομεία, σχολεία, δάση, παραλίες, βουνά, νησιά, τη μάνα σας, τα παιδιά σας, ... όλα. Ζήτω το Έθνος. Η Ελλάδα ανήκει ακόμα στους Έλληνες;

4. ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«(σ.σ. το ΠΑΣΟΚ προτείνει) την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου (…) γι αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του κινήματός μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προιόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα» (1)

Γκαργκάνας. Παπαδήμος. ΔΝΤ. ΕΚΤ. ΕΕ. Στρος Κάαν. Όλυ Ρεν. Ονόματα όσια και ιερά για το σύγχρονο «σοσιαλισμό» σου. «Σοσιαλιστές» άλωστε είναι όλοι τους. Θεός σχωρέστα τα συμβόλαια με το λαό και τις διακυρήξεις. Αιωνία τους η μνήμη. Τώρα τα μόνα συμβόλαια που μετράνε είναι τα τραπεζιτικά. Τα δάνεια. Οι συμβάσεις. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο Δ(υ)Ν(α)Τ(ό)»

5. ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν κάτω από αποκλειστικά Ελληνικό έλεγχο (...) Η σωστότερη κατανομή (των δαπανών για την άμυνα) και η ορθολογικότερη χρησιμοποίησή των σχετικών κονδυλίων συναρτάται απόλυτα με την ανάγκη εξυγχρονισμού αλλά και τη σταδιακή διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού ώστε να μην υπάρχει μονοσήμαντη εξάρτηση» (2)

Ο Τσοχατζόπουλος είναι «αθώος» γιατί λέει ότι «αν καταδικαστεί θα μιλήσει και θα πάρει στο λαιμό του κι άλλους». Αγόρασε υποβρύχια χαλασμένα. Άλλος είχε αγοράσει τα τάνκς χωρίς βλήματα. Άλλος πάλι τα «τυφλά F 16». Όλα απ΄ τις ίδιες πηγές: ΗΠΑ και ΕΕ. Η Ελλάδα ανήκε άραγε ποτέ στους Έλληνες;

6. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Θα προωθήσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής» (2)
Στο έλεγα από τότε : το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

7. ΡΟΥΣΦΕΤΙ
«Έχει ο λαός πικρή πείρα απ΄ τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονται στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο» (1)

Ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ στα Κεραμιά μου είπε μια μέρα σε μια περιοδεία που κάναμε: «Γιατί να σε ψηφίσω εσένα ή το Σταύρο; Μπορείς να μου διορίσεις το γιό; Ο Σ......ς μου διόρισε δυό παιδιά». Κατάλαβες; Αν τους δείς πες και χεραιτίσματα στους 150 Ανεμωτίσιους που διορίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» απ΄ τον άλλο «σοσιαλιστή» τον Π...η. Και μη σκέφτεσαι ποτέ! Δεν βοηθάει στο ... διορισμό.

8. ΕΟΚ – ΕΕ
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει (...) τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (...) για το αν επιθυμεί ο λαός τη συνέχιση της ένταξής του στην Κοινή Αγορά» (2)

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Χεραιτίσματα. Πως τα βολεύεις μέσα στο μυαλό σου; Να τα δεις αυτά φίλε. Είναι ύποπτα συπτώματα διαχρονικής σχιζοφράνειας και διχασμένης προσωπικότητας.
Δεν ισχυρίζομαι ότι τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν «καλό» και τώρα «κακό». Εγώ αυταπάτες για το κόμμα σου δεν είχα ποτέ. Κι ο «Αείμνηστος», κι ο Σημίτης κι ο Τζέφρυ ψεύτες ήταν και είναι και υπηρέτες του κεφαλαίου. Αλλά αυτό δεν έχει σημσία. Σημασία έχει τι λές εσύ;

Δεν ισχυρίζομαι ούτε ότι τότε σου έλεγε αλήθεια και τώρα ψέμματα. Ούτε και το αντίστροφο.

Λέω ότι σε κορόϊδευε φουκαρά και τότε, όπως και τώρα, όπως και πάντα. Και σ΄ έκανε πρόβατο να προσκυνάς και μετα να φτύνεις και να αρχίζεις να προσκυνάς τον επόμενο σωτήρα που θα τον φτύνεις αργότερα για να προσκυνήσεις τον επόμενο.

Εγώ πάντως ειλικρινά όταν είμασταν μικροί νόμιζα ότι είσαι έξυπνος. Δε σκεφτόμασταν τότε βέβαια ότι μπορεί στο μεταξύ να παίξουν ρόλο στη ζωή μας κι «άλλες» ... «αρετές» πλην της εξυπνάδας, όπως η εντιμότητα, ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια κλπ. Κι εσύ δεν ήσουν ποτέ «βλάκας».

Χρόνια πολλά λοιπόν για τη γιορτή σας. Κι αντί για «Να ζήσεις ΠΑΣΟΚΕ και χρόνια πολλά» εγώ σου τραγουδάω για τα «γενέθλιά σας» ... «Άϊντε θύμα, άϊντε ψώνιο, άϊντε σύμβολο αιώνιο. Σαν ξυπνήσεις μονομιάς άρθει ανάποδα ο ντουνιάς». Κι αντί να σου «σβήσω 37 κεράκια» επιθυμώ να σου σβήσω τις αυταπάτες που ίσως ακόμα να έχεις. 37 χρόνια είναι πολλά. Βιάσου. Θα πεθάνεις και τα μάτια σου θα είναι ακόμα ερμητικά κλειστά. Πάνε χρόνια τώρα που την «Πρωταπριλιά» τη γιορτάζουμε στις 3 του Σεπτέμβρη. Σχεδόν 37.

* Του Μάνου Δούκα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: