Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πολιτικές - πολιτιστικές γιορτές στην επαρχία (ΙΚΑΡΙΑ, ΛΗΜΝΟΣ)

Το καλοκαιρινό του ταξίδι σε νησιά, χωριά και μικρές πόλεις συνεχίζει αυτή την περίοδο το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για την κορύφωσή του στις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών στις αρχές Σεπτέμβρη.

Πετυχημένες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μια σειρά μέρη:
Στο χωριό Καραβόσταμο κορυφώθηκαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νησί της Ικαρίας. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια της πλατείας του χωριού, πλήθος από νεολαία και ανθρώπους του μόχθου, εργατικές, λαϊκές οικογένειες που κατέφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού, μετέτρεψαν την εκδήλωση σε μαζική συγκέντρωση, σε ένα από τα σημαντικότερα και μαζικότερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα για το νησί, με το σύνθημα του Φεστιβάλ, «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», να δίνει το στίγμα.
 
Από τις εκδηλώσεις στην Ικαρία...
Η εκδήλωση «άνοιξε» με αφιέρωμα στον Μπρεχτ, που περιελάμβανε προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων και στοιχεία από τη βιογραφία του. Από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ χαιρέτισε η Κωστούλα Σεφέρη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Λομβαρδάς, γραμματέας του ΝΣ Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ, ο οποίος κάλεσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή γενιά να γίνει χαμένη γενιά για το σύστημα και τους επίδοξους διαχειριστές του, να είναι κερδισμένη γενιά στο στρατό που παλεύει για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Γι' αυτήν την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε». Το Φεστιβάλ στην Ικαρία έκλεισε όπως ήταν αναμενόμενο, με γλέντι μέχρι πρωίας, με τη μουσική νεολαιίστικου μουσικού συγκροτήματος, όπου βέβαια το ικαριώτικο βιολί είχε τον «πρώτο λόγο».
...και στη Λήμνο
Ενα πολιτικό αντάμωμα για ντόπιους και παραθεριστές που έκαναν τις διακοπές τους στο νησί ήταν η εκδήλωση του Φεστιβάλ που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας. Εκεί, για τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του κόσμου και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Νωρίτερα το πρόγραμμα άνοιξε με ένα μικρό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, ενώ έκλεισε με ένα πολύ καλό νεανικό μουσικό.
 
www.rizospastis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: