Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Γονατίζει τους μικρομεσαίους αγρότες

ΚΚΕ: Στόχος της κυβέρνησης η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων στον αγροτικό τομέα και η καταστροφή της μικρής και μεσαίας αγροτιάς

Ολοκληρώθηκε σήμερα και επί των άρθρων η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με το οποίο η κυβέρνηση τους μετατρέπει σε εταιρείες, στις οποίες θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι οι μεγαλοαγρότες και θα λειτουργούν καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο βάζει χέρι και στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών θα κριθούν με βάση τις διατάξεις του ως ανενεργοί αφού θα μπουν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Υπολογίζεται ότι από τους 6.300 συνεταιρισμούς που είναι ενεργοί σήμερα, θα μείνουν περίπου 300!

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων στο χώρο της παραγωγής και της τυποποίησης, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και των επιδοτήσεων σε λίγα χέρια.

Κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για το πέρασμα της νέας αντιαγροτικής καταιγίδας, που έρχεται να συρρικνώσει τους περισσότερους εκφυλισμένους και καταχρεωμένους συνεταιρισμούς, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τους χρησιμοποίησαν σαν όχημα για να περάσουν, χωρίς αντιστάσεις, οι πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και προειδοποίησε ότι οι νέοι συνεταιρισμοί θα μετατραπούν σε εταιρείες των μεγαλοαγροτών και με μαθηματική ακρίβεια θα γίνουν και εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού.

Απέναντι σε όλα αυτά, είπε, επιβάλλεται ο συντονισμός και η κοινή δράση ενάντια στο νομοσχέδιο του ξεκληρίσματος και της καταστροφής της μικρομεσαίας και φτωχής αγροτιάς, η οποία θα αντιπαλέψει τη νέα αντιαγροτική επίθεση της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης στην παρέμβασή του ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που δε θα έχουν καμία σχέση με αυτούς που υπάρχουν σήμερα ή δημιουργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά, αντίθετα, θα διασφαλίζουν σταθερή δουλειά και εισόδημα για την αγροτιά και θα παράγουν φθηνά και υγιεινά προϊόντα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τον αποκλεισμό των φτωχών αγροτών από τους νέους συνεταιρισμούς και τόνισε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική οργάνωση στον αγροτικό τομέα. Δε θα περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, οι αγρότες που αγωνίζονται μέσα από τα συντονιστικά τους έχουν κύρος στην αγροτιά και όχι μόνο θα συνεχίσουν αλλά θα δυναμώσουν τη δράση τους, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση
Υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι είναι γνωστή η κατάσταση των συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι χρεωμένοι και μη βιώσιμοι και λειτουργούν με πελατειακές μεσιτείες στους αγρότες. Χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών, ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου οικοδομήθηκε στο χώρο των συνεταιρισμών ένας μηχανισμός παραγόντων με προνόμια και συνεταιρισμούς - σφραγίδες.

Κατά τον υπουργό ενώ όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, όταν γίνεται προσπάθεια αλλαγών κάποιοι θυμούνται το συντεχνιασμό. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο δεν αποτελούν απλώς μια αναμέτρηση με τις υπάρχουσες αδυναμίες αλλά αφορούν στην ανασυγκρότηση συνολικά του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Αναφερόμενος στους μικρομεσαίους αγρότες είπε ότι τους έπληξε η οικονομική κρίση αφού δεν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να είναι άναρχη και κατακερματισμένη, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα καταστροφικά αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου των αγροτών και είπε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν εξασφαλίσει τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Επιδίωξή μας, είπε, είναι η δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και βιώσιμων συνεταιρισμών με ισότιμη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος για το αυτοδιοικούμενο αφού το Σύνταγμα αφήνει στην ευχέρεια του νομοθέτη τη μορφή της αυτοδιοίκησης. Καταλήγοντας ισχυρίστηκε ότι ο νόμος «προφανώς θα εφαρμοστεί» γιατί έχει την ισχύ του δικαίου και προστατεύει τους αγρότες!

Η Δ. Μανωλάκου
Απαντώντας στον υπουργό η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο διαλύονται οι υπάρχοντες χρεοκοπημένοι συνεταιρισμοί και στη θέση τους προωθούνται κεφαλαιούχοι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Σε καμία περίπτωση, είπε, το νομοσχέδιο δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών και τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Υπογράμμισε ότι όπως και με τις άλλες «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση έτσι και στους συνεταιρισμούς θα απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι, ενώ ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο καταπατιούνται οι ελευθερίες του «συνεταιρίζεσθαι» και του «συνδικαλίζεσθαι» για τους αγρότες.


Πρόκειται, είπε, για ένα νομοσχέδιο αυταρχικό, αντιλαϊκό που στρέφεται καθαρά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, τους οποίους στην κυριολεξία εξοντώνει, ενώ η καθιέρωση του κοινού ψηφοδελτίου με την υποκριτική λογική «έξω τα κόμματα από τους συνεταιρισμούς» στην ουσία ευνοεί το δικομματισμό αφού το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα αποκλείει κάθε ενοχλητική φωνή.

Αναφερόμενη στους σημερινούς συνεταιρισμούς τόνισε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων τους χρησιμοποίησαν ως μηχανισμούς εξωραϊσμού της εκάστοτε αντιαγροτικής πολιτικής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, κατέληξε, με το νομοσχέδιο προωθεί τις κεφαλαιουχικές μονάδες στον αγροτικό τομέα υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων στον αγροτικό τομέα και την καταστροφή της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια: