Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Μερικά από τα επιτεύγματα που κατάφερε η Κουβανική Επανάσταση μέσα σε αυτά τα 54 χρόνια ύπαρξής της και για τα οποία η Κούβα θα πρέπει να είναι άκρως περήφανη, διότι αρκετά (για να μην πούμε όλα) δεν τα συναντάμε ούτε καν στις σήμερον αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες....


Το Κουβανικό σοσιαλιστικό κράτος στα 54 χρόνια της ύπαρξης του, έδωσε μάχη για το συνολικό όφελος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, σε όλους τους τομείς, του κάθε Κουβανού πολίτη μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τη συλλογική πρόοδο.

Η Κούβα με τις πράξεις της και τα επιτεύγματα της αποτελεί όλο και περισσότερο σήμερα φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός και η επαναστατική ηγεσία του, όταν παλεύει για ανώτερα ιδανικά, παρά όλα τα δεινά που έχει να αντιμετωπίσει κατά καιρούς, την προπαγάνδα, τον χρόνιο απάνθρωπο αποκλεισμό, κτλ....

Η Κούβα προσφέρει πάντα απλόχερα την αλληλεγγύη και τη βοήθεια της σε όλο τον κόσμο και δέχεται την αλληλεγγύη οποιουδήποτε ανά τον κόσμο παλεύει για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
 
Μερικά λοιπόν από τα επιτεύγματα που κατάφερε η Κουβανική Επανάσταση μέσα σε αυτά τα 54 χρόνια ύπαρξής της και για τα οποία η Κούβα θα πρέπει να είναι άκρως περήφανη, διότι αρκετά (για να μην πούμε όλα) δεν τα συναντάμε ούτε καν στις σήμερον αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες...., είναι:

 

- Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, παραμένουν αναλφάβητοι, κανένας από αυτούς δεν ζει στην Κούβα.

- Πάνω από 130 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, κανένα όμως από αυτά δε ζει στην Κούβα.

- Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κανένας όμως από αυτούς δεν ζει στην Κούβα.

- Περισσότερα από 200 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται και / ή ζουν στους δρόμους, κανένας όμως από αυτά δε ζει στην Κούβα.

- Σε λιγότερο από 30 χρόνια, η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική και τον Τρίτο Κόσμο, με μειωμένο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας και πετυχημένο το προσδόκιμο ζωής στα 75 έτη.



- Εκτεταμένες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της, κατά πολύ αυξημένα ποσοστά μέσης εκπαίδευσης, περισσότερους από 700.000 επαγγελματίες απόφοιτους κολεγίου, ανεπτυγμένες ισχυρές καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, υψηλή κατάταξη θέσης στον ανταγωνισμό των Ολυμπιακών αγώνων με πολλά χρυσά μετάλλια και επίτευξη κορυφαίων θέσεων των κατοίκων της σε διαγωνισμούς μαθηματικών και άλλων επιστημών.

- Σύμφωνα με την UNESCO, η γνώση των Κουβανών μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής. Σήμερα ο λαός της Κούβας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων χωρών, στο κατά κεφαλήν ποσοστό καθηγητών και δασκάλων, ανώτερων εκπαιδευτών φυσικής αγωγής και αθλητισμού αλλά και γιατρών, τρεις κλάδοι που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας που συνοψίζεται σε περισσότερους από 250.000 εκπαιδευτικούς, 67.500 γιατρούς και 34.000 δασκάλους και τεχνικούς Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.



- Μηδενικό ποσοστό ανεργίας και ανασφάλιστων.

- Μοιράζεται με άλλες αδελφικές χώρες του Τρίτου Κόσμου το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της, χωρίς χρέωση, ούτε μια δεκάρα. Οι εργαζόμενοί της δεν έχουν μόνο μια βαθιά τεχνική και επιστημονική ικανότητα, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα - μια εξαιρετική ανθρώπινη αλληλεγγύη και ένα αξεπέραστο πνεύμα θυσίας.

- Μηδενικό ποσοστό εγκλημάτων, βίας και τρομοκρατίας.

- Αυξημένο οικολογικό και περιβαλλοντικό αίσθημα των κατοίκων της για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά κύριο βάση πραγματοποίηση βιολογικών καλλιεργειών και προϊόντων, μειωμένα ποσοστά μόλυνσης της ατμόσφαιρας, μεγάλων αριθμός πάρκων και πρασίνου, συνεχής αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

- Μηδενικό ποσοστό φυλετικού, κοινωνικού και θρησκευτικού ρατσισμού.

Της Μυρσίνης Τσακίρη
 
 πηγή: barbudosdesierramaestra.blogspot.gr


Σχόλιο Aristera sti Mitilini: σκεφτείται να μην υπήρχε και το εμπάργκο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: